Sağlık Tetanoz Aşısı Ağrısı Nasıl Geçer? Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nasıl Geçer?

Tetanoz Aşısı Ağrısı Nasıl Geçer? Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nasıl Geçer?

18.07.2022 - 17:45 | Son Güncellenme:

Tetanoz kişinin sinir sistemini etkileyen, özellikle de çene ve boyun kaslarında ağrılı kas kasılmalarına yol açan clostridium tetani adı verilen bakteriyel bir toksinin neden olduğu ciddi bir hastalık. Tetanoz hastalığına karşı geliştirilmiş ve uygulanan aşı uygulandıktan sonra birtakım belirtiler ortaya çıkabiliyor. İşte tetanoz aşısı ağrısı nasıl geçer, tetanoz aşısının yan etkileri nasıl geçer? Tüm detaylarıyla sizler için derledik.

Tetanoz Aşısı Ağrısı Nasıl Geçer Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nasıl Geçer

Tetanoz aşısı nasıl geçer, aşının yan etkileri nasıl geçer ve çok daha fazlasını bu yazıda bulacaksınız. 

Haberin Devamı

 Tetanoz Aşısı Ağrısı Nasıl Geçer? 

Tetanoz tıbbi bir terimdir. Bir bakteriyel toksinin neden olduğu oldukça ciddi bir hastalıktır. Tetani adı verilen bakteriyel toksinin insanın sinir sistemini etkileyen, bilhassa da çene ve boyun kaslarında ağrılı kas kasılmalarına yol açan çok ciddi bir hastalıktır. Genellikle hayvan ısırması ya da delici yaralar, dövmeler, cerrahi yanıklar sebep olmaktadır. 

Tetanoz hastalığına karşı geliştirilmiş ve uygulanan aşı vardır. Tetanoz aşısı beşli karma aşı yani DaBT-İPA-Hib şeklinde uygulanır. Bu aşının uygulanma dönemleri 2, 4, 6. aylar ile 18. ayda uygulanır.  Bunlara ek olarak 48. ay, yani dört yaş ila 72. ay yani altı yaş arasında da dörtlü karma aşı yani DaBT-İPA haliyle pekiştirme dozu uygulanır. Yaşı geldiği halde halen ilköğretime başlamamış olan çocukların aşı uygulamaları, ilk girdikleri eğitim ve öğretim döneminde okul aşısı şeklinde gerçekleştirilebilir. 156. ay, yani on üçüncü yaşta ise erişkin tip difteri - tetanoz yani Td aşısı olarak ayrı bir pekiştirme dozu uygulaması devam etmektedir. Bu pekiştirme aşısı normal şartlar altında yetişkinler için de uygulanan ve bağışıklık sistemini hem difteriye hem de tetanoza karşı güçlendiren bir aşı türüdür. Daha önce hiç tetanoz aşısı olmamış erişkinler bu aşıyı olmak için doktora başvurmalıdır. Aşı olmamış bireyler bu aşı prosedürü için birinci doz aşının ardından iki hafta geçmesiyle ikinci doz, sonrasında da altı ay geçmesiyle birlikte üçüncü doz aşının yapılmasına ihtiyaç duyarlar.  Bundan sonra her 10 senede bir yeni bir pekiştirme aşısının tek doz şeklinde yapılması tavsiye edilmektedir.

Haberin Devamı

Tetanoz aşısının ağrıları 24 ile 48 saat içinde kendiliğinden de düzelebilmektedir. Fakat eğer tetanoz aşısı sonrası ağrı dayanılmaz bir hal almışsa bazı önlemler alınabilir:

- Kas ağrılarına karşı doktor ağrı kesici verebilir.

- Kişi kendisi ağrılı bölgeye ısı uygulayabilir. Bunun için sıcak bir havlu ağrılı kas üzerinde tutulabilir.

- Bazen ağrılı bölgeye hafif masaj yapmak da olumlu sonuç verebilir.

Haberin Devamı

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nasıl Geçer?

Tetanoz aşısının bazı yan etkileri vardır. Bu etkiler kişiden kişiye değişebilmektedir. Bazı insanlarda daha zor seyrederken bazılarında daha hafif yan etkiler görülmektedir. Tetanoz aşısının yan etkileri yorgunluk, bulantı, hafif ateş ya da eklem ve kas ağrıları biçiminde görülebilmektedir.

Yazarlar