Editörün Seçtikleri Taze sebzenin yeri bir başkadır

Taze sebzenin yeri bir başkadır

01.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Taze sebzenin yeri bir başkadır

Taze sebzenin yeri bir başkadır


Baharla beraber tezgahları doldurmaya başlayan taze sebzelerin tadını çıkaralım


       Damak tadına düşkünseniz, kışın yediğiniz sera patlıcanından, domatesinden, konserve ya da dondurulmuş bezelyeden pek tat almamışsınız demektir. Yeni bir mevsimin başlamasının en güzel taraflarından biri, o mevsimin taze meyve ve sebzelerine kavuşmak olsa gerek. Bahar sonunda geldi. Gelmesiyle de tezgahlar mevsim sebzeleriyle dolmaya başladı. Enginar, kabak, taze bezelye, bakla, birkaç hafta içinde taze fasulye de bollaşmaya başlayacak. Sofralarımızı bu sebzelerle donatırken, biraz da bilgilenelim.

Sebzenin iyisi

       Enginar yılda en fazla iki ay tazesini bulabildiğimiz bir sebze. Mineral yönünden zengin olan ve karaciğeri temizlediği için bolken yemekte fayda var. Bir diğer özelliği et ve balık yemekleriyle lezzet açısından çok uyumlu olması. Mayıs ayı, zeytinyağlı, etli, mantarlı yemeklerin pişirildiği, pek çok yemeğin yanında da garnitür olarak sunulan bezelyenin tam zamanı. Taze bezelye orta ateşte 20-25 dakikada pişiyor. Düdüklü tencerede ise beş dakikadan fazla tutmamakta fayda var. Aksi halde eziliyorlar. Bezelyenin tazeliğini korumasını istiyorsanız, tanelerini ayırıp soğuk suyun içine koyabilir, pişirene kadar buzdolabında birkaç gün bekletebilirsiniz. Bu sebzeyi haşlarken, tencerenin kapağını açık bırakın aksi halde grileşebilir. Bezelyeyi çok sevenler, bu sebzedeki nişasta miktarının fazla olduğunu ve sindirim güçlüğüne neden olabileceğini akıllarında bulundursun. Taze fasulyenin bollaşmasına az bir zaman kaldı. Vitamin ve besin değeri yüksek bir sebze olan fasulye, diyet yapanlar tarafından haşlanmış olarak da tüketilebilir. Haşlarken suyuna eklenen bir miktar karbonat ya da birkaç damla limon suyu daha canlı görülmesini sağlar.

Diyet için..

       Taze fasulye satın alırken renginin parlak olmasına ve kırınca suyunun çıkıp çıkmadığına dikkat edin. Körpe fasulye 15-20 dakikada pişer. Düdüklü tencerede ise sekiz dakika pişirmek yeterli. Süreyi aşmayın, aksi halde rengi grileşebilir. Körpe kabaklar insanın iştahını açıyor. Üstelik kabakla onlarca çeşit yemek hazırlayabilirsiniz. Lifli ve hafif olduğundan diyet için tavsiye ediliyor, çok kısa sürede pişiyor. Özellikle dereotu ve pirinçle birlikte iyi uyum sağlıyor.

GÜNÜN YEMEĞİ

       4 kişilik / Hazırlama süresi: 30 dk.
       Bezelye Çorbası
       Malzemeler:
       8 su bardağı et suyu
       250 gr. iç bezelye, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı un, 1 su bardağı süt, 1/2 soğan
       1/2 havuç, 1 yumurta sarısı
       tuz, karabiber
       Hazırlanışı:
       Havucu rendeleyin. Soğanı çok ince doğrayın. Sebzeleri tereyağında soteleyin. Unu ilave ederek hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Et suyunu ilave edip, kaynatın. Bezelyeleri karışıma ekleyin. Karışımı süzgeçten geçirin.
       Tekrar ateşe alıp tuz ve biberini ilave ederek kaynatın. Yumurta sarısını sütle çırpıp çorbaya ilave edin. Bir taşım kaynatıp servis yapın.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

      
  • Taze bezelye çorbası
  • Fırında sabzeli tavuk
  • Pilav
  • Salata


  • Yazarlar