Yaşam Rip akıntısı nedir? Rip akıntısı nerelerde olur?

Rip akıntısı nedir? Rip akıntısı nerelerde olur?

08.09.2017 - 17:26 | Son Güncellenme:

Yaz mevsiminde serinlemek için fırsat buldukça denize giriyoruz. Ancak denize de her yerde girmemek gerekiyor. Rip akıntısı olan denizlerde, denize girmeniz eğlence yerine kabusa dönüşebilir. Rip akıntısı nedir, rip akıntısı hangi denizlerde olur diye sormaya başladıysanız hemen açıklayalım…

Rip akıntısı nedir Rip akıntısı nerelerde olur

Yaz mevisiminde artan deniz boğulmaları dikkatsizliğin aksine kimi zaman rip akıntısı yüzünden meydana gelebilmektedir. Bu nedenle rip akıntısı olan bölgelerde mümkün olduğunca yüzmemek gerekir. Halk arasında rip akıntısına, ‘’çeken akıntı’’ denmektedir.

Haberin Devamı

Rip akıntısı nedir?

Rip akıntısı Karadeniz sahil bölgelerinde sıkça görülen kuvvelti akıntılardır. Genellikle rip akıntısı rüzgârlı bölgelerde görülmektedir. Yükseklik ve dalga boyu artıkça rip akıntısı da artmaktadır.

Rip akıntısı tehlikeli midir?
Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.

Rip akıntısına kapılırsak ne yapmamız gerekir?
Rip akıtısına kapıldığınız taktirde panik yapmamanız gerekir. Aksi taktirde panik yapıp boğulma tehlikesi yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Panik yapmadığınız taktirde rip akıntısı sizi dibe çekmez, sahil kenarından açıklara doğru sürüklemeye yardımcı olur.

Bu nedenle rip akıntısında karşılaştığınız taktirde panik yapmadan akıntının sizi kıyaya götürmesine izin vermeniz gerekir.

Akıntı zayıflamaya başladığında ise yan tarafa doğru yüzerek rip akıntısından kurtulabilirsiniz.

Rip akıntısına yakalanmamak için ne yapmak gerekir?
Dalga olan denizde ve rüzgarlı olan havalarda denize girmemeye özen gösterin.
Bu gibi durumlarda bir yakınınız denizdeyse gözlerinizi ondan ayırmamaya çalışın.
Rip akıntısının olduğu zamanlarda tek başınıza denize girmeyin. Yanında kurtarma malzemeleri bulunan ve iyi yüzme bilen birisini gözcü olarak sahilde bırakın.

Rüzgarlı ve dalga olan denize girdiğinizde kıyafet yerine muhakkak deniz kıyafeti giymeye özen gösterin.

Rip akıntısı nerelerde görülür?
Rip akıntısının büyük bir bölümü genellikle Karadeniz bölgesinde görülür. Karadeniz bölgesi rüzgarlı ve dalgalı olduğu için rip akıntısı kaçınılmaz olur. Bu bölgenin dışında rüzger olan ve çok fazla dalga olan denizlerde rip akıntısı görülebilir. Bu nedenle dalgalı denizlerde ve rüzgarlı havalarda denize girmemeye özen gösterebilirsiniz.

Rip akıntısına kapılmış birisine nasıl yardım edebiliriz?
Rip akıntısına kapılmış olan birisine yardım ederken sakin olmanız gerekir. Rip akıntısı olmasa bile denizde yüzerken elini kaldıran birisi gördüğünüz zaman yüzme biliyorsanız yardıma koşmanızda fayda var.

Haberin Devamı

Yüzme bilmiyorsanız rip akıntısında olan birisini kurtarmanın en iyi yolu can kurtaran çağırmak olacaktır. Can kurtaran yoksa, can simidi, halat vb. deniz malzemeleri atarak yardım edebilirsiniz.

Rip akıntısı nedeniyle boğulanlar
İstanbulda rip akıntısından dolayı 2007 ve 2012 yılları arasında 195 kişi yaşamını boğularak , kaybetmiştir. Türkiye genelinde ise rip akıntısı nedeniyle her yıl yaklaşık 100 ile 200 kişi hayatını kaybetmektedir.

Yazarlar