Aile Türk Kadını Üreme Sağlığı Bilgisinde Dünyanın Gerisinde

Türk Kadını Üreme Sağlığı Bilgisinde Dünyanın Gerisinde

16.05.2014 - 11:47 | Son Güncellenme:

Türk Kadınlar Birliği ve Eurofertil işbirliğiyle gerçekleştirilen “Sağlık Bilinci, Annelik Sevinci” projesi kapsamında, Türk kadınının üreme sağlığı konusunda dünyanın gerisinde olduğu konuşuldu. İstanbul’da start alan projeyle 16 şehirde yaklaşık 3 bin kadının üreme sağlığı konularında bilgilendirilmesi hedefleniyor.

Türk Kadını Üreme Sağlığı Bilgisinde Dünyanın Gerisinde

Kadınların sağlıklarına ilişkin farkındalıklarının artırılması ve üreme sağlığı konusundaki bilgisizliğin giderilmesi amacıyla Türk Kadınlar Birliği ile Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri işbirliğiyle hayata geçirilen “Sağlık Bilinci, Annelik Sevinci” projesi başladı. Türk toplumunun özellikle de ülkemiz kadınlarının üreme sağlığı konusundaki bilgi birikiminin dünya ortalamasının altında olması projenin hayata geçirilmesindeki en büyük etken oldu. Üreme sağlığı bilinci konusunda gelişmiş ülkelerin gerisinde bulunan Türkiye; Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerin de arkasında kalıyor. “Sağlık Bilinci, Annelik Sevinci” projesi kapsamında sağlıklı bir cinsel hayat, sağlıklı gebelik, mutlu annelik ve bilinçli nesiller gibi pekçok konuda kadınlara ulaşılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Projenin ilk etabında İstanbul, Konya, Antalya, İzmir, Trabzon, Bursa, Hatay, Kayseri, Adana ve KKTC’de seminerler düzenlenecek. Projenin ikinci etabında da Gümüşhane, Ordu, Erzurum, Kahramanmaraş, Mersin, Konya Ereğli, Karaman’ın yanı sıra İstanbul’un belli başlı ilçelerinde de seminerler devam edecek.

Daha bilinçli kadınlar yetiştireceğiz

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Av. Sema Kendirci Uğurman konuşmasında yıllardır gündem konularının ilk sırasında, kadın ve çocuk sağlığının yer aldığını vurguladı.

Kadınların sağlık konusunda bilgilendikçe, hem kendileri hem aileleri hem de çevreleri için yol gösterici olacaklarını belirten Sema Kendirci Uğurman, bu açıdan “Sağlık Bilinci, Annelik Sevinci” projesinin önemli bir misyon taşıdığına dikkat çekti. Sema Kendirci Uğurman projeyle ilgili şunları söyledi: “Sağlık alanında bilgiyi kadının ayağına götürmek ve bunu ülke çapında yaygınlaştırmak hedefiyle yürüttüğümüz çalışmalara bir yenisini ekliyoruz. Biz kadınlar maalesef hep kendimizi ihmal ederiz. Çocuğumuzu, eşimizi doktora götürürüz ama kendi sağlığımızı önemsemeyiz hatta çoğu zaman doktora bile gitmeyiz. Oysa önce bizim sağlık bilincimiz gelişmeli ki ailemizi ve çevremizi koruyup gözetebilelim. Bu proje ile toplumun gelişiminde en önemli rolü üstlenen kadınlarımızın sağlık bilgisini artırmayı ve böylece gelecekte daha bilinçli bir topluma ulaşmayı hedefliyoruz. Annelerinden alacakları sağlık bilinciyle yetişecek yeni nesiller kendi bedeni ve düşünceleri konusunda da daha özgür ve bilinçli olacaktır.”

Haberin Devamı

Kadınlar doktora gitmiyor

Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, uzun yıllardır Türk kadınlarını bilinçlendirmek için Türkiye genelinde birçok seminer düzenlediğini ve kadınların bilgi birikimini artırmak için ‘Bebek İstiyorum’ adlı bir kitap da yazdığını söyledi. Dr. Hakan Özörnek, Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Türk Kadınlar Birliği ile bu açıdan ortak bir hedef birliğine ulaştıklarını ve birlikte “Sağlık Bilinci Annelik Sevinci” projesine imza attıklarını belirtti. Dr. Hakan Özörnek, “Sağlık Bilinci, Annelik Sevinci” projesinin Türk kadınlarının kendi sağlıklarının önemini fark etmeleri ve bu konuda bilinçlenmelerini sağlamak için başlatılan önemli bir proje olduğuna da dikkat çekti. Seminerde yaptığı konuşmada Dr. Hakan Özörnek Türkiye’de kadınların doktora gitmediklerini ve sadece kulaktan dolma sağlık bilgisine sahip olduklarını bildirdi. Yurtdışında yapılan araştırmaların da ülkemiz insanının üremeye ilişkin bilgi yetersizliğini ortaya koyduğunu anlatan Dr. Özörnek, “Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, dünyada üremeyle ilgili en az bilgi sahibi olan toplum. Bunun nedenlerinden biri de bu konuyla ilgili çok fazla bilimsel araştırma ve kaynak kitap olmaması. Çocuğunuz olmuyorsa neler yapmanız gerektiğini ancak internetten okuyabiliyorsunuz. Şu unutulmamalıdır ki internetteki bilgilerin bir kısmı doğru olsa da küçümsenemeyeecek bir kısmı da yanlıştır. Hem kadının hem de erkeğin üremeyle ilgili bilgiye sahip olması çocuk sahibi olmayı kolaylaştırıyor. Bu açıdan daha sık doktora gitmek son derece önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Özörnek, Türkiye’deki üreme sağlığı bilgisizliği konusundaki çarpıcı rakamları şu şekilde özetledi: “Gelişmekte olan ülkeler ortalamasına göre Türkiye; Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika, Rusya’nın ardından 5’inci sırada geliyor. Türkiye’de özellikle kadınlar üreme sağlığı bilgisi açısından erkeklerin gerisinde kalıyor. Oysa diğer ülkelerde ve ülkeler ortalamasında kadınların daha bilgili olduğu görülüyor.”

Yazarlar