Sağlık Provitamin Nedir, Hangi Durumlarda Alınır? Provitamin Olarak Alınan Vitaminler Nelerdir?

Provitamin Nedir, Hangi Durumlarda Alınır? Provitamin Olarak Alınan Vitaminler Nelerdir?

16.07.2022 - 13:16 | Son Güncellenme:

Vücuda dışarıdan alınan ve çeşitli işlemlerden sonra vitamine dönüştürülen maddeye provitamin adı verilir. Örneğin, havuçta yer alan beta karoten bir çeşit provitamindir. Provitamin, vücuda alındıktan sonra karaciğerde geçirdiği bazı işlemlerden sonra ise A vitaminine dönüştürülür. Provitamin nedir, hangi durumlarda alınır sizler için derledik.

Provitamin Nedir, Hangi Durumlarda Alınır Provitamin Olarak Alınan Vitaminler Nelerdir

Provitamin D, güneş ışığı yardımı ile derinin altında D vitaminine dönüştürülür.

Provitamin Nedir?

Haberin Devamı

Provitamin, karoten bir vitamin çeşididir. Vücuda alındığı zaman karaciğerde geçirdiği bazı işlemlerden sonra A vitaminine dönüştürülür. Önceden oluşturulmuş A Vitamini ise alabalık, ciğer, somon, kral uskumru, beyaz peynir, morina ciğeri yağı, tereyağı, tavuk ciğeri, yumurta sarısı, krema, yağlı süt, peynir, böbrek, balık yağı ve pisi balığı gibi hayvansal gıdalardan elde edilir. 

Provitamin Hangi Durumlarda Alınır?

Provitamin, vücuda dışardan alınan ve çeşitli işlemlerden sonra vitamin haline dönüştürülen bir çeşit maddedir. Mesela havuçta bulunan beta karoten bir çeşit provitamindir. Aynı zamanda vücuda alındıktan sonra karaciğerde geçirdiği çeşitli işlemlerden sonra A vitaminine dönüştürülür. Aynı şekilde provitamin D ise güneş ışığı yardımı ile derinin altında D vitaminine dönüştürülür. 

Bazı provitaminler ise; A - Beta karoten, D2 - Ergosterol, B5 - Panthenol, D3 - 7-Dehidrokolesterol, E - Tocopheril asetat olarak bilinir. Provitamin A ise, brokoli, balkabağı, kara lahana, havuç, ıspanak, kırmızı biber, karahindiba yeşillikleri, pazı, lahana, maydanoz, tatlı patates, brüksel lahanası, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde de bol miktarda bulunur.

Yazarlar