Psikolog Dilek Memnun

Psikolog Dilek Memnun

dilekmemnunn@gmail.com

Tüm Yazıları

Sevgi; “insanı bir kimseye ya da bir şeye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten içsel duygu, sevme duygusu.” biçiminde tanımlanmaktadır. Genel olarak bu şekilde tanımlanan sevginin düşünürler tarafından birbirinden farklı tanımlamaları da vardır. Sevginin biyolojik, sosyal ve psikolojik olmak üzere birçok boyutu olduğu söylenebilir. Sevgiyi her insanın algılayış şeklide birbirinden farklıdır.

Sevgiyi bazı filozof ve bilim adamlarının düşüncelerinde de görebilmek mümkündür. Sevgi konusunu, annenin çocuğuna olan sevgisi gibi içgüdüsel sevgi, aşk veya aşırı kör sevgi şeklinde tanımlamaktan ziyade bilinçli bir biçimde sunabileceğimiz ya da hissedeceğimiz bir sevgiyi anlamak ve onu irdelemek daha doğru olacaktır çünkü sevgi adı altında çok seven kendisini aşık olarak nitelendiren bazı bireylerin karşı cinse bunu neden gösterip, sevgi adı altında sergiledikleri kısıtlayıcı davranışlar ya da sevgisini tam hissedemediklerinden dolayı zarar verici davranışlarda da bulunabiliyorlar. Bu durumda sevgiden bahsetmekten çok bu durumları sevgi biçiminde tanımlamak hem kelimeyi hem de sevginin masumiyetini kirletebilmektedir.

Haberin Devamı

Peki, sağlıklı ve gerçek sevgi nedir?

Birkaç tanıma yer verilse de sevginin başka tanımlamalarını da ele almak sevgiyi daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Sevgi gönülden bağlı olma, ilgi duygusu, derin dostluk ve sevecenlik duygusu, bir şeye ya da kişiye duyulan derin bağlılık şeklinde belirtilmektedir.

Kısaca sevgi kişilerin içlerinde hissettikleri o derin bağlılık ve içtenlik duygusunu da içinde barındıran soyut bir kavramdır. İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır. Gerçek sevgiden bahsedilen durum fedakarlık, özgecilik değildir. Burada seven kişi kendi yararını göz ardı edebilir fakat kendi kişiliğinden vazgeçmez.

Haberin Devamı

Sevgi ve diğer duyguların ayrımının yapılması önem taşır

Sevgi ile bazı durumlarda karıştırılan olguları değerlendirmek ve bu ayrımı yapmak önemlidir. Örneğin; sevgi ile acıma duygusunu, sevgi ile kısıtlamayı, sevgi ile gösterişi ve sevgi ile sevilme isteğini birbirinden ayırmak gerekir. Bu ayrımı yapmadan sevgiyi farklı kavramların içine hapsetmek ya da yanlış sevgi biçimlerini göstermek yaşamayı, yaşamın içindeki o sevginizi kirletecektir. Saf sevgiyi karşılıksız sevgiyi görebilmek gerekmektedir. Acıma ile sevgiyi kendi içerisinde değerlendirelim.

Acımak, her türlü bencil tutkunun dışında olan tek eğilim biçiminde tanımlanmıştır. Filozoflara göre en içtenlikli duygumuz acımak olsa da bu bir sevgi değildir çünkü insanlar sevse de sevmese de kişilere acıyabilirler.

Sevgiyi hissetmek ve farkına varmak önemlidir

Sevgi, aslında herkesin bildiği ya da bildiğini zannettiği inandığı fakat anlatamadığı bir olgudur. Tanımlardan da anlaşıldığı gibi herkesin üzerinde uzlaştığı bir tanımı yoktur. Tanımlardan ziyade yaşamak sevgiyi hissetmek ve farkına varmak önemlidir.

Haberin Devamı

Sevgi sadece dostlar ile yaşanan bir hissiyat değildir. Bu sevgiyi hayatının her noktasına taşımamız gereklidir. Sağlıklı sevgiyi her işimize eklemeliyiz. Çalışma hayatımızda, çevremizde, doğa ile olan beraberliğimizde, canlı ya da cansız olarak nitelendirdiğimiz varlıklarda da her yerde sevgiyi kullanabiliriz.

Sevgi, eğer görebilirsek yaşamın her anındadır, kendimizi hisseder ve kulak verirsek içimizdeki sevgiyi görebiliriz ve bu yolculuk hayatınızın her alanına yansıyacaktır. Gerçek ve sağlıklı sevgi ile ilgili farkındalığınız arttıkça daha mutlu daha huzurlu her anınızı huzurla yaşayabileceksiniz.

 

Psikolog Dilek Memnun

www.instagram.com/psikolog.dilekmemnun