PembeNar Stresten uzaklaştırıp, sakinleştiriyor! Konsantrasyon düşüklüğünün çaresi 'yoga'

Stresten uzaklaştırıp, sakinleştiriyor! Konsantrasyon düşüklüğünün çaresi 'yoga'

25.07.2023 - 14:53 | Son Güncellenme:

Ruhsal ve bedensel bütünlüğü yakalamanın konsantrasyon performansı üzerinde büyük etki yarattığını söyleyen Psikolog Fatma Betül Yıldırım, hem zihinsel hem ruhsal hem de fiziksel olarak eşgüdümlü ilerleyen odaklanma sürecini artırmak için önerilerde bulundu.

Stresten uzaklaştırıp, sakinleştiriyor Konsantrasyon düşüklüğünün çaresi yoga

Dijital çağda yaşam insana birçok kolaylık sunuyor. Bilgiye erişimin en hızlı ve kolay olduğu bu dönemin insanlar üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabildiği biliniyor. Odaklanma yeteneğimizi kaybetmeye başlamamız bu sonuçların başında geliyor. Odaklanmak yani bir işe aralıksız şekilde dikkat sunmak, günümüzde çocuklarda 5, yetişkinlerde ise 20 dakika ortalamaya sahip. Yapılan araştırmalar ise bu aralıkların geliştirilebilir olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Stresten uzaklaştırıp, sakinleştiriyor Konsantrasyon düşüklüğünün çaresi yoga

Odaklanmak bir işin tam olarak içinde olmak ve o anda kalabilmek. Dolayısıyla odaklanmak tek başına bir zihinsel aktivite değildir, ruhsal ve bedensel bütünlüğü de gerektirir. Hem zihinsel hem ruhsal ve aynı zamanda fiziksel olarak eşgüdümlü ilerleyen odaklanma sürecinizi artırmak için Psikolog Fatma Betül Yıldırım şunları öneriyor:

  • Sporun iyileştirici, dengeleyici ve güçlendirici yönünden destek alabilirsiniz.
  • Meditasyon ve zihin sakinliği üzerinde çalışarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
  • Anda kalma çalışmalarıyla zihninizde durdurulamayan iç sesinizi kontrol etmeye çalışabilirsiniz.
  • Kendinize mola zamanları oluşturabilirsiniz. Bu mola zamanlarını sizin için en doğru olacak şekilde değerlendirmek önemlidir, kaliteli değerlendirmek bilinçli farkındalık üzerinde önemli rol oynayacaktır.
  • Yaşamınızdaki stres unsurlarını, en azından kontrol edebileceğiniz kadarını azaltmayı ve bakış açınızı değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Bu unsurları tek bir çatı altında toplayan yoga, odaklanma ve dikkat dağınıklığı probleminizin çözümü olabilir. İnsana esneklik kazandıran ve zaman zaman oldukça zorlayıcı pozisyonlar deneyeceğiniz yoga güçlü bir fiziksel aktivite sağlarken aynı zamanda insanı stresten uzaklaştırıp ana odaklanmayı hedefler. Meditatif yanları sayesinde yoga size ana odaklanma, stresten ve sorunlardan uzaklaşma şansı verir. Düzenli yoga yapmak, aynı zamanda odaklanma performansını arttırmak için önemli bir antrenman yapmak demek olabilir.

Yazarlar