Saç Bakımı Saç dökülmelerine kökten çözüm! O besinler dökülmeyi engelliyor, yeni saç çıkarıyor

Saç dökülmelerine kökten çözüm! O besinler dökülmeyi engelliyor, yeni saç çıkarıyor

04.08.2023 - 11:48 | Son Güncellenme:

Saç kırılgan ve oldukça hassas bir yapıdır. Ancak yiyecek düzeninizi değiştirirseniz saç dökülmesini engelleyebilirsiniz. Saç dökülmesini engelleyen, görünümünü iyileştiren ve uzamasına yardımcı olan birçok besin bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Saç dökülmelerine kökten çözüm O besinler dökülmeyi engelliyor, yeni saç çıkarıyor

Saç hızlı büyüyen bir yapıdır. Ancak yediğiniz yiyecekler ile saçınızın artmasına ve çoğalmasına yardımcı olabilirsiniz. Sağlıklı saç büyümesi için A, C, E, B6 ve B12 vitaminlerini almanız gerekir. Ayrıca çinko, protein, kükürt ve demir içeren besinlerde saç yapısını güçlendirmeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

Yumurta 

Protein, saç için olmazsa olmaz bileşenlerden biridir. Saç denilince akla ilk olarak protein gelmektedir. Saçı sağlıklı bir yapıda tutmak için mutlaka protein içerikli gıdalar yemelisiniz. Protein ile birlikte yumurtada saç dökülmesini engelleyen gıdalar arasında. Yumurta içerisinde biotin ve B vitaminleri bulunur. 

Kaliteli yüksek miktarda protein içeren yumurta özellikle saçı sağlamlaştırma özelliği ile bilinir. Saç büyümesini, uzamasını, çoğalmasını ve destekleyen yumurta aynı zamanda da saç derisine fayda sağlar. Sağlıklı ve güçlü bir saç için yumurta vazgeçilmez besinlerden biridir. Yumurtadan maksimum bir verim almak için hem sarısı hem de beyazını tüketmeye özen gösterin. Yumurta akı özellikle vücuda yüksek oranda protein sağlar. Protein emilimini arttıran yumurta beyazını mutlaka her gün tüketiniz.

Haberin Devamı

Ayrıca yumurta ile birlikte saçınıza maske yapabilirsiniz. Doğrudan yumurta ile saça uygulanan maskeler saç yapısını güçlendirmesiyle bilinir. Hatta kına ve benzeri saç bakımı uygulamalarında sıklıkla yumurta karışımlara konulur.

Somon 

Somon cilde, vücuda, damarlara ve saça iyi gelen oldukça yağlı bir balık türüdür. Saç büyümesine yardımcı olan somon omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Bundan dolayı sağlıklı bir saç yapısı için vazgeçilmez besinler arasında yer alır. Somon içerisinde B12, B5 ve B6 yer alınır. Bunun yanı sıra bütün B vitamin grupları ve diğer vitamin grupları somon içerisinde bulunur.

Vitamin bakımından zengin olmasıyla beraber mineral bakımından da oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde yüksek miktarda protein bulunur. Kaliteli protein kaynaklarından biri olan somon saçın hızlı büyümesine destek sağlar.

Saçta kuruluk ya da dökülme gibi sorunları çözmeye yardımcı olur. Özellikle sağlıklı bir saç yapısı için günde en az iki kere somon tüketmek oldukça önemlidir. Somon sevmiyorsanız eğer saç dökülmesini engellemek için ringa, sardalya, alabalık ya da uskumru gibi balık türlerini tercih edebilirsiniz.

Tatlı Patates

Tatlı patates vücuda sağlıklı vitaminler ile destek olmakla beraber saç yapısına da destek olan gıdalardan biridir. Düzenli olarak tatlı patates tüketmek, saç yapısını güçlendirir. Saç büyümesini destekler ve saçı çoğaltır. Tatlı patates içerisinde yüksek oranda A vitamini bulunur. Hem göze hem cilde iyi gelen tatlı patates saç yapısını da güçlendirir bununla beraber saç derisini de besler.

Haberin Devamı

Tatlı patates içerisinde yer alan beta-karoten maddesi sağlıklı hücre üretimi sağlar. Hücre dokusunu destekler ve güçlendirir. Bu sayede sağlıklı dokular normalden daha hızlı bir şekilde büyür. Tatlı patates içerisinde büyük miktarda C vitamini barındırır. Ayrıca içerisinde C vitamini, bakır, demir ve protein bulunur.

Tatlı patatesi sevdiğiniz şekilde yemeklerin içerisinde, haşlanmış ya da kızartma olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca içerisinde bulunan C vitamini sayesinde hastalıklardan koruduğu da söylenebilir.

Sığır Eti

Vücudun saç üretmek ve büyütmek için sağlıklı proteine ihtiyacı vardır. Saç dökülmeleri sıklıkla protein eksikliğinden dolayı meydana gelir. Ayrıca saç derisinde oluşan kuruluk ve saçlarda meydana gelen kırılmalarda protein eksikliğinden dolayı oluşur. Sığır eti yüksek proteinli besinler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Sağır eti içerisinde B vitaminleri bulunmaktadır. Özellikle B12 bakımından oldukça zengin bir besindir. Bundan dolayı hem cilde hem de fiziğe oldukça faydası vardır. Bununla beraber sığır eti içerisinde demir, çinko ve yüksek miktarda protein vardır.

Saç dökülmelerine kökten çözüm O besinler dökülmeyi engelliyor, yeni saç çıkarıyor

Saç büyümesini desteklemek ve saç derisini daha sağlıklı hale getirmek için mutlaka yağsız sığır eti tüketilmesi gerekmektedir. Sağlıklı saç yapısı için haftada en az iki ya da üç kere sığır eti yemeniz yeterlidir.

Fasulye

Fasulye içerisinde protein, lif, B vitaminleri, C vitamini, çinko ve mineraller bulundurur. Düşük kalorili bir besin olduğundan dolayı özellikle vücut dostu gıdalardan biridir. Bundan dolayı sık sık tüketilebilir. İçerisinde yüksek miktarda demir bulunduran fasulye saç dökülmesini önlemek için en çok tercih edilen besinler arasında yer alıyor. 

Haberin Devamı

Saçınıza fayda sağlamak için barbunya, siyah fasulye, nohut ya da soya fasulyesi gibi fasulyeler tercih edebilirsiniz ya da taze ve kuru fasulye yiyebilirsiniz. Fasulye içerisinde yer alan yüksek protein saç yapısını yeniler içerisinde bulundurduğu C vitamini ise saç derisini destekler ve saçın beslenmesini sağlar.

Bulundurduğu lif sayesinde hem cildi hem de hücre yapılarını destekler. Çinko, mineral ve B vitaminleri sayesinde saçın daha hızlı uzamasına yardımcı olur.

Ay Çiçeği Çekirdeği

Ay çiçeği çekirdeği içerisinde protein, çinko, selenyum, biotin, potasyum, bakır, demir, magnezyum, kalsiyum, B ve E vitaminleri bulundurur. Saç dökülmesini engelleyecek ve saç yapısını destekleyecek birçok farklı vitamin ve mineral içeren ay çiçeği çekirdeği özellikle saç dökülmesi yaşayan kişiler tarafından sıkça yenilmesi gereken besinlerden biridir.

İçerisinde bulunan selenyum, biotin ve B vitaminleri hem cilde hem de saça fayda sağlar. Özellikle sıkça tırnak kırılması, saç dökülmesi ya da doku zedelenmesi yaşayan kişiler bolca ay çiçeği çekirdeği tüketebilir. Ay çiçeği çekirdeği içerisinde yer alan protein, çinko, bakır, demir ve E vitamini ise saç yapısını destekler, saç kırıklarını tamir eder ve saçın daha sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.

Ay çiçeği çekirdeği içerisinde ayrıca yüksek miktarda omega-6 yağ asitleri bulunuyor. Sağlıklı saç büyümesini teşvik eden ay çekirdeği çiçeğini her gün bir avuç olacak şekilde tüketebilirsiniz. Yüksek kalori oranına sahip bir besindir. Bundan dolayı kontrollü ve belirli bir seviyede yenilmesi gerekir. İçerisindeki yağ asitlerinden dolayı mutlaka düzenli olarak, az miktar yenilmeli.

Kuruyemiş

Kuruyemişler yıpranmış saçları yeniler ve saç dökülmesini engeller. Kuruyemişler içerisinde protein, vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlar bulunur. Ayrıca içerisinde fitokimyasallar yer alır. Düzenli olarak kuruyemiş tüketmek saçınızın sağlıklı bir yapıya sahip olmasına yardımcı olur.

Uzun yıllar sağlıklı ve dökülmeyen saçlara sahip olmak için her gün belirli bir miktar kuruyemiş yiyebilirsiniz. Badem, yer fıstığı, kaju gibi farklı kuruyemişleri beslenme düzeniniz içerisine ekleyebilirsiniz.

Ispanak

Ispanak özellikle saçlarını daha güzel görmek isteyen kişiler için bir numaralı besin. Tamamen saç dostu olan ıspanağın içerisinde yüksek oranda antioksidan bulunuyor. Yeşil yapraklı sebzeler, sağlıklı saçlara sahip olmak için oldukça önemlidir. Ispanak içerisinde B, C ve E vitaminleri yer alıyor. Bununla beraber yüksek miktarda potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve omega-3 yağ asitlerine sahiptir. Saç dökülmesini engellemek için brokoli, lahana, pazı ve benzeri sebzelerde tüketilebilir.

Yulaf Ezmesi

Yulaf içerisinde B vitamini, çinko, protein ve bakır bulunur. Ayrıca içerisinde yüksek miktarda potasyum, fosfor, magnezyum ve demir bulunur. Bu vitamin ve mineraller saç büyümesi için oldukça önemlidir. Yulaf ezmesi mineraller bakımından son derece zengindir. Özellikle her gün bir kase yulaf ezmesi tüketmek, sağlıklı saçlara sahip olmanıza yardımcı olabilir.

Havuç

Havuç sağlıklı saçlara sahip olmanıza yardımcı olacak en değerli besin kaynaklarından biridir. İçerisinde beta-karoten bulunduran havuç aynı zamanda da A vitaminine sahiptir. Kafa derisinin sebum üretimine yardımcı olur. Her gün salatanıza ekleyerek tüketebilir ya da günde bir bardak havuç suyu içebilirsiniz.

Yazarlar