Sağlık Rahim Duvarı Kalınlaşması Kürtajı Nasıl Yapılır? Rahim İçinden Parça Neden Alınır?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kürtajı Nasıl Yapılır? Rahim İçinden Parça Neden Alınır?

24.04.2021 - 13:57 | Son Güncellenme:

Rahim duvarı kalınlaşması kadınlarda sıkça karşılaşılan jinekolojik problemlerden birisidir. Bu durum adet düzensizliğine neden olurken rahim kanserine de önemli bir risk oluşturmaktadır. Peki Rahim duvarı kalınlaşması kürtajı nasıl yapılır? Rahim içinden parça neden alınır? Sizlere rahim duvarı kalınlaşması hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kürtajı Nasıl Yapılır Rahim İçinden Parça Neden Alınır

Rahim 3 tabakadan oluşmaktadır. En dış tabakasında seroza, orta kısmında miyometriyum, rahim içi kısmına ise endometriyum diğer adı ile rahim iç duvarı adı verilir. Bu duvar hem her ay bebeğin tutunması için kalınlaşır ve hamilelik olmaz ise rahim iç duvarı dökülür.

Haberin Devamı

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kürtajı Nasıl Yapılır?

Endometrial kürtajı hangi tip rahim duvarı kalınlaşması olduğunu anlamak için rahimden parça alma işlemine denilir. Rahim duvarı kalınlaşması kürtajı iki farklı şekilde yapılır:

 - Pipekke Biyopsi

 - Vakumla Kürtaj

Bu iki yöntem de lokal anestezi ile yapılmaktadır. Pipel biyopside negatif basınçlı ince kanüller kullanılır ve rahimden parça alınır. Bu işlemde hasta ağı ve acı hissetmez.

Vakum yöntemi ile rahimden parça alınması işlemi ise gebelik kürtajı yöntemine benzemektedir. Vakum ile pipelle nakülüne göre daha kalın karmen kanül kullanılarak rahim duvarlarından biyopsi alınır. Bu işleme rahim duvarı kalınlaşması adı verilmektedir.

Rahim İçinden Parça Neden Alınır?

Haberin Devamı

Rahim iç tabakasındaki sağlık durumu adet kanamasının düzenini etkiler iken adet dışında da kanama olmasını engeller. Rahim iç tabakasında oluşan bir hastalık oluştuğu zaman uzun süre adet kanamaları oluşmaktadır. Rahim içi tabakasının poliplerinde, düzensiz kalınlaşmalarda, rahim kanserlerinde veya rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlarda bunun gibi düzensiz kanamalar oluşmaktadır.

Düzensiz oluşan kanamalarda veya beklenmedik kanamalarda kadınların kanama nedenini araştırmak için endometriyal biyopsi veya kürtaj işlemi uygulanır. Elde edilen parçalar da patoloji uzmanları tarafından değerlendirilir ve rapor edilir. 

Bu işlem esnasında rahim ağzından da parça alındığından rahim iç tabakası ile birlikte rahim ağzı hastalıklarının da teşhisi için mümkündür. Rahim ağzı kanalı ve rahim içerinden parça alınması işlemine tıpta ise fraksiyone kürtaj adı verilmektedir. 35 yaşından daha genç kadınlarda hassas bir gebelik testi ve jinekolojik değerlendirme ile gebelik durum haricinde düzensiz bir kanama için biyopsiye gerek duyulmadan ilaç tedavisi yoluna da gidilebilir. 

 

Yazarlar