Genel Sağlık Sağlıklı yaşam için

Sağlıklı yaşam için

30.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Toplumda 'sağlıklı olmak ve sağlıklı kalabilmek’ bilincini yerleştirmek hedefiyle başlatılan halk kongrelerinin 6'ncısı, bu yıl adına sağlık da eklenerek 6-8 Şubat tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Sağlıklı yaşam için

Kongrede önlenebilir özellikleri olan toplumsal hastalıkların ele alınacağını belirten Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, “Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'de 2025 yılında obezite oranını yüzde 39 olacağını öngörmüştü ama biz bu orana çok daha erken ulaşıyoruz. İzmir'de katılımın davetle sağlandığı bir çalışmada obez hasta oranını yüzde 40 olarak saptadık. Obezite çocuklarda da çok yüksek” dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Kongre Başkanı Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, bugün Bornova'da Murat Köşkü'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla kongre hakkında bilgi verdi. Prof.Dr. Yılmaz, her yıl en az 500 kişinin bu kongreleri izlediğini vurguladı. Kongrede, yaşam biçiminde yapılacak değişikliklerin inceliklerini aktarmayı, hastalıkların önlenmesinde dikkat edilmesi gereken konularda bilgi ve deneyimlerini halkla paylaşmayı amaçladıklarını belirten Prof.Dr. Yılmaz, “Bu kongre sadece Türkiye'de değil dünyada da tek. Halk için yapılan böyle bir kongre yok. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, Ege Obez Hasta Derneği, Ege Diyabetle Yaşamı Kolaylaştırma Derneği, Ege Osteoporozlu Hasta Derneği olarak tüm halkımızı 6'ncı Halk Sağlığı Kongresi'ne bekliyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Simin Hepgüler, Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, Diyetisyen Canan Değirmenci, Dernek Sekreteri Sevgi Demirci'nin katıldığı toplantıda, Prof.Dr. Yılmaz şunları söyledi: “Teknolojik ilerlemeler yaşamı kolaylaştıran yönleriyle çok ilgi çekicidir. ancak, bu ilgi çekici gelişmelerin bedelini; sağlığın bozulması, yaşam kalitesinin ve verimliliğinin azalması şeklinde ödemekteyiz. Tıp bilimi, beklenenden çok hızlı bir şekilde, hastalıkların nedenini ortaya çıkarmış ve tedavi seçeneklerini artırmıştır. Ne yazık ki değişen yaşam ve beslenme koşulları bazı hastalıkları salgın hastalık ölçüsünde yaygınlaştırmıştır. Giderek artan tedavi olanaklarımıza karşın, bazı hastalıklar yineleyiciliğini sürdürmektedir. Oysa, bunların çoğu önlenebilir özellikleri olan toplumsal hastalıklardır. Ölüm nedenlerinin başında gelen kalp-damar hastalıklarını asıl sebebi obezite ve diyabettir. Obezite ve diyabetin ortaya çıkması daha genç yaşta hatta çocukluk yaşlarına doğru kaymıştır.

Hastalıkların tedavisinde başarı kazanmak; hastanın ve yakınlarının bilgili olması, olaya etkin katılımı ve konuyu içselleştirmeleriyle doğrudan ilişkilidir. Tedavi giderlerinin yüksekliği yüzünden hükümetleri de ilgilendiren bu durum, hasta ve yakınlarının eğitimiyle önemli ölçüde ekonomik kazanım sağlanmasına yol açacaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin bozulması, tüm hastalıkların başlamasında ve sürmesinde önemli katkıda bulunur. 6'ncı Sağlık Halk Kongresi, hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde eğitimin önemini vurgulamak amacıyla hazırlanıyor. Biz hastaları görüyor, eğitiyoruz ama başarılı olamıyoruz. 2001'den beri obezite okulunda 10 hafta boyunca haftada iki saat eğitim veriyoruz. ama beslenme alışkınlığını değiştirmek kolay değil. Okul bittikten sonra yine kaçak oluyor, eskiye dönülüyor. Bu kongrelerle, eğitim programlarıyla, taramalarla sağlıklı olma, sağlıklı kalabilme bilincini vermeye çalışıyoruz.”

Öte yandan 43 uzmanın konferans vereceği kongrede obezite, diyabet, guatr, meme kanseri, kireçlenme başlıkları altında onlarca konu ele alınacak, hastalar deneyimlerini anlatacak. Kongre kapsamında resim sergisi, söyleşi ve konser gibi sanatsal etkinlikler de yer alacak. Bazı konu başlıkları şöyle: 'Obezite tedavisinde davranış değişikliği’, 'Tiroid hormon yetersizliği nasıl anlaşılır?’, 'Besin etiketlerinin önemi nedir?’, 'Tatlandırıcılar zararlı mıdır?’, 'Sağlıklı beslenme ve ekmek’, 'Radyasyon nedir? Çevre ve radyasyon ilişkisi’, 'Tavuk eti ve yumurta tüketimi alışkanlıkları’, 'Horlama ve cerrahi çözümler’, 'Meme kanseri neden olur?’, 'Eklem kireçlenmesi’, 'Kireçlenme ve kemik erimesinde fizik tedavinin yeri.’

Yazarlar