Sağlık Üç hastalığa karşı tek aşı

Üç hastalığa karşı tek aşı

25.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İlaç şirketleri, Kovid-19, grip ve RSV hastalıkları tek doz da yapılabilmesi için çalışmalara hız verdi. Tek randevuda 3 hastalığa karşı aşılanmak için Pfizer ile BioNTech ve Moderna çalışmalarını tamamlamak üzere...

Üç hastalığa karşı tek aşı

Havaların soğumasıyla koronavirüs, girip ve benzeri üst solunum hastalıklarından artışa geçti. Bilim insanları bu hastalıklardan korunmanın en iyi yolunun dikkatli olmanın yanı sıra aşı olmaktan geçtiğini söylüyor. Öneriler böyleyken ilaç şirketleri de bu 3 hastalığa karşı tek doz iğne ile yapılması yönünde çalışmaları tamamlamak üzere...

Haberin Devamı

Aynı anda yapılabilir

Koronavirüs aşısının grip (influenza) aşısıyla kombine edilmesinin mümkün olduğu belirtiliyor. Bu konuda hem Alman Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) hem de ABD’deki Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) hemfikir. Ancak tıp dünyası, her 2 aşının aynı kola yapılması fikrine katılmıyor, aşılardan birinin sağa, birinin sola yapılması en mantıklı çözüm olarak görüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve çeşitli ülkelerdeki sağlık makamları da her 2 aşının aynı anda yapılmasını tavsiye ediyor. 

İki aşının aynı anda yapılması yönünde fikir ayrılığı yaşanırken tıp dünyası, bu konudaki en ideal çözümün koronavirüs ve influenza (grip) aşılarının tek bir iğnede yapılabilmesi olduğu görüşünde. İlaç şirketleri ise her 2 aşıyı birleştirme konusunda başa baş bir yarış içinde. ABD’de mRNA bazlı bir kombinasyon aşısı, Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) “hızlı yol statüsünü” almayı başardı. Altında Pfizer ve BioNTech imzası bulunan tek aşının izin çıkması için gerekli olan faz 3 incelemesi sürüyor. Rakip şirket Moderna’nın da yürüttüğü çalışmaların olumlu sonuç verdiği belirtiliyor. Şirket, kombinasyon aşısına 2025’te izin çıkması için çaba sarf ediyor.

Haberin Devamı

Bir randevuyla halledilmeli

Yürütülen bir diğer araştırma kapsamında da 2 değil, tam 3 hastalığa karşı aşıların birleştirilmesi için çalışılıyor. Araştırmada, koronavirüs ve gribe ek olarak, bir solunum yolları hastalığı olan ve soğuk algınlığına yol açan RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) virüsüne karşı da koruma sağlayacak bir aşı geliştirmek. Üç hastalığın tek bir iğne ile yapılmasının en büyük avantajlarından biri insanların doktora gitmişken her 2 aşıyı ya da 3 aşıyı olmak için karar vermelerini kolaylaştırmak.

Yazarlar