Sağlık Sağ Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Nasıl Geçer? Hangi Doktora Gidilir?

Sağ Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Nasıl Geçer? Hangi Doktora Gidilir?

16.09.2021 - 09:03 | Son Güncellenme:

Bacağın alt kısmında bulunmakta olan kuadriseps isimli kas grubu bacağın düzeltilmesi ve uzamasına yardımcı olmasının yanı sıra kalçanın arka bölgesinde bulunan harmstring kas grubu bacağın arkaya doğru esnetilmesini sağlamaktadır. Sağ kalçadan bacağa vuran ağrı nasıl geçer? Hangi doktora gidilir sorularının yanıtlarını tüm detayları ile derledik.

Sağ Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir

Kalça üç büyük kas grubuna sahip bir vücut bölgesi olma niteliği barındırmaktadır. Bacağın alt kısmında bulunan kuadriseps adlı kas grubu bacağın düzeltilmesinin yanı sıra uzamasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda da kalçanın arka kısmındaki harmstring kas grubu bacağın arkaya doğru esnetilmesinde rol üstlenir. Kalçanın iç kısmındaki kas grubu ise kalçanın ileriye ve geriye doğru hareket ettirilmesinde önem arz eder.

Haberin Devamı

Sağ Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Nasıl Geçer?

Yapılan yoğun egzersizler, sürekli olarak aynı pozisyonda durmak yahut kondüsyon eksikliği kalça kaslarında ağrılara neden olabilmektedir. Bunun beraberinde sağ kalçada bacağa vuran ağrı sebebiyle yürümede güçlükler yaşanabilmesine sebebiyet verebilir. Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir.

Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir. Ağrının hissedildiği bölgeye masaj yapılması da son derece etkili bir sonuç yaratabilmektedir. Eller yardımıyla sağ dizden başlamak suretiyle kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasına katkı sunar.

Haberin Devamı

Dairesel hareketlerle uygulanan masaj esnasında bir düğüm söz konusuysa başparmağın yerleştirilip hafif hareketlerle ovalaması düğümün yok olmasına önemli bir etki sağlar. Topukların altına koyulan bir yastık aracılığıyla bacakların gövdeden yüksek bir hale getirilmesi hem sağ kalçadan bacağa vuran ağrıyı azaltır hem de bu bölgede söz konusu olan iltihabın giderilmesine fayda sağlar.

Steroid içeriği olmayan ağrı kesici kullanımı da sağ kalça ağrılarını en aza indirerek mevcut olan şişliği de azaltıcı etki gösterir. Sağ kalçadan bacağa vuran ağrının çok fazla hissedildiği dönemlerde egzersiz den uzak durulması kas yırtıkları oluşmasını engeller. 

Hangi Doktora Gidilir?

Sağ kalçadan bacağa vuran ağrı bölümünün değişiklik gösteren noktalarında ortaya çıkarken farklı kısımlarda görülen ağrılar ile kendisini gösterir. Eğer hissedilen bu ağrılar yaklaşık olarak 2 haftalık bir süreç boyunca devam ediyorsa mutlaka ilgili bölümlere başvurmak gerekmektedir. Bunlar:

- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon poliklinikleri,

- Travmatoloji bölümü,

- Ortopedi.

 

Yazarlar