Sağlık Pyelonefrit Nedir, Neden Olur? Pyelonefrit Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Pyelonefrit Nedir, Neden Olur? Pyelonefrit Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

06.03.2021 - 21:25 | Son Güncellenme:

Günümüzde böbreklerde görülen pek çok hastalık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de pyelonefrit hastalığıdır. Böbrek enfeksiyonu olarak bilinen bu hastalık günümüzde birçok kişide görülen ve araştırılması gereken hastalıklardan birisidir. Peki pyelonefrit nedir, neden olur? Pyelonefrit belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Sizlere pyelonefrit hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik...

Pyelonefrit Nedir, Neden Olur Pyelonefrit Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

Böbrek enfeksiyonu hastalığının tıptaki adı pyelonefrit hastalığıdır. Bakteri rahatsızlığı olarak bilinen pyelonefrit semptomlarının görülmesi halinde bir uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

Pyelonefrit Nedir?

Pyelonefrit aynı zamanda böbrek enfeksiyonu olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Böbrek üzerine oluşan iltihaplar kan ile ulaşım sağlamaktadır. Böylece idrar yolundan ve lenfatik denilen alandan gelir. Böbreklerde bulunan etli kısma gelir ve buraya boşalır. Bu enfeksiyonun böbreğe yerleşmesi durumunda ise kişilerde kusma, idrarda yanma veya idrar yaparken sızlama gibi rahatsızlıklar görülmektedir.

Pyelonefrit Neden Olur?

Böbrek enfeksiyonu olarak bilinen pyelonefrit hastalığı genellikle 30 ve 40 yaşlarında görülmektedir. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre daha fazladır. Fakat daha ileriki yaşlarda erkeklerde daha sık görülebilmektedir. Böbrek enfeksiyonu özellikle böbrekte anomali olan veya böbrek taşı rahatsızlığı ile mücadele eden kişilerde daha sık görülür. İdrar çıkışında daralma olan kişilerde de sıklıkla görülmektedir. Ayrıca bu hastalığın ortaya çıkmasında neden olan diğer bir neden ise şeker hastalıkları ve Akdeniz ateşi rahatsızlıklarıdır.

Pyelonefrit Belirtileri Nelerdir?

Pyelonefrit hastalığının belirtilerinden ilki sırt ağrısıdır. Sırt ağrıları kişilerde farklı derecelerde ortaya çıkmaktadır. Bunlar dışında böbrek üzerinde veya bel bölgesindeki ağrılar da semptomları arasında yer almaktadır.

Böbrek enfeksiyonu hastalıklarda kişilerde ateş görülme olasılığı yüksektir. Özellikle belirli saatlerde artan ateş belirtileri arasında yer almaktadır. Bu hastalığa yakalanmış kişilerde idrar yanması da meydana gelmektedir. Lökosit biriminin yüksek çıkması da böbrek enfeksiyonuna işaret eden durumlardan birisidir.

Pyelonefrit Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın belirtilerinin bulunması haline Ürolog bölümüne gidilmesi gerekir. Ürologların istediği belirli testler ve fiziksel muayene ile pyelonefrit teşhisi konulabilir. Bu aşamada ultrason aletleri de kullanılmaktadır.

Tedavi esnasında antibiyotik ve ateş düşürücüler doktorlar tarafından verilmektedir. Fakat idrar kültürünün alınması bu anlamda çok önemlidir. Bol su içmek tedavinin en önemli kuralıdır. Antibiyotik tedavisinin 15 güne uzatılması ise genel bir durumdur.

Yazarlar