Sağlık Safra Kesesi Çamuru Belirtileri Nelerdir? Safra Kesesi Çamuru Ameliyatsız Geçer Mi?

Safra Kesesi Çamuru Belirtileri Nelerdir? Safra Kesesi Çamuru Ameliyatsız Geçer Mi?

06.03.2021 - 16:17 | Son Güncellenme:

Safra kesesi aslında pek aklımıza gelmeyen, ağrı ve benzeri belirtileri ortaya çıkmadığı sürece tam olarak vücudumuzun neresinde olduğunu bile bilmediğimiz bir organımızdır. Safra kesesi çamuru sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Safra kesesi çamuru ve nasıl tedavi edilebileceği konusunda sizler için önemli bilgileri derleyerek bir araya getirdik.

Safra Kesesi Çamuru Belirtileri Nelerdir Safra Kesesi Çamuru Ameliyatsız Geçer Mi


Safra kesesi çamurunun varlığını kişi ancak bazı belirtilerini görürse fark eder. Safra kesesi çamuru da safra kesesi taşı ya da safra kesesi iltihabı gibi oldukça yaygın bir hastalıktır.

Safra Kesesi Çamuru Belirtileri Nelerdir?

Vücudumuzda karaciğerin altında bulunan safra kesesi yetişkin bir kişide ortalama 7-8 cm büyüklüğünde bir organdır. Safra kesesinin şekli armuda benzer ve içi boştur. Safra kesesi on iki parmak bağırsağına açılan kanala ( buna ana safra kanalı da denir ) bağlanmış bir durumdadır.
Safra kesesinin görevi kısaca karaciğer tarafından üretilen safranın depolanması olarak tarif edilebilir. Safra sindirim açısından çok önemlidir. Çünkü safra, besinlerle aldığımız yağların sindirimi için zorunlu olan bir salgıdır.

Şimdi safra kesesi çamuru nedir nasıl oluşur bu konuya bakmak gerekir. Zamanla safra içinde bulunan kolesterol, olası enfeksiyon ürünleri, bazı pigmentler süreçte safranın depolandığı safra kesesi içerisinde çökerek adeta çamur benzeri son derece koyu kıvamlı ve fakat taş da olmayan bir sıvı haline dönüşürler. Bir ileriki aşama bu safra çamurunun taşlaşması olabilmektedir.

Safra kesesi çamuru oluşurken genelde bir belirti vermez. Bazen farklı hastalıkların tanısı konulurken yapılan testlerde varlığı tespit edilebilir. Ya da periyodik ve düzenli kontrol yaptırılıyorsa safra kesesi çamurunun varlığı gözlenebilir.

Safra kesesi sağlığı bakımından yağlı yemeklerden, yağlı kızartmalardan, sakatat ve şarküteri ürünlerinden uzak durmak ya da dikkatli tüketmek gerekir. Gazlı içecekler de aynı şekilde safra kesesi çamuru oluşumuna sebep olabilmektedir.
Safra kesesindeki çamurun verdiği belirtiler genellikle şu ana başlıklar altında toplanabilir:

Haberin Devamı

● Kişinin sağ kısmında oluşan ve kürek kemiğine doğru yayılan ağrılar.
● Çoğunlukla yemeklerden hemen sonra başlayan ve ani gelişen kusma, mide yanması, gaz çıkarma yahut dışkılama gibi belirtiler.
● Yine yemeklerden sonra görülen mide bulantısı ile birlikte aşırı terleme ve uyuşmalar.


Safra Kesesi Çamuru Ameliyatsız Geçer mi?

Safra kesesi çamuru teşhisi konulduğu vakit genellikle safra kesesinin tamamen alınması önerilmektedir. Ancak temizlense dahi yeniden safra kesesi çamuru oluşabileceği için safra kesesi çamuru oluşumunu engellemek bakımından beslenmeye çok özen göstermek gerekir.
Safra kesesi çamurunun önüne geçebilmek için hekimlerin önerdiği beslenme diyetine uymak gerekir. Bol ve yeter miktarda su tüketmek ve çamur oluşumuna neden olabilecek gıda tüketiminden uzak durmak gerekir.

Yazarlar