Sağlık Uyurken Diş Sıkma Neden Olur? Uyurken Diş Sıkmak Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Uyurken Diş Sıkma Neden Olur? Uyurken Diş Sıkmak Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

04.03.2021 - 14:04 | Son Güncellenme:

Uyku sırasında dişlerini sıkan, yanındaki kişilerin sesini duyabileceği şiddette diş gıcırdatan kişiler bazen yaşadıkları sorunun farkına bile varmaz. Yoğun stresin ve günlük hayattaki problemlerin yansıması olan uyurken diş sıkma probleminin sebebi nedir? Tedavi edilmesi gerekir mi? Tedavi edilmezse başka problemlere neden olur mu? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Uyurken Diş Sıkma Neden Olur Uyurken Diş Sıkmak Hangi Hastalıklara Sebep Olur

Önceden uyurken diş sıkma probleminin alt ve üst çenenin uyumsuzluğu nedeniyle ortaya çıktığı düşünülürdü. Ancak yapılan araştırmalar arttıkça gayet uyumlu bir çene yapısına sahip olanların da literatürde bruksizm olarak geçen bu problemi yaşayabildiği görüldü.

Uyurken Diş Sıkma Neden Olur?

Bruksizm yani uyurken diş sıkma probleminin altta yatan sebebi yoğun stres ya da günlük hayatta aşılmasında zorlanılan problemlerdir. Yani psikolojik etkenlerle sorun ortaya çıkar. Tedavi yoluna gidilmediği takdirde sorun kronik hale gelir.

Alt ve üst sene arasında uyumsuzluk durumunun bruksizmin sebebi olmadığı ortaya konmuştur.

Uyurken Diş Sıkmak Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Uyurken diş sıkan kişilerde ilk zamanlarda sabahları yüz ve çenede ağrılar ya da baş ağrıları görülür. Ancak bu semptomların diş sıkmadan kaynaklandığı anlaşılmayabilir. Çünkü çoğu hasta uyurken diş sıktığının farkına varmaz.

Problem tespit edilip tedavi edilmezse çene sıkmanın şiddeti artar ve zamanla yemek yemek için bile ağız açılamayacak noktaya gelebilir. Ayrıca dişlere yapılan sürek baskı nedeniyle dişlerde aşınmalar, kırılmalar oluşabilir.

Ağız açılıp kapatılırken çene eklemlerinden ses gelmesi halinde bruksizme bağlı olarak eklem problemlerinin de başladığı düşünülür.

Uyurken Diş Sıkma Tedavisi

Uyurken diş sıkan kişiler bu sorunlarının farkında olmayabilir. Bu nedenle çoğunlukla çene ve yüzde ortaya çıkan ağrılar nedeniyle kulak burun boğaz uzmanlarına ya da baş ağrısı nedeniyle nöroloji uzmanına gidilir. Aslında çene cerrahisinde uzmanlaşmış diş hekimlerine gidilmesi en doğrusudur.

Çene cerrahi uzmanı öncelikle çene yapısını görmek için röntgen isteyecektir. Hastanın problemle ilgili bilinçlenmesi, hasta-doktor ilişkisindeki uyum tedavide daha hızlı yol alınmasını sağlayabilir. Diş sağlığının korunması amacıyla alt ve üst dişlerin birbiri ile temasının önlenmesi gerekecektir. Bunun diş hekimleri için şeffaf renkli diş plaklarının kullanılmasını önerebilir. Bu plaklar ağız ölçüsüne özel olarak hazırlanır. Yine aynı amaçla diş koruyucu apereyler de kullanılabilir. Gece koruyucusu da denilen bu medikal malzemeler fayda sağlamazsa ameliyat söz konusu olabilir.

Diş sıkma problemi çok ilerlememişse kas gevşeticiler de fayda sağlayabilir.

Diğer taraftan problemin arka planında yatan asıl sebepler psikolojik olduğu için psikiatrist ve psikologlarla görüşmek gerekir. Psikolojik problemler terapi ve ilaç tedavileri ile ortadan kaldırıldığında diş sıkma probleminin çözümünde de yol alınacaktır.

 

Yazarlar