Pasif Dikkat Eksikliği Nedir? Pasif Dikkat Eksikliğinin Çocuktaki Belirtileri

Dikkat Eksikliğinde, DEHB (Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu)’den farklı olarak aşırı hareketlilik gözlenmez. Dikkat eksikliğinin bir alt başlığı olan özellikle kız çocuklarında daha çok karşılaşılan “Pasif Dikkat Eksikliği”dir. Çocuklarda Pasif Dikkat Eksikliği sıklıkla gözden kaçabilmektedir bu nedenle ne yazık ki akademik hayatlarında, günlük yaşamlarında güçlük çekmeye devam ederler. Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar “motivasyonu düşük”, “motivasyonu olmayan”, “potansiyeli var ama kullanmıyor” olarak tanımlanabilirler. Çok odaklanmaları, dikkatlerini vermeleri gereken etkinliklerden çeşitli bahaneler ile kaçınabilirler.

Haberin Devamı

Pasif Dikkat Eksikliğinin Çocuklardaki Belirtileri

Detayı Gözden Kaçırma

Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar detaya dikkatlerini vermekte güçlük çekerler. Yaptıkları işleri kontrol etmezler. Örn. Ödevlerindeki basit hataları gözden kaçırırlar.Pasif Dikkat Eksikliği olan çocukları bir kitap okuduktan, film izledikten sonra hikayenin detaylarını hatırlamakta güçlük çekerler.

OkuldaDikkatsizlik

Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar sınav için neleri çalışmaları gerektiğini ayırt edemezler. Önemli-önemsiz bilgi ayrımı yapmakta güçlük çekerler. Matematikte ve okumada yaşıtlarına göre daha geriden gelebilirler. Sınavda veya bir proje hazırlarken zaman kavramını algılayamadığından zamanında yetiştiremeyebilir.

Konuşulduğunda Dinlememe

Pasif Dikkat Eksikliği yaşayan çocuklar göz kontağını sürdürmekte güçlük çekebilirler. Ayrıca sohbet sırasında bir sonra söyleyeceğini unutmamak için konuşan kişiyi dinlemiyormuş gibi görünebilir. Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar için “hayal aleminde”, “aklı başka yerde”, “dalıp gidiyor” tanımlamaları sık sık kullanılır. Bazen Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklara isimleri ile seslenildiğinde duymayabilirler.

Görevleri Tamamlayamama

Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar bir görevi başından sonuna kadar tamamlamakta, yönergeleri sonuna kadar uygulamakta güçlük çekerler. Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar sıklıkla basit hatalarını gözden kaçırır veya çalışmasının/sınavının bir bölümünü tamamen görmeden geçebilir.

Haberin Devamı

Organize Olmada Zorlanma

Pasif Dikkat Eksikliği olan çocukların daha çok dağınık odaları, çalışma masaları, çantaları olur. Bunun sebebi planlama becerilerindeki eksiklik. Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar planlanan bir görüşme için gecikebilir, teslim zamanında ödevini vermeyebilir.

Eşyalarını Kaybeder

Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar okul materyallerini, oyuncaklarını, kitaplarını, anahtarını birçok zaman kaybederler.

Unutkanlık

Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar okuldan eve, evden okula götürecekleri birçok materyali unuturlar. Unuttukları şeyler önemli ve büyük şeyler de olabilir (örn. Öğle yemeği, spor kıyafetleri vb.). Buna ek olarak o sırada akıllarında olan yapacakları şeyi de unutabilirler (örn.su içmek, ışıkları kapatmak gibi)

Dikkati Çok Kolay Dağılır

Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar, dikkat dağıtıcı etkenlere çok açıktır. Çalışmaları müzik, sokaktan gelen gürültü, misafirlerin konuşması ile çok çabuk dağılabilir. Pasif Dikkat Eksikliği olan çocuklar bir sonraki etkinliği merak ettiklerinden, etkinlikler arasında hızlı geçiş yaparlar.

Haberin Devamı

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

www.cocuklaringelisimi.com

Mika Psikoloji