Sağlık Sigara (Tütün, Nikotin) Bağımlılığı Nedir, Neden Olur? Sigara Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur?

Sigara (Tütün, Nikotin) Bağımlılığı Nedir, Neden Olur? Sigara Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur?

07.09.2021 - 15:48 | Son Güncellenme:

Tütün ürünleri bağımlılık yaparak insan sağlığına zarar veren ürünlerdir. Sigaranın neden bağımlılık yaptığı ve insan sağlığına ne gibi zararları olduğu çok merak edilen konulardan birisi oluyor. Sigara hakkında birçok kişi araştırma yaparak bilgi sahibi olmak istiyor. Sigara( tütün, nikotin) bağımlılığı nedir, neden olur? Sigara bağımlılığından nasıl kurtulmak gerekir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sigara (Tütün, Nikotin) Bağımlılığı Nedir, Neden Olur Sigara Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur

Sigara içerisinde yer alan maddeler yüzünden bağımlılık sağlayan tütün ürünüdür.

Haberin Devamı

Sigara (Tütün, Nikotin) Bağımlılığı Nedir? Neden Olur?

Sigara sağlığa çok zararlı olan bir tütün ürünüdür. Sigara içerisindeki maddeler sebebiyle insan vücudunda bağımlılık yaratıyor. Sigaranın zararları herkes tarafından bilinmese de öğrenilmeye çalışılıyor. Sigaranın insan sağlığına verdiği zararlar oldukça fazladır. Ölümcül risk oluşturan hastalıklara yol açıyor. İnsanlar sigaraya başladıkların içerdiği maddeler sebebiyle bağımlı olabiliyor. Sigarayı bırakmak bu nedenle çok mümkün olmuyor.

Sigarayı bırakmak insanları çok zorlayan bir durum olduğu için, insanlar sigara bırakmaya yanaşmıyor. Fakat verdiği zararlar göz önüne alındığında kişilerin hayatında büyük değişiklikler oluyor. Özellikle nefes darlığına sebep olan sigara, zararlarıyla kanser hastalığına kadar ilerliyor. Kanser hastalığının nedenleri arasında sigara ilk sırada yer alıyor. Özellikle ciğerlere verdiği hasarla ciddi hastalıklara yol açıyor. Sigaranın bağımlı yapma sebebi, içerisinde yer alan nikotin maddesinden dolayıdır.

Haberin Devamı

Sigara Bağımlılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Sigara içen kişiler sigaranın etkilerini yaşadıkça sigarayı bırakmak için bazı yollara başvuruyor. Fakat birçok kişi bu durumda zorluk yaşadığı için bırakmaktan vazgeçiyor. Sigara bağımlılığından kurtulmak için yardımcı olacak yöntemler bulunuyor. Fakat sigarayı bırakmak için öncelikle kişinin kendisi istemesi gerekiyor. İsteksiz yapılan tüm bu sigara bırakma yöntemleri işe yaramayabilir. Bu sebepten dolayı sigarayı gerçekten bırakmak istemesi gerekiyor. Sigara bağımlılığından yardımcı yöntemlerle kurtulmak mümkündür. Sigarayı bırakmak için yardımcı olacak yöntemler şu şekildedir;

  • Spor yapmak
  • Yürüyüş yapmak
  • Sakız çiğnemek
  • Bol su tüketimi
  • Sinema gibi aktivitelere katılmak
  • Sigara olan ortamlarda bulunmamak
  • Derin nefes alıp vermek

Bu yöntemlerle sigarayı bırakmak mümkün olabilir. Kişilerin kafasını ve kendisini meşgul edecek durumlar bulması sigara bıraktırmayı daha kolaylaştıracaktır. Sigarayı düşünmemek sigarayı bırakma konusunda da yardımcı olan bir detaydır.

Yazarlar