Genel Sağlık Tam bir mikrop yuvası! Doğru tercih yapmazsanız klavyeler sağlığınızı bozabilir

Tam bir mikrop yuvası! Doğru tercih yapmazsanız klavyeler sağlığınızı bozabilir

25.09.2023 - 10:21 | Son Güncellenme:

Klavyeler milyonlarca insanın her gün iş ve eğitim için kullandığı araçlardan biri. Ancak temizliği ve seçimi konusunda birçok kişi hala yeterince bilgi sahibi değil. Bu hayati hata aslında sizin de sağlığınızı bozabilir. Klavye seçiminden temizliğine kadar her noktada bilinçlenmeyi sağlayacak detaylar haberimizde.

Tam bir mikrop yuvası Doğru tercih yapmazsanız klavyeler sağlığınızı bozabilir

Bir klozetin yüzde 500 katı daha fazla mikrop barındıran klavyelerin temizliği son derece önemli. İhmal edilen bu önemli nokta mikrop kapmanıza neden olabilir. Mikrobiyolog Peter Wilson şöyle diyor: "Genellikle klavyeler, insanın burnunda ve bağırsağında bulunanların yansımasıdır." Araştırmacılara göre tipik bir Londra bürosunda bulunan her klavyede aylık ortalama 1,89 gram kir toplanıyor.

Haberin Devamı

PEKİ BU SAĞLIK AÇISINDAN NE İFADE EDİYOR?

Klavyelerde en yaygın olan mikropların başında Staphylococcus aureus denilen, gıda zehirlenmesine yol açan bir bakteri türü geliyor. Ancak klavyelerdeki bu mikropların, Yemek kırıntılarından veya yıkanmamış ellerden bulaşıyor olması durumu daha da karmaşık hale getirebiliyor. 2008 yılında yapılan bir araştırma, bazı klavyelerin, tuvaletlerden bile daha pis olabildiğini gösterdi. Bu da durumun ne kadar ciddi ve korkunç olduğunu gözler önüne serdi.

Klavyelerde karşımıza çıkan bu durum aslında cep telefonları için de geçerli. Bazı uzmanlar cep telefonlarının klavyelerden bile daha tehlikeli olduğunu düşünüyor. 2011’de Londra’da yapılan bir araştırmaya göre; kullanılan telefonların yüzde 92’sinin ekranında çeşit çeşit bakteri mevcut. Üstelik araştırmaya katılan insanların yüzde 95’i ellerini sık sık yıkayanlardan oluşuyor. Ekranlarda en çok rastlanan bakteri türüyse Escherichia coli. Bu da, tıpkı klavyelerde bulunan bakteri gibi gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Tam bir mikrop yuvası Doğru tercih yapmazsanız klavyeler sağlığınızı bozabilir

DOĞRU KLAVYE SEÇMEK KEMİK VE KAS SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

Mevzuata göre klavye, “Çalışanın el ve kollarının yorulmaması ve rahatça çalışabilmesi için ekrandan ayrı ve hareketli olmalıdır. Klavyenin ön tarafına, çalışanın bileklerini dayayabileceği özel destek konulmalıdır. Çalışanın elleri ve kolları için klavyenin önünde yeterli boşluk olmalıdır” maddelerini sağlamalı.

Doğru klavye seçimi yapmak sadece elleri değil, tüm vücudun sağlıklı duruşunu etkiliyor. Bilgisayar başında geçirdiğimiz süre her geçen gün artıyor. Saatlerce bilgisayar başında kalıyorsanız rahat olmanıza ve oturuşunuza dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü bu durum ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunları yaşamanıza neden olabiliyor. Kollarınızın vücudunuza yakın olması ve omuzlarınızın rahat olmasına dikkat ederek oturmalısınız.

Klavyeyi kullanırken bileğinizin klavyeye tam olarak oturması gerekiyor. Bileğinize çok fazla baskı olmamalı ve kollarınızın ön kısmı bileğinizle aynı hizada olmalı. Daha uzun kullanım için geliştirilen klavyelerde bilek için destekleyiciler de bulunuyor. Ayrıca birçok klavye modelinin tuş takımı da elinizi kaldırmadan kullanabilmeniz için tasarlanıyor. Böylece klavye kullanımından kaynaklı sağlığınızla ilgili herhangi bir sorun yaşamanızın önüne geçiliyor. Klavye seçiminde ergonomik tasarıma sahip klavyeleri tercih etmeniz sağlığınız açısından da önemli bir kriter oluyor. Klavyenizi kullanırken ayaklarını kaldırıp kullanmanız bileğiniz de doğal konumunda olmasını sağlayacaktır.

Yazarlar