Spastik çocuklarda salya akıntısı tedavisi (Drooling ameliyatı)

Spastik çocuklarda ağızdan salya akıntısı, maalesef ailelerin en büyük sıkıntılarından biridir. Bu çocuklar, ağızdan sürekli salya akıntısı olduğundan sürekli önlük kullanır, ellerinden kağıt havlu eksik olmaz.

Salya akıntısı sebebi ile genellikle bu çocuklar pek sokağa çıkarılmaz ve evde tutulurlar. Bu durum, sadece küçük çocuklar için değil, yaşı büyük spastik kişiler için de geçerlidir. Maalesef bu durumun tedavisi olduğu da pek bilinmez. Bu durum biraz da uzman doktorların bu ameliyatlarla pek ilgilenmemesiden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Halbuki biraz ince iş olsa da, teknik olarak çok basit bir ameliyatla ağızdan istemsiz salya akışı kesilebilir. Bu ameliyatlara "Drooling ameliyatları" deniyor. Yapılan işlem aslında ağırlıklı olarak ağız boşluğunun ön tarafında tükrük salgısının azaltılmasıdır. Bunun için yapılan ilk işlem, dilaltı tükrük bezlerinin komple çıkarılması, çene altı tükrük bezlerinin ise kanal ağzının, dilin arkasına verilmesidir. Böylece, ağız boşluğunun ön tarafına olan tükrük akıntısı önemli miktarda azalır.

Çocuk genzine akan tükrüğü yutmayı öğrendikçe salya akışı kesilir, önlük çıkarılır. Salya akışının kesilmesi ve önlüğün çıkarılması tüm ailenin yaşam konforunu artırır. Bu çocuklar artık önlük takmadan dışarıya çıkarılmaya, alış-veriş merkezlerinde gezdirilmeye başlar. Yalnız tedavi edilen çocuğun ne kadar koopere olduğu önemlidir. Çocuğun başını dik tutması önemlidir; eğer başı sürekli öne eğik ve ağzı açık duruyorsa bu bahsettiğimiz ameliyat tek başına yeterli olmaz, daha agresiv bir ameliyat planlanabilir. Zeka özürü olan, başını öne eğik, ağzını açık tutan zor vakalarda daha agresif bir ameliyat olarak şu yapılabilir; dilaltı tükrük bezleri tam çıkarılır, çenealtı tükrük bezlerinin kanalları bağlanır, tek taraf parotis (kulak önündeki büyük tükrük bezi) bezinin kanalı bağlanır.. Böylece sadece tek taraf parotis tükrük bezi fonksiyonel bırakılır. Bu da hastanın ağız hijyeni için yeterlidir. Ağızdan salya akışı kesilir. Önlük çıkarılır.

Bu ameliyat, 5 yaşını geçirmiş, ağızdan rahatsız edici derecede salya akışı olan tüm hastalara yapılabilir. Dikişler tamamen ağız içindedir ve 3 günde iyileşirler. Ben hastanın kooperasyonu açısından en azından 8-10 yaşında olmasını tercih ediyorum..

Haberin Devamı


Op. Dr. Oytun İDİL
Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı


Sorularınız için

oytunmd@gmail.com
GSM: 0 533 5690649 - 0 505 2965569

http://www.kozmetikcerrahi.com