Sağlık Tetik Parmak Hastalığı Nedir? Tetik Parmak Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tetik Parmak Hastalığı Nedir? Tetik Parmak Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

22.03.2021 - 12:41 | Son Güncellenme:

Tetik parmak hastalığı bazı insanların muzdarip olduğu bir rahatsızlıktır. Pek çok kişi bu durumun sebebini dahi bilmiyor olabilir. Tetik parmak nedir, bu hastalıktan şikayetçi olan kişiler neler yapmalıdır, belirtileri nelerdir ve tedavi yöntemlerini derledik.

Tetik Parmak Hastalığı Nedir Tetik Parmak Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır

Tetik parmak, parmağınızı büküp düzleştirdiğinizde ağrıya, sertliğe ve kilitlenme neden olan bir durumdur. Bu durum aynı zamanda "stenozan tenosinovit" olarak da bilinir.

Tetik Parmak Hastalığı Nedir?

Yüzük parmağı ve başparmak en çok tetik durumundan etkilenirken diğer parmaklarda da görülebilen bir rahatsızlıktır. Başparmak söz konusu olduğunda, duruma "tetik başparmağı" denir. Fleksör tendonlar, ön kol kaslarını parmak kemiklerine bağlayan uzun kord benzeri yapılardır. Kaslar kasıldığında fleksör tendonlar parmakların bükülmesine izin verir.

Fleksör tendonlarının her biri, avuç içi ve parmaklardaki bir tünelden geçer ve bu, parmak bükülürken ve düzelirken yumuşak bir şekilde kaymasını sağlar. Bu tünele "tendon kılıfı" denir. Tendon kılıfı boyunca “kasnak” diye adlandırılan doku bantları fleksör tendonlarını parmak kemiklerine yakın tutar. Parmak hareket ettikçe tendonlar kasnaklardan geçer. Parmağın tabanındaki kasnağa "A1 kasnağı" denir. Bu, en sık tetik parmağına dahil olan kasnaktır.

Tetik Parmak Hastaları Kimlerdir?

Tetik parmağı olan bir hastanın A1 kasnağı iltihaplanmış ya da kalınlaşmış demektir. Bu durum fleksör tendonun parmak bükülürken içinden kaymasını zorlaştırır. Zamanla fleksör tendon da iltihaplanabilir. Ayrıca yüzeyinde küçük bir nodül geliştirebilir. Parmak büküldüğünde ve nodül kasnaktan geçtiğinde, bir yakalama veya patlama hissi uyandırır. Bu durum genellikle acı vericidir.

Tetik Parmağın Nedenleri Nelerdir?

Şiddetli bir tetik parmağı durumunda, parmak kilitlenir ve bükülmüş bir pozisyonda sıkışır. Bazen hastanın parmağını düzeltmek için diğer elini kullanması gerekir. Tetik parmağın nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, birkaç faktör durumu geliştirme riskinizi artırabilir. Bunlar;

Haberin Devamı

Tıbbi durumlar: Tetik parmak, diyabet ve romatoid artrit gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde daha yaygındır.

Zorlu el aktiviteler: Bu durum, parmakların ve başparmağın kuvvetli kullanımından sonra ortaya çıktığı bilinmektedir.

Tetik Parmağın Belirtileri Nelerdir?

Tetik parmağın semptomları genellikle tek bir yaralanma olmadan başlar. Özellikle kıstırma ve kavrama aktiviteleri olmak üzere yoğun veya yoğun bir el kullanımı dönemini takip edebilirler. Belirtiler şunlardır;

Elin avuç içi tarafında, parmağın dibinde hassas bir yumru

Parmak hareketiyle yakalama, acı ya da kilitlenme hissi,

Parmağınızı eğdiğinizde veya düzelttiğinizde gelen ağrılar tetik parmağın belirtileridir.

Tetik Parmağın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tetik parmak için ilk tedavi genellikle cerrahi müdahale gerektirmez. Elinizi dinlendirmek ve durumu daha da kötüleştirecek faaliyetlerden kaçınmak sorunu çözmek için yeterli olabilir. Uyurken etkilenen parmağınızı veya başparmağınızı düz bir pozisyonda tutmak için geceleri bir atel takmak yardımcı olabilir. Nazik germe egzersizleri, ilgili parmaktaki sertliği azaltmaya ve hareket açıklığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Asetaminofen ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar gibi reçetesiz satılan ilaçlar ağrı ve iltihaplanmanın hafifletilmesini sağlayabilir.

Parmağınız cerrahi olmayan tedaviyle iyileşmezse, ameliyatı düşünülebilir. Ameliyat kararı, parmağınızda ne kadar ağrı veya işlev kaybı olduğuna bağlıdır. Bununla birlikte, parmağınız veya başparmağınız bükülmüş veya bükülmüş bir pozisyonda sıkışmışsa, doktorunuz kalıcı sertliği önlemek için ameliyat önerebilir.

Yazarlar