Sağlıklı Beslenme Tavuk dönerdeki büyük tehlike! 3 saatte bir yenilenmezse zehirleyebilir

Tavuk dönerdeki büyük tehlike! 3 saatte bir yenilenmezse zehirleyebilir

28.07.2022 - 14:28 | Son Güncellenme:

Yaz sıcaklarının etkisini göstermesiyle gıda zehirlenmelerinde de artışlar başladı. Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, "Tavuk döneri mutlaka bildiğiniz ve güvendiğiniz yerden alın" derken, döner ustası Mehmet İkram Taş ise yaz aylarında tavuk dönerin 3 saatte bir yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Tavuk dönerdeki büyük tehlike 3 saatte bir yenilenmezse zehirleyebilir

Türkiye'nin en sıcak illerinden Adana’da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Hal böyle olunca da gıda zehirlenme riskleri artıyor. Dışarıda herkesin severek tükettiği tavuk döner ise en çabuk bozulan gıdalar arasında yer alıyor. Uzmanlar ise tavuk dönerin bilindik ve güvenilir yerlerden tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

'Mutluluk veriyor'

Uzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, tavuğun besin değeri açısından çok kıymetli olduğunu ve mutluluk hormonu salgılattığını  ifade ederek, “Özellikle tavuğun içerisinde triptofan dediğimiz amino asit var. Bu da özellikle mutluluk duygusunu tetikleyen serotonin hormonunun sentezlenmesini sağlar. Yani tavuk aslında mutlu eden gıdalardan biri. O yüzden de biz diyet listelerine mutlaka tavuğu ekliyoruz diye konuştu. Tavuk tüketiminin faydalı olduğunu da ifade eden Diyetisyen Akgül, daha az kolesterol içerdiği için kalp ve damar hastalarına özellikle tavuk eti tüketmesini tavsiye etti.

Tavuk dönerdeki büyük tehlike 3 saatte bir yenilenmezse zehirleyebilir


'Buzdolabında en fazla 3-4 gün dayanır'

Yaz sıcaklarında tavuğun korunmasına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Diyetisyen Akgül, “Tavuk satın alınırken güvenilir yerlerden alınmalı. Ayrıca temiz koşullarda hazırlanmış olmasına dikkat edilmeli. Satın alınacak tavukların soğuk zincirlerde korunmuş olması çok önemli” dedi. Tavuğun pişirilme sürecindeki detaylara da dikkat çeken Diyetisyen Akgül, “Tavuk eti iyi pişirilmeli, çiğ kalmamalı. Özellikle iç sıcaklığı 72 dereceyi mutlaka bulmalı. Pişmiş tavuk alırken de çok dikkat edilmeli" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Alındıktan sonra çiğ haldeyken 3-4 günden fazla buzdolabında, 4 aydan fazla da derin dondurucuda saklanmamalı. Eğer pişirilerek konulduysa buzdolabında 1-2 gün içerisinde tüketilmeli. Pişmiş tavuğu buzdolabında bile olsa 2 günden fazla bekletmeyin."

'Dikkat edilmezse zehirlenmeye yol açar'

Döner ustası Mehmet İkram Taş ise yaz aylarında tavuk dönerin 3 saatte bir yenilenmesi gerektiğini belirtti. Taş, “Normal tüketilen tavuk sıcak ortamda durmamalı ve günlük tüketilmeli. Tavuk dönerin ise gün boyu sıcakta durması zararlı ve gıda zehirlenmesine yol açar. Tavuk döneri günde en az 3-4 defa yeniliyoruz. Özellikle yaz aylarında dikkat edilmezse tavuk zehirlenmesi oluyor” şeklinde konuştu.

Yazarlar