Sağlık Saç Neden Dökülür? Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir, Nasıl Engellenir?

Saç Neden Dökülür? Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir, Nasıl Engellenir?

10.03.2021 - 12:28 | Son Güncellenme:

Saç dökülmesi nedenleri nelerdir, nasıl engellenir? Saç dökülmesine karşı neler yapılmalıdır? 'Saç neden dökülür?' sorusunun cevabını ve detaylı ayrıntıları sizin için derledik.

Saç Neden Dökülür Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir, Nasıl Engellenir

Alopesi (kellik) hem erkekleri hem de kadınları etkiler, ancak ikincisinde daha sağduyulu. Bunu birkaç neden açıklayabilir. 

Haberin Devamı

 Saç Neden Dökülür?

 Şiddetli hastalık, ameliyat, anoreksi veya bulimia, hamilelik, doğum, menopoz, anemi, yoğun duygusal stres, ciddi enfeksiyon, kaza, belirli ilaçlar gibi dış faktörlerin etkisi veya şiddetli beslenme saç dökülmesine neden olabilir. Bu faktörlerin etkisi bir süre sonra hatta birkaç ay sonra hissedilecektir. Saç dökülmesine neden olabilecek bu faktörlerin yanı sıra kafa derisi hastalıkları ve saçın kendisi de mevcuttur (şüpheniz varsa dermatoloğa danışmanızı tavsiye ederiz. Bu tip saç dökülmesi geri dönüşümlüdür ve kellik altına girmez. 

 Nitekim sonbaharda ve ilkbaharda daha çok saç kaybediyoruz. Aksine yaz aylarında büyümesi daha güçlüdür. Saç yeni olduğunda daha güçlüdür. Yaş kriteri de dikkate alınmalıdır çünkü yaşlandıkça saç uzaması o kadar yavaş olur.

Haberin Devamı

 Her folikülün kendi genetik programı vardır. Ortalama olarak, bir saç kökünün 4 yıllık bir süre içinde uzadığı ortaya çıkar. Her büyüme evresinin sonunda folikül, saçları serbest bıraktığı dinlenme aşamasına (yaklaşık 12 hafta) başlar. 

 Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

 Yoğun stres veya yoğun diyet dönemi geçici saç dökülmesine neden olabilir. Bu bittikten sonra saçlar normal şekilde uzar. Bu stres veya diyet dönemlerinde, daha iyi saç büyümesini teşvik eden folikülleri uyaran amino asitler (şampuanlar, besin takviyeleri vb.) İçeren ürünler vardır. Saç büyümesini hızlandırmak için B8 Vitamini (biotin) ve folik asit bazlı ürünler de vardır. Aşırı dozlar ters etkiye sahip olabilir ve ek saç dökülmesine neden olabilir.

 Son olarak, sanılanın aksine zaman zaman saç dökülmesini önleyici bir tedavi yapılmasına gerek yoktur. Sadece kanıtlanmış saç dökülmesi durumunda tavsiye edilir.

 Ayrıca saçların yeniden uzamasını sağlayan ve / veya saç dökülmesini önleyen losyonların ve renklendirici aktif bileşenlerin uygulanmasını tavsiye ederiz.

 Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

 Bununla birlikte, anormal saç dökülmesi durumunda veya bir ebeveyn alopesiye yatkınsa, birkaç günlük eylem saç dökülmesini yavaşlatabilir.

 Saç boyalarını, jelleri ve cilaları, kuru şampuanları sınırlandırın, hafif bir şampuan kullanın, kafa derisine masaj yapın, demir, bakır, silikon, yağ asitleri, çinko ve B vitamini yönünden zengin bir diyet tüketin.

Haberin Devamı

 Saç Dökülmesi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

 Bazı insanlar saçlarını diğerlerinden daha fazla kaybetme riski altındadır ve nedenleri ille de hastalıkla ilgili değildir. Sporcular için testosteron almakta olduğu gibi artrit, gut veya yüksek tansiyon için ilaç tedavileri de saç dökülmesi riskini artırır . Saç dökülmesini teşvik eden diyet eksiklikleri demir ve proteindir. Saçların dökülme riskini artıran at kuyruğu veya topuz gibi fazla çekilmiş saç stillerinden kaçınmalısınız. Isı da saç için iyi değildir, bu nedenle fırçalamayı veya sıcak kurumayı sınırlamanız gerekir.

 Saç dökülmesine yönelik tedaviler, nedene bağlı olarak değişir. Doğum, yorgunluk veya mevsim değişikliği ile ilgiliyse çinko ve B vitamini takviyesi bir çözümdür. Alopesi areata için genellikle kortikosteroid tedavisi reçete edilir. En şiddetli veya ileri vakalar için saç ekimi mümkündür.

Yazarlar