Sağlık Sistosel Nedir, Neden Olur? Sistosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sistosel Nedir, Neden Olur? Sistosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

19.07.2022 - 16:49 | Son Güncellenme:

Pek çok sağlık sorunu ve hastalık vardır. Fakat bazı hastalıklar cinslere özgüdür. Tıpkı prostatın erkeklere özgü bir hastalık olması gibi sistosel de kadınlara özgü bir rahatsızlıktır. Sistosel hakkında araştırma yapılmakta ve neden olduğu araştırılmaktadır. İşte sistosel nedir, neden olur, sistosel tedavisi nasıl yapılır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Sistosel Nedir, Neden Olur Sistosel Tedavisi Nasıl Yapılır

Latince cystocele olarak adlandırılan sistosel kadınlara özgü bir rahatsızlık olup idrar torbasının fıtıklaşmasıdır.

Haberin Devamı

Sistosel Nedir, Neden Olur?

Tıbbi bir terim olan sistosel ile kadınların muzdarip olduğu bir rahatsızlık ifade edilir. Halk arasında idrar torbasının fıtıklaşması olarak da bilinir. Sistosel bunun yanında idrar kesesi sarkması, idrar torbası sarkması, mesane prolapsusu ve mesane sarkması olarak da adlandırılır.

Sistosel, mesanenin vajinaya doğru sarkmasıdır. Sistoselin oluşma nedeni, mesane ile vajina arasındaki dokuların mesaneyi yeterince desteklememesi sebebiyle oluşur. Mesane sarkması son derece rahatsız edici ancak ender olarak ağrılı olduğu gözlenir. Sistoselin pek çok sebebi olabilir, bunların başında doğum, menapoz, genetik yatkınlık, obezite ve diğer nedenler gelir.

Sistosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

Sistosel teşhiis konulduktan sonra derecesine göre tedavi uygulanır. Sistoselin derecesine göre tedavi şekilleri şöyledir:

Birinci derece sistosel: Genellikle tedavi gerekmez. Öz bakım ve bazı pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler önerilir.

İkinci derecedeki sistosel: Daha ileri seviyedeki hastaya östrojen ve/veya halka tedavisi uygulanabilir.

Üçüncü ve ileri derecedeki sistosel: Bu hallerde artık hekim hastanın durumuna ve ağırlığına göre ameliyat kararı verebilir.

Yazarlar