Testis sarkması: İleri yaşla gelen çok can sıkıcı bir sorun..

Bu, tam manası ile "yaşamayan bilemez" denen sorunlardandır. Yaşın ilerlemesi ile erkek hastaların pek dillendiremedikleri, ama tüm yaşamlarını etkileyen bir sorun baş gösterir; testislerde sarkma!..

Bir çok hasta, bunun düzeltilebilecek bir sorun olduğunu bile bilmez. Testislerin cildi ve kas dokusu ileri yaş sebebiyle gevşediğinden artık eskisi gibi testisleri yukarıda tutmaz; sarkmaya başlar. Sarkan testisler, iki bacak arasına doğru sarkar ve hastanın yürüyüşünü zorlaştırır; çünkü sarkmış testisler iki bacak arasında sıkışır. Bu şekilde yürümek çok can sıkıcıdır. Sık sık iki bacak arasında sıkışan testisler ağrı yapar. Bu durum kısa ve sorunsuz bir ameliyat ile düzeltilebiliyor.

Haberin Devamı

Ünlü Hollywood film yıldızı Morgan Freeman, bir röportajında şöyle diyor: "Yaşlı bir adam rolü yapacağım zaman bana, iki bacağım arasındaki testislerimi iki cam küreymiş gibi düşünmemi tavsiye ettiler. Böylece bu cam küreleri kırmadan, iki bacağınız ayrık ve yavaş yürümeye çalışıyorsunuz. Dikkat edin, yaşlı erkekler böyle yürür.." Morgan Freeman'ın tarif ettiği bu yürüyüş, tam olarak testislerdeki bu sarkmadan kaynaklanıyor. Yürürken iki bacak arasında sıkışan testisler yüzünden yürüme bozuluyor ve yavaşlıyor. Bu durumu düzelten çok basit bir ameliyat var aslında. Testislerin arka tarafından yapıldığından normal ayakta dururken görülmeyen bir dikiş izi kalıyor. Ameliyatta yapılan şey, testisleri saran kas dokusunu yukarı doğru katlayıp kısaltmak ve uzamış ve genişlemiş testis cildinden bir parça çıkarılarak testislerin yukarı toplanmasıdır. Bu ameliyat hastaların yaşam kalitesini o kadar artırır ki, hastalar kontrole geldiklerinde memnuniyetlerini defalarca dile getirirler. Ameliyat genel anestezi ile yapılsa da çok kısa süren bir ameliyattır. Hastanın gece hastanede kalmasına gerek yoktur. Pansuman yapılmaz, dikiş hattı üzerine kapatıcı bir sprey sıkılır. Dikişler eriyen dikişlerle atıldığından alınmalarına gerek yoktur; yaklaşık 2-3 hafta içinde kendiliğinden düşerler.

Maalesef bu ameliyat aslında çok eski bir ameliyat olmasına rağmen ülkemizde cerrahlar tarafından pek yapılmamıştır. Bir çok hasta da bu durumun düzeltilebileceğini bilmez. Ümidim, hem hastaların hem de cerrahların bu ameliyat hakkında bilgilenmeleri ve bu ameliyatın ülkemizde de daha yaygın yapılmasıdır...

Op. Dr. Oytun İDİL
Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı


Sorularınız için

oytunmd@gmail.com
GSM: 0 533 5690649 - 0 505 2965569

http://www.kozmetikcerrahi.com

Haberin Devamı