Sağlık Süt Dişi Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür, Düşer?

Süt Dişi Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür, Düşer?

05.03.2021 - 15:16 | Son Güncellenme:

Süt dişleri, bebeklerin ilk dişleri olarak biliniyor. Halk arasında bebek dişi olarak adlandırılan süt dişleri; keskin, ince ve hassas bir yapıya haizdir. Belli bir süre sonra yerini kalıcı dişlere bırakan süt dişleri bebeklerin beslenmesine, ses çıkarmasına ve mimiklerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bebeğin süt dişleri henüz anne karnında iken oluşmaya başlamaktadır. Bebekler 10 tane altta 10 tane üstte olmak üzere toplam 20 süt dişi çıkarırlar. Peki süt dişi nedir, bakımı nasıl yapılır? Süt dişleri ne zaman dökülür, düşer? Tüm yanıtlarıyla derledik.

Süt Dişi Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür, Düşer


Bebeklerin ilk dişleri yaklaşık olarak 5-10 aylık süreç içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bu süreç bebekten bebeğe farklılık taşır. Süt dişlerinin yapısı daimi dişlere nazaran çürüğe çok daha yatkındır. Bunun yanı sıra çürük yapma riski yüksek olan karbonhidrat ile şeker tüketimi yetişkinlere göre çocuklarda bir hayli fazladır. Böyle bir beslenme yanında yapısı zayıf olan süt dişlerinin hızla çürüdüğü gözleniyor.

Süt Dişi Nedir?

Süt dişi, çocuk doğduktan sonra 6.aydan itibaren çıkmaya başlayan 30-36. aylarda çıkması tamamlanan dişlere süt dişi ya da bebeklik dişleri adı verilmektedir. Çocuk doğduktan sonra 6.ayda alt çenede iki ön (keser diş) diş çıkmaktadır. Bu dişlerin 9. aya kadar süresinin uzaması normaldir. 6. ay ile 15. aylar arasında alt ve üst çenedeki diğer süt ön dişler çıkmaktadır. Böylelikle çocukta 15.ayda ağızda 8 adet süt dişi bulunur. 15-24 aylar arası yan dişler (azılar) çıkmaya başlamaktadır. 30.ay sonunda ise tüm süt dişlerin çıkması tamamlanır.

Süt Dişi Bakımı Nasıl Yapılır?

Süt dişlerinin bakımının daimi dişlere göre çok daha iyi yapılması gerekir. Süt dişleri, çocuğun daimi dişleri için gerekli yeri korurlar. Süt dişleri, çocuğun estetik görüntüsünü etkiler ve psikolojik açıdan kendine olan güvenini artırır. Süt dişleri, çocuğun doğru şekilde konuşmasına yardım eder. Yiyeceklerin ısırılması ile çiğnenmesine de yardımcı olmaktadır. Daimi dişlerin yerlerine yerleşmesine rehberlik eden süt dişlerine sağlıklı bir şekilde bakmak oldukça önemlidir.

Ebeveynler, ilk süt dişlerinin sürmesi ile beraber çocuğun diş sağlığına yönelik olarak tedbir almaya başlamalıdır. Bebeğin ilk dişleri yumuşak bir tülbent ile temizlenmelidir. Bir yaş ile beraber bebeğin ilk diş hekimi kontrolü başlamalıdır. Akabinde 6 ayda bir devam eden kontroller yapılır. 18-24 ay ile beraber çocuğun dişleri fırçalanmalıdır. Üç yaştan sonra uzman diş hekimi nezaretinde flor uygulaması yapılarak dişler koruma altına alınır.

Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür? Düşer?

Süt dişleri çocuklar 5 ya da 6 yaşına geldiği zaman yavaş yavaş dökülmeye başlar. Kalıcı dişler üstte baskı yapar, süt dişlerinin kökünün erimesine ve düşmesine yardım eder. Süt dişlerinin hangi sıra ile döküldüğü de merak edilmektedir. Dişlerin düşmesinin belirli bir sırası yoktur. Genellikle ön kesici dişlerin önce döküldüğü gözlenir. Bir çocuğun tüm süt dişlerini dökmesi yaklaşık olarak 3 yıllık bir süreyi bulmaktadır.

Yazarlar