Genel Sağlık Sağlık için günde 4 bin adım ideal

Sağlık için günde 4 bin adım ideal

10.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yıllardır sağlıklı olmak için günde 10 bin adım atmak gerektiği söyleniyordu. Ama dünya çapındaki yeni araştırma, sağlık için günde 4 bin civarında adım atmanın yeterli olduğunu gösterdi.

Sağlık için günde 4 bin adım ideal

Aleyna Sevim - Sağlıklı olmak ve formda kalmak için günde 10 bin adım atmanın önemli olduğu söylense de, yeni bir çalışma 5 bin civarında atılan adımın da yeterli olabileceğini gösterdi.

Haberin Devamı

Dünya genelinde 226 binden fazla kişi üzerinde yapılan analizde, günlük 4 bin adımın herhangi bir nedenden dolayı erken ölüm riskini azaltmaya başlamak için yeterli olacağı sonucuna ulaşıldı.

2 bin 300’ün üzerinde atılacak adımın ise kalp ve kan damarlarına fayda sağladığı belirtildi. 4 bin adımın üzerinde 20 bin adıma kadar atılacak ilave her bin adımın ise erken ölüm riskini yüzde 15 azalttığı ifade edildi. Araştırmacılara göre ne kadar çok adım atılırsa, o kadar çok sağlıklı sonuç mümkün. 

HAREKETSİZLİK ÖLDÜRÜYOR

Polonya’daki Lodz Tıp Üniversitesi ve ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki ekipler, yürümenin faydalarının yaşadığı yere bakılmaksızın tüm cinsiyetler ve yaş grupları için geçerli olduğu sonucuna ulaştı. Yetersiz fiziksel aktivitenin her yıl 3.2 milyon ölüme neden olduğu bilgisini paylaşan Dünya Sağlık Örgütü de bunun dünya genelinde en yaygın dördüncü ölüm nedeni olduğunu bildirdi. Türk uzmanlar da yürüyüşün bazı kanser risklerini azalttığını söyleyerek gün içinde hedef belirleyerek egzersizlerin aksatılmaması gerektiğine vurgu yaptı. 

Haberin Devamı

BİN ADIMA ÜCRETSİZ KAHVE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), sağlıklı yaşama teşvik için Beltur aracılığıyla başlattığı “Yürü Be İstanbul” kampanyası kapsamında İstanbullular bin adım atarak Beltur’dan kahve hediye alabiliyor. Bir haftada 50 bin adım atan İstanbullulara da tek geçişlik ücretsiz ulaşım hakkı veriliyor. Uygulama, Android ve App Store’dan indirilebiliyor.

YARIM SAATLİK YÜRÜYÜŞ BİLE KEMİKLERE FAYDALI

Medical Park Florya Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gül de 30 dakika yürüyüşün faydalarını sıraladı: 

Günde 30 dakika yürüyüş yapmak en başta kemik sağlığına iyi geliyor. 

Düzenli yürüyüş yapmak yaşam boyu sağlıklı kemiklere sahip olmaya ve ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek kemik problemlerini engellemeye yardımcı olur. 

Yürüyerek kemik erimesi, buna bağlı olarak ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen kalça ve omurga problemlerinin önüne de geçebilirsiniz. 

Yürüyüş, kemik metabolizmasını olumlu etkiler ve kasları güçlendirir. Önemli olan kaç adım attığınız değil, yaptığınız yürüyüşlerin düzenli olmasıdır. 

Haberin Devamı

Araştırmalara göre günlük 4 bin adım, erken ölüm riskini azaltmaya başlamak için yeterli gelebiliyor. 2.300’ün üzerinde atılan her adım kalp ve damarlara faydalı. 

'EN DOĞRU ORTAM AÇIK HAVADIR'

Doç. Dr. Murat Gül, yürüyüşü doğru yapmanın önemini de hatırlattı:

En güzel yürüyüş açık havada, doğada yapılandır.

Evlerde veya spor salonlarında koşu bantlarını kullanırken dikkatli olmakta yarar var.

Koşu bandında koşmak veya yürümek, yolda koşmak veya yürümek ile aynı değil.

İnsanlar, farklılıkları dikkate almazlarsa aşil tendonunda, ayak bileğinde, diz ve kalça kaslarında zorlanma ve ağrı olabilir.

Ayağınız bir koşu bandının platformuna bastığında, burada vücut ağırlığınızın iki katından daha fazla bir darbe kuvveti oluşturur. Bu kuvvetin bir kısmını dağıtmak için bir şok emme sistemi mevcut olmadığı sürece bu enerji daha sonra bacağınıza geri iletilir. Koşu bandının yüzeyi uygun olmadığında kalça, diz ve ayak bileği eklemlerini zorlayabilir, sırt üzerinde çok fazla sarsıcı etki yaratabilir.

Haberin Devamı

'YÜRÜMEK KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIR'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Bilal Boztosun, yürüyüşün birçok hastalık riskini azalttığını söyleyerek, “Hızlı bir tempoda günde 30 dakika kadar yürümek, tip 2 diyabet, artrit, kalp hastalığı, bazı kanser türleri riskini azaltmanın yanı sıra uykusuzluk, erken ölüm, anksiyete ve depresyon gibi hastalıkları önlemeyi sağlıyor. Kalp kası kasıldığında vücuttaki organlara besin ve oksijen sağlamada daha verimli hale gelir ve bu nedenle düzenli yürümek kalp krizi riskini azaltır. Kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükseltir, kiloyu dengeler ve kan basıncını düşürür” dedi. 

'3 BİN ADIMLA BAŞLA'

Boztosun, yaşlıların attıkları her adımın önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Bu kişilerin bir günde attıkları her 500 adım, kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 14 azaltıyor. Yürümenin faydalarının günde 3 bin adımla başladığı biliniyor. İlk başta 5 - 10 dakikalık bir yürüyüşe çıkın, ardından bunu artırın. Yürüyüşlerinizi gün içine yayın. Makul hedefler belirleyin.”

Haberin Devamı

GÜNDE 11 DAKİKA AKTİVİTE ÖNERİSİ

İngiltere’de yapılan bir araştırma, tempolu yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, dans etmek, doğa yürüyüşüne çıkmak gibi günde 11 dakikalık herhangi bir aktivitenin her 10 erken ölümden birini engelleyebileceğine işaret etti. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi NHS, sağlıklı bir yaşam için haftada toplam 150-300 dakika nabzı yükselten ya da 75-150 dakika nefesi zorlayan egzersiz yapılmasını önerdi. Araştırmaya göre, insanların çoğu önerilen 150 dakikanın yarısını bile egzersize ayırmıyor. Oysa tavsiye edilenin yarısının yapılmasının bile her 20 kalp-damar rahatsızlığı vakasından birini ve her 30 kanser vakasından birini önleyebileceği belirtildi.

Yazarlar