Aile Türkiye'de çocuk istismarı gizleniyor

Türkiye'de çocuk istismarı gizleniyor

28.06.2011 - 11:26 | Son Güncellenme:

Türkiye’de çocuklara yönelik cinsel saldırı aile ve toplum baskısı yüzünden gizleniyor.

Türkiyede çocuk istismarı gizleniyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Koruma Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Nurdan Evliyaoğlu, Türkiye’de çocuklara yönelik cinsel saldırının aile ve toplum baskısı yüzünden gizlendiğini; bu nedenle ülkede ne kadar çocuğun istismara uğradığının belli olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Mersin Çocuk İstismarı ve İhmalden Koruma Derneği, Çukurova Lions Kulübü ve Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle, düzenlenen ’Çocuk İstismarı ve Şiddet’ konulu panele konuşması olarak katılan Prof. Dr. Nurdan Evliyaoğlu, çocuklara yönelik cinsel istismarla ilgili bilgiler verdi. Prof.Dr. Evliyaoğlu, "Çocuk istismarları uzmanlara danışılarak ve uzmanlar bilgilendirilerek önlenebilir. Ancak ülkemizde özellikle cinsel istismarlar, toplumsal ve aile baskılar nedeniyle gizlenmektedir" dedi.

Çocuk istismarlarının gizlenerek çözümlerin önünün tıkandığına dikkat çeken Prof.Dr. Evliyaoğlu, "Ülkemizdeki çocuk istismarı gizlendiği için sağlıklı istatistik verileri de yok. Bu sorunu sadece uzmanlara bırakarak çözüme kavuşturmak imkansız. Toplum olarak istismarın nedenlerini birlikte bulmalı ve çözüm yolları üretmeliyiz. Bu da, herkesin bildiğini ortaya koyması ile mümkün olur" dedi.

Haberin Devamı

KALICI HASTALIKLARA YOL AÇIYOR
Çocuklara uygulanan fiziksel, duygusal ve cinsel istismarın etkileri arasında, uzun vadede çeşitli hastalıklar olduğunu belirten Prof.Dr. Evliyaoğlu, duygusal istismara örnek olarak ’küçük düşürme, aşağılama, tehdit etme, başka çocuklarla kıyaslama, bağırma, suçlama’ davranışlarını gösterdi.

Prof.Dr. Evliyaoğlu, "Duygusal istismar çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Öğrenme güçlüğü ve dikkat dağınıklığına yol açabilir. İştah azlığı, yalan söyleme, çalma, emosyonel dengesizlik, aşırı bağımlılık ve büyüme geriliğine neden olabilir. Fiziksel istismar ise alerji, astım, kronik akciğer hastalıkları, kardiyovasküler bozukluklar, hipertansiyon, karaciğer hastalıkları, kanser, barsak hastalığına neden olabilir" diye konuştu.

CİNSEL EĞİTİM ÖNEMLİ
Yrd.Doç.Dr. Gonca Çelik de cinsel istismardan korunma ve cinsel eğitim konusunda bilgi verdi. Yrd.Doç.Dr. Çelik, cinsel eğitimin, çocuğun cinsel istismardan korunmasında önemli bir faktör olduğunu söyledi. Doç.Dr. Halis Dokgöz ise çocuk cinsel istismarına adli tıp yaklaşımlarıyla ilgili sunum yaptı.

Yazarlar