Genel Sağlık Septoplasti horlamayı düzeltir ve uykuyu iyileştirir mi?

Septoplasti horlamayı düzeltir ve uykuyu iyileştirir mi?

13.01.2022 - 15:34 | Son Güncellenme:

Septum eğriliğine bağlı burun tıkanıklığı doğrudan obstrüktif uyku apnesine neden olmazken septum deviasyonu ile horlama ve uyku apnesi dahil uyku solunum bozuklukları arasında bir bağlantı vardır. Genellikle kendi başına bir tedavi olmasa da septoplasti olarak da bilinen cerrahi prosedür eğri bir septumu düzelterek nefes almayı iyileştirecek ve ardından diğer tedavilerin etkinliğini artırmanın yanı sıra uyku apnesinin bazı semptomların hafifletecektir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Alp iyi bir gece uykusu almanın fiziksel sağlık açısından çok önemli olduğunu ve uyku apnesinin, uykunun kesintiye uğramasına neden olan faktörler arasında yer aldığını dile getiriyor.

Septoplasti horlamayı düzeltir ve uykuyu iyileştirir mi

Doğuştan ya da alınan travmalara bağlı olarak burun septumunda meydana gelebilen kemik eğrilikleri ve kıkırdak fazlalıkları burun fonksiyonlarını azaltır. Burnun tek ya da çift taraflı tıkanmasına neden olabilen burun eğrilikleri hava akışının azalmasına ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Kronik burun tıkanıklığına yol açan septum deviasyonu nedeniyle bireylerin yaşam kalitelerinin belirgin ölçüde azalabileceğini belirten Op. Dr. Ahmet Alp burun eğriliği ve uyku apnesi arasındaki ilişkiyi detaylandırdı:

Haberin Devamı

“Uyku apnesi iyi bir gece uykusu çekilmesine ve gün içinde dinlenmiş hissedilmesine engel olmasının yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve felç gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Uyku apnesi uyku sırasında solunumun defalarca durmasına neden olan tehlikeli bir uyku problemidir. Yüksek sesle horlama, derin uykudan uyanma, nefes almada duraklama ve gece uykusundan yorgun uyanma gibi sorunlara neden olabilir. Uyku apnesinin ciddi boyutta olması hastanın hayatını tehdit edebilir. Uyku apnesi sorunu yaşayan hastaların kapsamlı olarak kontrollerinin yapılması ve bu soruna yol açan faktör veya faktörlerin belirlenmesi gerekir. Uyku apnesi oluşumunun tetiklenmesinin ya da uyku apnesinin şiddetlenmesinin ardında septum deviasyonu olduğu takdirde septoplasti yani burun eğriliği ameliyatı ile yaşam kalitesi büyük ölçüde artırılabilir.”

Haberin Devamı

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Alp yaptığı açıklamalara şu şekilde devam ediyor: “Uyku apnesinin farklı türleri vardır ve septoplasti bu durumu tamamen iyileştirebilecek birkaç prosedürden biridir. Hastadaki uyku apnesi septum, türbinatlar ya da nazal valvdeki burun tıkanıklığından kaynaklanıyorsa cerrahi prosedürlerle semptomlar neredeyse tamamen ortadan kaldırılabilir. Septoplasti, açık ya da kapalı tekniklerle uygulanabilen fonksiyonel niteliğe sahip bir burun ameliyatıdır. Teknik seçimi yapılırken hasta özelinde karar verilmelidir. Bazı hastalarda septoplasti ve rinoplasti eş zamanlı olarak gerçekleştirilebilir. Burnun hem fonksiyonlarının hem de şeklinin iyileştirildiği bu operasyon ‘septorinoplasti’ olarak adlandırılır.”

Yazarlar