Yemek Şeftali kabuğu ve çekirdeğini çöpe attığınıza pişman olacaksınız! Şahane bir lezzete dönüşüyor

Şeftali kabuğu ve çekirdeğini çöpe attığınıza pişman olacaksınız! Şahane bir lezzete dönüşüyor

29.08.2023 - 11:29 | Son Güncellenme:

Yaz aylarının sevilen meyveleri arasında şeftali yer alıyor. Kabukları ve çekirdeği çöp oluyor. Dönüştüğü lezzetten sonra bir daha ne kabuğunu ne de çekirdeğini çöpe atacaksınız.

Şeftali kabuğu ve çekirdeğini çöpe attığınıza pişman olacaksınız Şahane bir lezzete dönüşüyor

İçerdiği besinler ile sağlığa faydaları saymakla bitmeyen şeftali yaz mevsimin en çok tüketilen meyveleri arasında yer alır. Hem tatlı hem de sulu olan şeftali lifli bir meyvedir ve tokluk hissi verir. Pek çok vitamin ve minerali içerisinde barındırır. Tatlılara ve keklere çok yakışır. Ancak kabukları ve çekirdeğini çöp olarak görürüz. Halbuki şeftali kabuğu ve çekirdeğinden sirke yapılıyor.

Haberin Devamı

ŞEFTALİ SİRKESİ TARİFİ

Malzemeler

4 adet şeftalinin kabuk ve çekirdekleri

1.5 su bardağı elma sirkesi

Şeftali kabuğu ve çekirdeğini çöpe attığınıza pişman olacaksınız Şahane bir lezzete dönüşüyor

Yapılışı

  1. Şeftalilerin ayırdığınız kabuklarını ve çekirdeklerini orta boy bir kavanoza doldurun ve üzerine sirkeyi dökün.
  2. Hazırladığınız sirkeyi ağzı kapalı şekilde, serin, kuru ve karanlık bir yerde 10 gün bekletin.
  3. 10. günden sonra istediğiniz zaman sirkeyi süzün ve şişeye aktarın. Sirkenizi serin ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.

ŞEFTALİ SİRKESİ SOSLU MEVSİM SALATA TARİFİ

Malzemeler

Salata için;

  • Taze karışık yeşillikler (marul, roka, ıspanak, vs.)
  • Kiraz domates veya cherry domates (yarım veya bütün)
  • Salatalık ( dilimlenmiş)
  • Kırmızı soğan (ince dilimlenmiş)
  • Dilimlenmiş salam veya hindi jambonu (isteğe bağlı)
  • Taze nane yaprakları

Şeftali sirkesi sosu için;

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı şeftali sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı bal veya akçaağaç şurubu
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Taze çekilmiş karabiber

Şeftali kabuğu ve çekirdeğini çöpe attığınıza pişman olacaksınız Şahane bir lezzete dönüşüyor

Yapılışı;

  • Taze yeşillikleri yıkayıp süzün. Büyük bir salata kasesine alın.
  • Kiraz domatesleri yıkayıp yarıya bölün veya bütün olarak kullanın. Salatalığınızı dilimleyin.
  • Kırmızı soğanı ince halkalar halinde dilimleyin.
  • Dilimlenmiş salam veya hindi jambonunu eklemek isterseniz, salatanın üzerine yayın.
  • Taze nane yapraklarıyla yeşillikleri renklendirin.

Şeftali sirkesi sosu hazırlığı;

Bir kasede zeytinyağı, şeftali sirkesi, bal veya akçaağaç şurubu, tuz ve taze çekilmiş karabiberi iyice çırpın. Sosunuz homojen bir şekilde karışmalıdır.

Hazırladığınız sosu, salatanın üzerine gezdirin. Dilerseniz ilk önce yarım miktarını döküp karıştırın, ardından ihtiyaca göre daha fazla ekleyebilirsiniz.

Tüm malzemelerin sosla buluştuğundan emin olun.

Salatanızı güzelce karıştırın, böylece sos tüm malzemeleri kaplasın.

Şeftali sirkesi soslu mevsim salatasını soğuk olarak servis edebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak üzerine taze nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz. Yanında taze ekmek veya çıtır lavaş ile servis ederek hafif ve lezzetli bir öğün elde edebilirsiniz.

 

 

Yazarlar