Kıroyum ama para bende- kültürel gecikme

KÜLTÜREL GECİKME

Maddi kültür öğeleri, manevi kültür öğelerinden hızlı olduğunda oluşan uyumsuzluk ve görgüsüzlük durumuna kültürel gecikme denilir.
Paranın; eğitimden kültürden, maneviyattan veya ahlaktan daha çabuk kazanılması nedeniyle, zengin ama görgüsüz tiplerin sivrildiği bir toplumsal akışa kaymaktayız.

“Kıroyum ama para bende”, “paramla her şeyi elde edebilirim”, “sen benim kim olduğumu biliyor musun?” cümleleri birer kültürel gecikme metaforlarıdır.

Teknolojiye sahip ama onu doğru kullanmayı bilmeyen,arkadan gelen akım. Elinde ıphone 7 ama bağırarak kafede konuşan,camiye X6 cipiyle gelen, parasından aldığı güçle çapkınlığı meşrulaştıran evli adamlar,kadınlar ,yüzbinlierce liralık aracıyla kırmızı ışıkta geçenler ve eleştirildiğinde “cezası neyse öderiz” ile egosunu savunanlar.

Haberin Devamı


Özellikle gelişimin sadece bir sütunda olmasına bağlı olarak oluşan bir göstergedir kültürel gecikme. Yüksek beygirli araçlar, geniş metrekareli villalar, pahalı eşyalar, şatafatlı hayatlar fakat değişmeyen şive, satın alma gücüyle kendini değerli hisseden ve bu gücüyle insanlara hükmetmeye çalışan zengin kişi.

5 sütunlu bir gelişim yolunda; eğitim, manevi gelişim, sosyal gelişim, zihinsel gelişim ve ekonomik gelişim içinde sadece ekonomik gelişimini tamamlamak.

Sosyoloji bu durumu, kültürel gecikme kavramıyla açıklar. Amerikalı sosyolog Ogburn’ un teorisidir; kültürel gecikme. Bizdeki adıyla görgüsüzlük.

Peki, ilişkilere nasıl yansıyor?

· Parasıyla istediği kadını elde edebileceğini düşünen erkekler,

· İlişkisindeki her sorunu maddi araçlarla kapatmaya çalışanlar,

· Eş seçiminde tek seçim kriteri “zenginlik” olan kadınlar,

· Kişilik uyumu değil, düzey (zengin-zengin) uyumunu esas alan adaylar,

· İnternet aşkları ( interneti var ama kullanmasını bilmemek)

· Sosyal onay için anlaşabildiğini değil, yakışabildiğini seçenler,

· Takım elbise giydiğinde yürüyüşü değişenler,

· Topuklu giydiğinde, özgüven patlaması yaşayanlar,

· İlişkileri parasının gölgesinde yürüten erkekler,

Haberin Devamı

· İlişkileri güzelliğinin gölgesinde yürüten kadınlar

Ve bunların yanlış olduğunu düşünüp yine de bunlara tav olan insanlar..

Kültürel gecikme…

Bir de ani değişimle yeni bir sınıfa girdiğinde yaşadığı bocalamadan dolayı,ne eskisi gibi kalabilen ne de yenisi gibi olabilen zengin sınıfının gettosu belki de.

Peki biz bu durumu nasıl sürdürüyoruz?

“Sen yeter ki başarılı ol( ders çalış)” telkini ile ,manevi,sosyal,zihinsel eğitimden mahrum bıraktığımız çocuklarımız. Sadece başarılı olması ( daha iyi mesleği- daha iyi para kazanması) için akademik eğitimi/başarıyı merkeze aldığımız çocuklarımız. Sonrasında ise güzel bir üniversiteden; diplomalı ama narsistik, başarılı ama topluma duyarsız , başarılı ama belki de üçkağıtçı nesil..

Serhat Yabancı

www.twitter.com/serhatyabanci

www.facebook.com/serhatyabanci

www.instagram.com/serhatyabanci