Yaşam Sineğin Faydaları Nelerdir? Karasineğin Ekosistemdeki Rolü Nedir?

Sineğin Faydaları Nelerdir? Karasineğin Ekosistemdeki Rolü Nedir?

08.12.2020 - 12:49 | Son Güncellenme:

Özellikle yaz ayları geldiği zaman en can sıkan hayvanlar arasında sinekler gelir. Rahatsız edici gürültüleri, kaşındırmaları ve birçok ciddi hastalığı taşıması ile tehlikeli olabilmektedirler. Peki, sineğin faydaları nelerdir? Karasineğin ekosistemdeki rolü nedir? İşte bu konuda merak edilenler.

Sineğin Faydaları Nelerdir Karasineğin Ekosistemdeki Rolü Nedir

Pek çok insan karasineği neden var olduğunu ve yok edilirse herhangi bir eksiğin olup olmayacağını merak ediyor. Zira özellikle kolera, dizanteri, daire, hepatit B ve çocuk felci ile verem gibi ölümcül hastalığı taşıması ile ciddi bir tehlike yaratabilmektedir. Tabii bunun yanında doğa için belli başlı bazı faydalarının olduğunu söylemek mümkün.

Haberin Devamı

Sineğin Faydaları Nelerdir?

Her ne kadar kilometrelerce uzaktan birçok farklı mikrobu taşıma potansiyeline sahip olsalar bile, yaşam açısından sineklerin de önemli görevleri bulunmaktadır.

  - Günde yaşama zarar verecek milyonlarca canlıyı yok ederler.

 - Özellikle öldükten sonra bulaşıcı olarak zarar verici canlıları ortadan kaldırırlar.

 - Yaşamda oluşabilecek birçok farklı hastalığın önüne geçme konusunda yardımcı olurlar.

 - Doğada oluşmuş birçok zararlı leşin ortadan kalkmasına destek verirler.

 - Besin zincirinde dengenin bozulmaması için çok önemli bir yer tutarlar.

Bu gibi özellikleri ile beraber sinekler mutlaka yaşamda var olması gereken canlılardır. O yüzden sineği kendinizden uzak tutma yöntemine gerçekleştirirken, kesinlikle karasineklerin tamamen yok edilmesi düşüncesine kapılmamalıdır.

Haberin Devamı

Karasineğin Ekosistemdeki Rolü Nedir?

Karasineklerin doğaya ve yaşama sundukları fayda doğrudan ekosistem ile ilgilidir. Çünkü karasinekler özellikle yaşamını yitirdikten sonra doğaya ciddi bulaşıcı hastalıklar getirecek olan canlıların ortadan kalkmasını sağlar. Peki, bunu nasıl yaparlar? Larva halindeki karasineklerin yetişkin hale gelebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır.

Bunu sağlayabilmek için ise dünyaya zarar verebilecek ölü canlılardan faydalanarak enerji alırken aynı zamanda bu canlıları tamamen yok ederler. Bu sayede canlı yaşamına zarar verecek birçok bulaşıcı hastalığın ortadan kalkması noktasında önemli bir potansiyel teşkil etmektedirler.

Kara Sineklerden Uzak Durmak İçin Yapılması Gerekenler

Belli başlı bazı basit yöntemleri kullanmak suretiyle karasineklerden uzak durmak mümkün. Özellikle sürekli olarak yüz bölgesinde dolaşmaları ve hızları ile yakalanmaları, çok daha sinir bozucu bir etki yaratabilmektedir. Bunun oluşmaması adına ise o mutlaka sinek kovucuları kullanmak gerekir. Aynı zamanda lavanta yağı, okaliptüs yağı ya da çay ağacı yağını kullanmak suretiyle bireysel olarak özel kovucular hazırlamak mümkün. En etkili durumlardan biri de camlara tel örgü yerleştirmektir. Özellikle yaz aylarında bunu sağlamak sayesinde sineklerin ev ya da iş yerlerine girmesine engel olmak mümkün.

Yazarlar