KADIN OLMAK

KADIN OLMAK

Kadınları anlayamamaktan yakınan erkekler ve anlaşılmama etiketinden yarı memnun yarı rahatsız olan kadınlar öncelikle kadının normal yapısını anlamaya ne dersiniz?

Buyrun bakalım..

Menarş:

İlk adet kanaması demektir. Genellikle 9-14 yaşları arasında görülür. İlk iki yıl kanama aralıkları düzensiz olup çoğu zaman yumurtlama gerçekleşmez . Menarşın beklenen sürelerden geç ve erken olması durumunda doktora başvurmak gerekir .

Ovulasyon (Yumurtlama) :

Düzenli bir adet döngüsünün yaklaşık 14. gününde gerçekleşir. Yumurtalıklarda her ay hormonların etkisi ile 2 cm büyüklüğünde folikül adı verilen bir kist oluşur. Bu folikül menstruel döngünün ortasına yakın bir zamanda yine hormonların direktifi ile çatlayarak içindeki yumurtayı tüplere bırakır. Yumurtalar bu kanalda 2 gün yaşar. Bu süre içerisinde sperm ile karşılaşır ise döllenme olur. Döllennmiş yumurta uterus içine doğru ilerler ve buraya yerleşir. Döllenmenin olmadığı her siklusun menstruasyon kanaması ile sonuçlanması beklenir.

Haberin Devamı

Menstruasyon Döngüsü Ve Olması Bir Dert Olmaması Bir Dert Olan Adet Kanaması!!

Ergenlik ile başlayıp menopoz ile sona eren kadınlarda üreme ile ilgili menstruasyon döngüsü sonrasında menstruasyon kanaması oluşur . Her ay östrojen ve progesteron hormonunun etkisi ile oluşabilecek bir gebeliğe hazırlık için rahim iç zarını kaplayan tabaka kalınlaşır. Eğer gebelik oluşmaz ise oluşan bu tabaka kan ve mukozal doku ile beraber vajina aracılığı ile dışarıya atılır. İşte buna menstruasyon kanaması denilir. Kanamanın ilk günü yeni döngünün de ilk günüdür. Yani yeni dönem kanama ile başlar . Gebelik oluşuncaya dek ya da menopoza dek bu olay her ay tekrarlanır. Menstruasyon kanaması 25- 30 günde bir gerçekleşir. 2-6 gün sürer. Kanama miktarı 30-80 ml ‘dir. Her kadının kendine has bir menstruasyon düzeni vardır ve bu düzene uymayan her durum o kadın için anormal kabul edilir. Diyet, egzersiz, duygudurum değişikliklerinde , doğum ve düşük sonrası dönemlerde menstruel döngü süresi ve kanama miktarlarında normal sayılabilecek değişiklikler olabilir.

Haberin Devamı

Premenstruel Sendrom: (Adet Öncesi Gerginlik Sendromu):

Menstruel döngünün ikinci yarısında kanamadan 7-14 gün önce ortaya çıkan ve mens kanaması başladıktan sonra kaybolan , kadından kadına değişebilen belirtiler bütünüdür. Bu belirtiler progesteron hormonuna bağlı olup en sık görülenleri : göğüslerde şişlik, karında şişkinlik, ödem, iştah artışı, ruhsal değişiklik ve gerginliktir. Bu dönemde kadınların suç işleme ve şiddet uygulama eğilimlerinin arttığı görülmüştür. Tedavisi şikayetlere yönelik olup en sık antidepresanlar, bazı hormon ilaçları, B6 vitamini kullanılır. Ayrıca dönemde su ve tuz kısıtlaması, egzersiz önerilir.

Gebelik:

Döllenmiş yumurtanın uterusa yerleşmesi ile başlayan doğuma kadar devam eden dönemdir. Son adetin ilk günü gebeliğin ilk günü olarak kabul edilir ve 284 gün (40 hafta) sürer. Yaklaşık 13 haftadan oluşan , trimester adı verilen 3 dönemden oluşur. Bu dönemlerde anneden, bebekten, plesantadan kaynaklanan çeşitli problemler görülebilir. Dış gebelik, düşük tehdidi, mide bulantısı-kusma, mide-barsak problemleri bunlardan bazılarıdır.

Haberin Devamı

Lohusalık :

Doğumun tamamlanmasından hemen sonra başlayıp 6 haftaya kadar devam eden gebeliğe bağlı tüm değişikliklerin sıra ile geri döndüğü bir süreçtir. Bu süreçte kadının rahminde, kanında ve vücudunda meydana gelen tüm değişiklikler sırası ile eski haline döner. Bu dönem kadında fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin olduğu zorlu bir dönemdir. . Bu dönemde fazla miktarda olan kanamalarda, bayılma ve ateş gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir. Anne ölümlerinin yüzde 60’ı bu dönemde gerçekleşir.

Laktasyon (Emzirme) Dönemi:

Emzirebilenlerin ve emziremeyip vicdan azabı ile çırpınanların zorlu sınavı…

Prolaktin ve oksitosin hormonunun etkisi le gerçekleşen fizyolojik bir süreçtir. Bebeğin emmesi ile prolaktin ve oksitosin salınımı artar . Bu hormonlarun arması ile de süt oluşumu ve salgılanması artar. Bu dönemde mastit, ateş gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir.

Menopoz:

İlerleyen yaşla beraber ovum aktivitesi , foliküllerin sayısı ve östrojen düzeyi azalır. Ve yumurtalıklar artık yumurta üretemez ve menstruasyon kanaması kalıcı olarak son bulur. Ortalama menopoz yaşı 51 olup 45-55 yaşları arasıda başlayabilir. Bu dönemde ateş basması, terleme, uykusuzluk, duygudurum bozuklukları gibi belirtiler görülür. Şikayetlerin azalması için doktor kontrolü ve önerisi ile hormon tedavileri uygulanabilir. Yine meme muayenesi ve taraması yapıldıktan sonra bitkisel östrojen içeren besinler kullanılabilir.

Normal yaşam seyirleri bile böylesine meşekatli, karmaşık, verimli olan kadınlara hakettikleri değerin verilmesi , psikolojik ve fiziksel şiddetin olmadığı ,sevildiği, etiketlenmediği bir dünyada yaşatılması dileğiyle ….