Stil Sezgi Beşli - Röportaj

Sezgi Beşli - Röportaj

22.02.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Modazon ekibi olarak sizler için her hafta yaptığımız röportajlara, büyük bir hızla devam ediyoruz. Bu haftaki konuklarımızdan biri, hazırladığı farklı stildeki ayakkabıları ve tasarımlarında detaya verdiği önemle tanıdığımız Sezgi Beşli. Ayakkabının dışında çanta ve kemer gibi kombin tamamlayıcı aksesuarlar ile dokuma-örme gruplarının ve deri kıyafetlerin de tasarımını yapan Sezgi Beşli ile hem markası”2iki” , hem de moda üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Sizleri, Taksim’deki atölyesinde bizi ağırlayan Beşli’nin tasarım hikayesinle baş başa bırakıyoruz..

Sezgi Beşli - Röportaj

- Öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Haberin Devamı

2004 senesinde 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Aksesuar Tasarımı bölümünden mezun oldum . 2009 senesinde Moda Tasarımcıları Derneği'ne katıldım. Aynı sene bireysel markam olan 'Sezgi Beşli'yi oluşturup 2009-2010 Sonbahar/Kış “Patchgothic” koleksiyonumu hazırladım.Devamında 2010 ilkbahar yaz “lady's soldier of fortune” ve “lady's bohemian rhapsody” koleksiyonum ile Bebek Şenliği'ne Galatamoda ekibi içerisinde yerimi aldım. CABANI Shoes gibi önde gelen ayakkabı firmalarına müşteri odaklı koleksiyonlar hazırladım. 2011 senesinde 2iki markasını oluşturdum.

Sezgi Beşli - Röportaj

- Tarzınızı nasıl betimliyorsunuz?

Nedir?, ne şekilde olmalıdır?, nasıl ifade edilmelidir?, ne ile kombinlenip şekillenmelidir? Bunlar bana çok köşeli ve sert kurallar halinde sunuluyormuş gibi gelmiştir hep. Kişisel koleksiyonlarımda dahil olmak üzere 2iki'nin kreasyonlarına da çok kuralcı yaklaşmıyorum. Örneğin Turuncu ve siyah trend renkler ise; turuncuyu kullanabiliyor ama yanına haki yeşil kombinleyebilecek kadar özgür tutuyorum tasarım karakterimi. Farklı tarzlardan doneleri mixlemeyi çok seviyorum ve kuralsız bir tutumla bunu ürüne dönüştürdüğümde ortaya çıkan görsel uyum beni ve 2iki ayakkabılarını beğenenleri tatmin ediyor.

Haberin Devamı

- Tasarım yapmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz?

Aslında küçüklüğümden beri varolan bir yönümdü tasarlamak. Bir objeyi redesign etmek, değiştirmek, eklemek veya çıkartmak... Annemin de bu yönümü farkedip eğitimim konusunda yönlendirmesiyle izlediğim yol sistemli bir yola girmiş oldu.

Sezgi Beşli - Röportaj

- 2011 yılında Ayçin Aydoğan ile beraber “’2iki” adlı bir marka kurdunuz; fakat şu anda siz yola tek başınıza devam ediyorsunuz. Bize 2iki’yi yaratım sürecinizden ve şu anki marka yönetim biçiminizden biraz bahsedebilir misiniz?

Ayçin Hanım ile AS-İST TASARIM şirket ortaklığımız devam etmektedir. Fakat 2iki markasının creator-designer'ı benim. İlerleyen süreçte başka oluşumlarda, başka projelerde bir araya gelmemiz mümkün olabilir tabi.

- Başta ayakkabı olmak üzere, takipçileriniz için birçok farklı ürün seçeneği sunuyorsunuz. Bize koleksiyonlarınız hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Haberin Devamı

Ben tasarıma sadece tek bir ürün odaklı bakma taraftarı değilim. Koleksiyonlarımın her biri için şunu söyleyebilirim ki; herbirinin senaryosu ve senaryoyu oynayan başrol oyuncusu kadın karakterinin kendine özgü kimlikleri vardı. Kimi güçlü, kimi duygusal,kimi asabi ama hep bir belirleyici ana unsur vardır benim kadınlarımda..Örnek vermek gerekirse; 2iki 2011-12 sonbahar kış koleksiyonun kadını çok güçlü bir duruşla çıktı karşımıza! O'nu bankada memur olarak da gördünüz bir holdingte genel müdür olarak da ya da bir reklam yazarı da oldu, oyuncu da.. ama statüsü-mesleği ne olursa olsun ona zorla vitrindeki hazır kombinli sunumu aldıramazsınız çünkü O kendisinin farklı olduğunu hissederek yaşadı bugüne kadar ve bunu ayakkabılarıyla da olsa yansıtmayı seçtti.

2012 ilkbahar yaz koleksiyonunda ise 2iki/PLUS ve 2iki/STREET olarak ikiye ayrılan koleksiyon var karşınızda.  2iki/PLUS Yüksek ökçelerin hakim olduğu ve canlı renklerin yer yer belirdiği, “2iki Plus” Ayakkabı koleksiyonu, alışık olduğumuz 2iki ayakkabılarının tasarım karakterinden çok fazla kopmadan, biraz daha feminen bir karakter duruşunu sergiliyor. "2iki Plus” ile daha soft bir kadınla tanışacaksınız.

Haberin Devamı

2iki/STREET 2iki ayakkabılarının ilk line'ı olan ve özünü sokaktan alan “2iki Street” özgür tavrını rahatça ortaya koyan bir koleksiyonu yansıtıyor. 2iki street ilkbahar yaz koleksiyonunda hem rahatlık hem şıklık arayanlar için sandalet ve babetler yer alırken, topuktan vazgeçemeyenler için de birbirinden farklı ve özgün ayakkabılar bulmak mümkün olacak.

Sezgi Beşli - Röportaj

- İlham kaynaklarınız neler?

Berlin ve Tokyo sokaklarından, ekstrem ve deneysel müziklerden, internetten.

- Çanta ve aksesuarlarınızı üretirken hangi çeşit materyal ve deri kullanıyorsunuz?

Kumaş, denim, hasır, deri, yılan baskılı rugan deri ve aksesuarları bir araya getirmekten çekinmiyorum.Bunun dışında sürpriz eklemeler de ara ara kullanıyorum. Örneğin pencere sinekliği, işlevsel çıtçıtları işlevsiz(boşta) aksesuar olarak görsele ekleyebiliyorum.

Haberin Devamı

- Ulaşmak amaçladığınız hedef kitlesi nedir?

2iki gibi cesaretli, yeniliğe açık, farklı, kendi duruşunu çekinmeden ortaya koyabilen kitle :)

Sezgi Beşli - Röportaj

- Kişiye özel tasarım yapıyor musunuz?

Müşteri talebine göre kişiye özel tasarımlar hazırlıyor ve üretim aşamasında kullanacağımız malzemeleri de müşterimle beraber belirleyebiliyoruz.

- Tasarımlarınız daha çok gece mi gündüz mü kullanılmaya uygun?

Benim tasarım karakterimin gündüz tarzını gece tarzına çevirebilmesi için baştan aşağı değişmesi gerekmiyor. Dediğim gibi cesareti yüksek ve özgün tarzı olduğu için ufak bir hareketle gündüzden geceye devam edebilir. Dolayısıyla O isterse gündüz giydiği 2iki ayakkabısını gece bir davette de giyebilir. Tamamen tarzı ile alakalı bir durum yani. Detaylarda ufak hareketler O'nu baştan yaratabilir.

Sezgi Beşli - Röportaj

- Hazırlıyor olduğunuz yeni bir koleksiyon var mı? Eğer varsa, bununla ilgili bize ipuçları verebilir misiniz?

2012 ilkbahar yaz koleksiyonunda ise 2iki/PLUS ve 2iki/STREET olarak ikiye ayrılan koleksiyon var karşınızda.  2iki/PLUS Yüksek ökçelerin hakim olduğu ve canlı renklerin yer yer belirdiği, “2iki Plus” Ayakkabı koleksiyonu, alışık olduğumuz 2iki ayakkabılarının tasarım karakterinden çok fazla kopmadan, biraz daha feminen bir karakter duruşunu sergiliyor. 2iki Plus” ile daha soft bir kadınla tanışacaksınız.

2iki/STREET 2iki ayakkabılarının ilk line'ı olan ve özünü sokaktan alan “2iki Street” özgür tavrını rahatça ortaya koyan bir koleksiyonu yansıtıyor. 2iki street ilkbahar yaz koleksiyonunda hem rahatlık hem şıklık arayanlar için sandalet ve babetler yer alırken, topuktan vazgeçemeyenler için de birbirinden farklı ve özgün ayakkabılar bulmak mümkün olacak.

- Markanız adına açtığınız siteden gerçekleştirdiğiniz online satış haricinde, tasarımlarınızın satıldığı butikler var mı?

2iki sonbahar-kış 2011-12 Koleksiyonu Nişantaşı F8 Butik ve Akmerkez Building Pop-up store'da satış sürecini tamamladı. 26 Şubat Pazar günü ise son seri ayakkabılarım MARKAFONİ'de sezonu kapatmış olacak.

Yeni Koleksiyon ise şimdilik üretim aşamasında olduğu için netleşen yerlerden sadece bir kaçını sizlerle paylaşabilirim. 8 Mart'ta LİMANGO'da, Nişantaşı CABANİ Shoes ve İzmir COCO CHIC women's concept store'da yerini almış olacak. (Satış Lokasyonları artacak görüşmeler sürmekte)

Bunun dışında tabiki de www.2iki.com.tr https://www.facebook.com/2ikishoesandleatherwear-

Sezgi Beşli - Röportaj

- Tarzını beğendiğiniz ya da birlikte çalışmak istediğiniz tasarımcılar yerli/yabancı kimler?

Yohji Yamamoto, Vivienne Westwood, Burak Uyan, Simay Bülbül

- Moda haricinde ilgilendiğiniz başka konular var mı?

Müzik, offroad, camping, grafik ve animasyon tasarımları...

- Son olarak, en büyük hayaliniz nedir?

Yeniliklere açık hedef kitlemi bir araya getirebilmek, Tasarımda öncü olan ülkelere; Ayakkabı, çanta, kıyafet tasarımcıları arasında Türk tasarımcıların da isimlerinin çoğaldığını görebilmek-göstermek,ülkemin ismini geçirtebilmek ve Kendinden, tarzlarından emin tasarımcılar yetiştirebilmek.

Röportajımızda kullanılan görsellerde Photographed by Ece Gürlü ve Model Münhan Çınar 'dır..

Röportaj; Modazon.com Selin Çetinkaya / İlknur Şener 

Yazarlar