Uzman Klinik Psikolog Melda Yakupoğlu

Uzman Klinik Psikolog Melda Yakupoğlu

meldayakupoglu@hotmail.com

Tüm Yazıları

14 Şubat psikolojisini anlatacağım ve bunu iki bölümde ele alacağım. Bu bölümde yalnız olanların bugün neler hissettiklerinden bahsedeceğim. Diğer kısımda ise çift olanların psikolojik olarak neler yaşadıklarına odaklanacağım. O zaman, ilişkisi olmayan ve o güne yalnız girenler ile başlayalım. 14 Şubat psikolojisini anlatacağım ve bunu iki bölümde ele alacağım. Bu bölümde yalnız olanların bugün neler hissettiklerinden bahsedeceğim. Diğer kısımda ise çift olanların psikolojik olarak neler yaşadıklarına odaklanacağım. O zaman, ilişkisi olmayan ve o güne yalnız girecekler ile başlayalım. Biliyorsunuz 14 Şubat’a daha haftalar varken etraftan o gün için yapılması gerekenlerle ilgili romantik reklamlar başlar ve etrafınızdan sürekli bu romantik uyaranlara maruz kalırsınız. Bunlara maruz kalırken de düşünün ki sevgiliniz yok, ne hissederdiniz? Eksik, yetersiz, değersiz, başarısız, hepsi? Kadın erkek farketmeksizin insanlar bu duyguları hissedebiliyorlar. Yılın birçok zamanında yalnızlık tolere edilebilirken sanırım bu dönemde duygusallık daha ağır basıyor. Yalnızsanız neler yapmanız gerektiğine bakalım.

Haberin Devamı

Yalnızlar ne yapmalılar?

Bugünün duygusallığı ağır bastığı için insanlar yalnızlıklarını gidermek için duygusal boşluklarının yerine bir şeyler koymak isterler. Örneğin eski sevgilileri, yanlış giden ilişkiler ya da tekrar başlanması hata olan ilişkiler gibi… Özellikle bu dönemde yalnızlar yanlış kararlar alabiliyorlar. Sadece o gün yalnız olmamak adına yanlış olabilecek ilişki ile iletişime geçmemek, eski ilişkilerden ders çıkartmak, ileriye bakmak gerekiyor. 

Etraftaki romantiklikle baş etmek gerek. Yalnız olmak, sevgilinin olmaması eksiklik olarak algılanmamalıdır. Aksine o anda hayatına özel ilişki anlamında birini dahil etmek istememek demektir. Aslında amaç sadece yalnız olmamak mı yoksa sizi duygusal olarak tatmin ettiğine inandığınız ilişkiler kurmak mıdır? Birçok insan tatmin edici ilişkiyi beklediği için ve hayatta gerçekçi davrandığı için yalnızdır. Yalnız olmamayı seçmek isteseydiniz yani amacınız sadece yalnız olmamak olsaydı zaten sevgililer gününe de yalnız girmezdiniz. 

Haberin Devamı

İnsanlar çoğu zaman zihinlerinde kurdukları kadar yalnız değillerdir. Etraflarında onu seven birçok kişi vardır ama kalıpları, kuralları ve tutumları onları yalnız hissettirir. Seçici olduğunuz, anlaşılmadığınızı düşündüğünüz için birisinin olmamasını tercih edersiniz. Bu tercih size aittir. Ayrıca 14 Şubat günü öyle bir algı oluşur ki, kişi kendisini, herkesin çok fazla mutlu olduğuna, herkesin bir çift olarak tamamlandığına inandırır. Oysa bazen sevgililer gününü kutlayan çiftler de sanıldığı kadar mutlu ve tamamlanmış hissetmeyebilirler. Ancak böyle günlerde insanlar kendilerini bir tek kendileri mutsuzmuş gibi zannederler ve etraflarındaki herkesi aşırı mutlu algılarlar. Bu düşünceler yanılsamalara girer. Anlaşılmadıklarını düşünebilirler. 

Eğer bu dönemde yalnız olmakla baş edemiyorsanız çok sevdiğiniz bir arkadaşınız, aileniz ya da bir yakınınız ile geçirebilirsiniz. Kendinizi ödüllendirebilir ve kendinize şefkatle yaklaşabilirsiniz. Örneğin bir sevgiliniz olsaydı ondan ne beklerdiniz, ne hayal ederdiniz, bunu kendi başınıza yapabilir ya da satın alabilir, kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Unutmayın, siz çok değerlisiniz, siz varsanız sevgilinizin ve sevdiğinizin kıymetini bilebilirsiniz.