Sağlık Prostat Büyümesi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Prostat Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Prostat Büyümesi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Prostat Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

01.04.2021 - 17:45 | Son Güncellenme:

Prostat büyümesi nedir, belirtileri nelerdir? Prostat büyümesi tedavisi nasıl yapılır? Prostat büyümesi nasıl teşhis edilir, prostat büyümesi tedavi sonrası kendini tekrar eder mi? Prostat büyümesine dair merak edilen her soruyu ve cevabını derledik.

Prostat Büyümesi Nedir, Belirtileri Nelerdir Prostat Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır

Prostat, iki mekanizma arasındaki dengesizliğin etkisi altında büyür. Biri prostat hücrelerini çoğalmaya iter, diğeri hücre ölümüne (apoptoz) yol açar. 

Haberin Devamı

 Prostat Büyümesi Nedir?

 İyi huyku prostat büyümesi prostatın boyutunda bir artış ile karakterizedir. Büyük bir prostat mesaneye baskı uygularken üretrayı sıkıştırarak sık idrara çıkma dürtüsüne ve duruma göre çeşitli idrara çıkma sorunlarına neden olur. Hemen hemen tüm erkekler yaşlandıkça iyi huylu prostat hiperplazisine yatkındır. Aslında, 60 yaşındaki erkeklerin% 50'sinden fazlasında ve 80 yaşın üzerindekilerin % 90'ında var.

 Prostat, mesanenin altında bulunan küçük, ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Meninin bileşiminin bir parçası olan sıvıları salgılar. Üretranın üst kısmını, yani idrar borusunu, mesane ile birleştiği yerde çevreler. Bu bez, siz 40'a yaklaştıkça boyut olarak artma eğilimindedir ve yaşla birlikte büyümeye devam eder.

Haberin Devamı

 Prostat Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?

 Bazı erkeklerde yaşla birlikte prostat çok büyür ve idrar çıkışına müdahale eder. Bu aşırı büyümeye iyi huylu prostat hiperplazisi veya prostat adenomu denir. Bu hastalıktan muzdarip olma riski yaşla birlikte artar.

 İyi huylu prostat hiperplazisinde idrar yapma zorlaşır. İdrar çıkışı yavaş başlar, akış zayıf ve sarsıntılıdır ve idrar damlaları bir veya iki dakika akmaya devam eder. İdrar yaptıktan sonra mesanenin gerçekten boş olmadığı hissi devam eder. İdrar yapma arzusu daha sıktır ve geceleri can sıkıcıdır. İyi huylu prostat hiperplazisi olan erkekler, mesanedeki idrar taşlarına veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına daha yatkındır.

 Prostat Büyümesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Hafif hipertrofi için belirtilen ameliyat prostatın boyutunu küçültmek yerine mesane boynunda küçük kesiler yaparak üretrayı genişletmektir. Bu operasyon idrara çıkmayı iyileştirir. Çok az komplikasyon riski taşır. Uzun vadeli etkinliği kanıtlanmayı beklemektedir. Bu yaygın cerrahi operasyon anestezi altında yapılır ve prostat bezinin bir kısmını çıkarmak için karnın alt kısmında bir kesi yapılmasını içerir.

 Tedavi gerektiğinde, tercih edilen ilaçlar alfa blokerlerdir. Bu ilaçlar mesane, idrar yolu ve prostat kaslarını gevşeterek idrarın geçişini kolaylaştırır. Bu tedavi başarısız olursa, doktor onu erkek cinsiyet hormonu olan testosteronun etkisini engelleyen ilaçlarla birleştirebilir. İlaç kesilmesi ve ciddi rahatsızlık durumunda prostatın bir kısmının alınması için cerrahi tedavi uygulanır. 2 tip ilacın kombinasyonu, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmada ve semptomlarını iyileştirmede bunlardan birinden daha etkili olacaktır.

 

Yazarlar