Editörün Seçtikleri Sos cenneti Tai mutfağı

Sos cenneti Tai mutfağı

01.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sos cenneti Tai mutfağı

Sos cenneti Tai mutfağı


Uzakdoğu’nun en zengin mutfaklarından Tayland Mutfağı, diğerlerine fark atıyor


       Egzotik Uzakdoğu ülkelerinden biri olan Tayland’ın özgün mutfağı tüm dünyada çok ünlü. Bulunduğu bölgedeki pek çok mutfak gibi Tai yemeklerinin de ana maddesi pirinç. Muhtemelen Çin’de ortaya çıkan Noodles, (pirinç cipsi) Tai Mutfağı’nda da önemli bir role sahip. Acı ve baharatın bolca kullanıldığı Tai Mutfağı’nda körinin de özel bir yeri var ama bu köri Hindistan körisinden daha farklı. Tai körisinin temel maddesi sarımsak, acı biber ve zencefil.
       Acılı mutfak
       Tai Mutfağı’nda giriş yemeği olarak Uzakdoğu mutfaklarının önemli ikilisi; sos ve soğuk pirinç sunuluyor. Et çok pahalı olduğu için Tai Mutfağı’nda az kullanılıyor. Balık sosları hemen her balık yemeğinin yanında bulunuyor.
       Tai Mutfağı’nda kullanılan diğer malzemeler arasında hindistancevizi sütü, limon otu, tamarind, zencefil, karabiber, galangal, sarımsak, cilantro, fesleğen, palmiye şekeri, kimyon ve taze soğan da mevcut. Bunların çoğu Türkiye’de bilinmiyor. Ayrıca 16. yy.’da Portekizliler tarafından bu topraklara getirildiği sanılan chili biberi Tai Mutfağı’ndaki yemeklerin “acılı" olmasını sağlayan başlıca malzemelerden biri.
       Yemeklere ekşilik katan limonotu ya da limon yaprağı denilen bitki de yemeklerde bolca kullanılıyor. Yani Tai Mutfağı acılı - ekşili yemekler cenneti. Elbette Uzakdoğu klasiklerinden soya sosu da yerini alıyor.
       Sunum önemli
       Yasemin çayı, bira, rom ve likör haricinde özel bir içecekleri yok. Ülke halkının el sanatları konusundaki becerisi yemek süsleme sanatı olarak mutfakta yerini buluyor. Taylandlı ustaların her biri ışık hızıyla çalışan ellere sahip. Türlü meyve ve sebzeler anında bir kuşa ya da bir çiçeğe dönüşebiliyor. Yemeğin tadı kadar sunumu da çok önemli onlar için. Tai Mutfağı için bir not vermek gerekirse, on üzerinden on veriyoruz. Bu mutfağı özgün dekorasyonu, yemekleriyle tam bir Taylandlı olan Sai Thai’de tadabilirsiniz.
       Tel: 0 212 283 53 46

GÜNÜN YEMEĞİ

       6 kişilik / Hazırlama süresi: 15 dk.
       Malzemeler
       850 gr. sığır filetosu, 2 sakız kabağı, 2 kemer patlıcan, 100 gr. bezelye, 10 arpacık soğanı, 1 domates, 5 yemek kaşığı tereyağı, 3 su bardağı tavuk suyu, tuz, karabiber

       Hazırlanışı
       Sığır filetolarına tuz ve karabiber serpin, ızgarada veya teflon tavada kızartıp soğuması için bekletin. Patlıcan ve kabakları uzunlamasına dilimleyip kızartın. Kızartılmış filetoları kabak ve patlıcanlarla rulo şeklinde sarın, bir güvece veya tepsiye dizin. Üzerine haşlanmış bezelyeleri serpiştirin. Diğer tarafta tereyağında arpacık soğanlarını pembeleştirin. İnce kıyılmış domatesleri ve tavuk suyunu ilave edin. Beş dakika kadar kaynatın. Hazırladığınız yemeğin üzerine yavaş yavaş dökerek on, on beş dakika kadar fırınlayın. Not: Tarif, The Marmara Oteli şef aşçısı Sedat Usta’ya aittir.


Yazarlar