Estetik Selülitler neden ve nasıl oluşur?

Selülitler neden ve nasıl oluşur?

04.05.2021 - 12:28 | Son Güncellenme:

Yağ hücrelerinin deri tabakalarının arasına çıkmasıyla oluşan ve cilt yüzeyinde çukurlu- tümsekli portakal kabuğu benzeri görünüme neden olan selülitler kadınları en çok rahatsız eden estetik cilt problemlerinden biri. Yaz aylarına girerken selülitlerden kurtulmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Reha Yavuzer selülitleri oluşturan faktörler ve çözüm yolları hakkında bilgi verdi.

Selülitler neden ve nasıl oluşur

Selülitler neden ve nasıl oluşur?

''Selülit deri altı alanda birbirinden odacıklarla ayrılmış yağ toplanmalarının deri yüzeyinde düzensizlikler ile kendini göstermesi olarak tarif edilebilir. En sık kalça ve uyluk bölgesinde olan ve portakal kabuğu görüntüsü diye de adlandırılan selülit puberte sonrası kendisini gösterir. Selülitin tam nedeni bilinmemekle beraber sorumlu tutulan bir takım faktörler vardır. Bunlar arasında hormonal faktörler, genetik özellikler, beslenme alışkanlıkları, yaşam stili ve giyim tercihleri sayılabilir.

Haberin Devamı

Selülitlerin yoğunluk derecesi 3'e ayrılır

Selüliti klinik görüntüsüne göre üç alt grupta sınıflamak mümkündür. 1. derecede dışarıdan gözle görülür bir bozukluk olmamasına rağmen, bölgenin mikroskopik incelemesinde yağ dokusunda değişiklikler görülür. Kişi ayakta iken veya yatarken yüzey düzensizliği gözükmez ama bölge iki parmak arasında sıkıştırıldığında kendini belli eder. 2.derecede dışarıdan gözle görülmeye başlanan yüzeyel düzensizlikler sınırlı da olsa vardır. Kişi ayaktayken izlenebilen bu düzensizlikler yatar pozisyonda izlenmez. Bölge elle sıkıştırıldığında bu görüntü daha da artar. Cilt elastikiyetinde azalma, deri renginde soluklaşma ve deri sıcaklığında azalma ile kendini gösterir. 3.derecede ise dışarıdan belirgin gözle görülür yüzey düzensizlikleri vardır. Portakal kabuğu görüntüsü denilen bu durum kişi ayakta iken de yatarken de gözlenir.

Haberin Devamı

Selülitin tedavi yöntemleri

Selülit tedavisinde öncelikle beslenme ve egzersiz üzerinde durulur. Günümüzde selülit tedavisinde kullanılan pek çok yöntem var. Bunların çoğu cilt tonunu iyileştirmek, fazla yağı azaltmak ve / veya mikro dolaşımı iyileştirmek için başarılı, ancak tekrarlayan subkütanöz fibrozisin neden olduğu ‘’çukurlar/gamzeler’’ üzerinde etkili değil.
Yakın zamanda ülkemizde de kullanılmaya başlanan bir tedavi yöntemi ise selülitler konusunda çok etkili sonuçlar ortaya çıkarıyor. Spherofill Cell ile fibrotik selülitlerden tek seansta kurtulmak mümkün olabiliyor.

Genel anestezi gerektirmeyen işlem 1 saatten kısa sürüyor

Uygulama uzun vadeli selülit tedavisi sağlıyor. Tek seansta gerçekleşen bu tedavi selülitin yaygınlığına bağlı olarak yaklaşık bir saatten daha az bir sürede tamamlanabiliyor. Tedavi selülit görünümünü azaltmak için kullanılan ve ameliyat gerektirmeyen bir prosedür. Minimal invaziv bir işlem ve genel anestezi de gerektirmiyor. Uyglamanın teknolojisi, cildinizin hemen altındaki bağ bantlarını tedavi etmek için bir iğne boyutunda radyo frekans desteği olan bir yöntem kullanıyor. Etkinliği oldukça yüksek olan bu yöntem, tüm bunlara ek olarak işlem biterken cilt altına bırakılan proteolitik solüsyonun içerdiği enzimler ile cilt altında biriken gereksiz dokunun çözülmesini sağlıyor.

Olumlu sonuçlar kısa sürede ortaya çıkıyor ve etkisi 2 yıl sürüyor
Tedavi sonrası birkaç gün içinde olumlu sonuçlar görülebiliyor ve iki yıldan fazla süre boyunca selülitsiz cildin görüntüsü korunabiliyor. Hastaneye yatış gerektirmeden ayakta tedavi ortamında, etkili ve uzun süre korunan sonuçlar sunuyor. Tedavi hem derin hem de yüzeysel alandaki fibrozisli bölgeyi hassas bir şekilde hedefliyor, bu alanları düzeltip, portakal kabuğu etkisini kesin bir şekilde ortadan kaldırabiliyor. Bu sayede deri yüzeyini aşağı doğru çeken septalar içinde yer alan fibrotik bağlar kesilirken oluşan travmatik süreç ile oluşan kanama yeni doku oluşumunu sağlıyor, yağ dokusu çözülüyor.

 

Yazarlar