Sağlık Sadece kilo ve kalp sağlığını etkilemekle kalmıyor! Düzenli yapınca göreceğiniz mucizevi faydaları...

Sadece kilo ve kalp sağlığını etkilemekle kalmıyor! Düzenli yapınca göreceğiniz mucizevi faydaları...

05.06.2023 - 17:08 | Son Güncellenme:

Yürümek, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımız için en basit ve en etkili egzersizlerden biridir. Yürümenin faydaları saymakla bitmez. İşte sadece kilo ve kalp sağlığını etkilemekle kalmayan yürüyüşün mucizevi faydaları...

Sadece kilo ve kalp sağlığını etkilemekle kalmıyor Düzenli yapınca göreceğiniz mucizevi faydaları...

Yürüyüş, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımız için faydalı bir aktivitedir. Okula, işe veya herhangi bir yere giderken en sık yaptığımız eylemlerden birisidir. Ancak düzenli olarak yürümenin saymakla bitmeyecek faydaları vardır. Kalp hastalığından diyabete, obeziteden kas iskelet sistemine kadar pek çok şeye yararı vardır. 

Haberin Devamı

Kalp hastalığı, diyabet, obezite, depresyon ve anksiyete gibi pek çok sağlık sorununu önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir. Yürüyüş aynı zamanda kemik ve kas sağlığını korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, stresi azaltmak ve uyku kalitesini artırmak için de etkilidir. 

Yürüyüş yapmanın sağlığımız için önemli olmasının bir nedeni, yürüyüşün aerobik bir egzersiz olmasıdır. Aerobik egzersizler, vücudun oksijen kullanımını artırarak kalp atış hızını ve solunum hızını yükseltir. Bu sayede kalp ve akciğerler daha verimli çalışır ve kan dolaşımı iyileşir. Aerobik egzersizler ayrıca vücutta endorfin adı verilen mutluluk hormonlarının salgılanmasını da tetikler. Endorfinler, ağrıyı azaltır, ruh halini iyileştirir ve stresle başa çıkmayı kolaylaştırır. 

Haberin Devamı

Önlemeye ve azaltmaya yardımcı oluyor 

Daily Mail’de yer alan habere göre, yürüyüş depresyon ve anksiyete gibi pek çok sağlık sorununu önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir. Bu aktivite stresi azaltırken, ruh halini iyileştiriyor, depresyon ve anksiyete belirtilerini hafifletiyor, konsantrasyonu artırıyor ve yaratıcılığı destekliyor. Yapılan çalışmalara göre kısa süreli de olsa yürüyüş insanın ruh haline olumlu katkıda bulunuyor. Psikologlar mutluluğa neden olan etkenlerin fiziksel hareketten kaynaklandığını söylüyor. 

Olumlu ruh hali bildirdiler 

Yüzlerce öğrenciyi üç aşamada test eden araştırmacılar çalışmalarının ilk iki aşamasında, kampüs binalarında veya kampüs etrafında 12 dakika yürüyen öğrencilerin daha olumlu bir ruh hali bildirdiklerini söyledi.  

Aynı kampüs turunun fotoğraflarına oturup bakan veya aynı bina içi turunun videosunu izleyen başka bir grupla yürüyüş yapan grup karşılaştırıldı. 

Konuya ilişkin Yazarlar Jeffrey Miller ve Zlatan Krizan şöyle yazdı: "İnsanlar, nihai ruh hali faydalarından ziyade anlık olarak algılanan engellere odaklandıkları için, koltuklarından kalkıp yürüyüşe çıkmanın ruh hallerine ne ölçüde fayda sağlayacağını hafife alabilirler."

 

 

Yazarlar