Sağlık Yakını Görememe (Hipertmetropi) Nedir? Hipermetrop Neden İlerler?

Yakını Görememe (Hipertmetropi) Nedir? Hipermetrop Neden İlerler?

05.05.2021 - 17:25 | Son Güncellenme:

Görme kusurlarından biri olan yakını görememe halinde kişiler yakındaki cisimleri net göremez. Hastalığın derecesine göre küçük nesneler seçilemeyecek kadar ciddi bir sorun yaşanabilir. Genetik ve çevresel koşullar bu kusurun sebebi olabilir. Yakını görememe yani hipermetropinin özellikleri, ilerleme sebepleri ve tedavi yöntemleri konusunda gerekli bilgileri derledik.

Yakını Görememe (Hipertmetropi) Nedir Hipermetrop Neden İlerler

Yakını görememe sorunu yaşayan kişiler uzak noktaları gayet iyi gördüğü halde yakındaki nesneleri bulanık görür. Hipermetrop derecesi arttıkça bulanıklık da artar. 40 yaşından sonra hipermetropta hızlı ilerleme görülebilir.

Haberin Devamı

 

 Yakını Görememe (hipertmetropi) Nedir? 

 Göze gelen ışınların retinanın arka tarafında odaklanması halinde yakını net görememe durumu ortaya çıkar. Uzağı görme konusunda aynı problem yaşanmaz. 

 Hipermetrop, iyi görmek için gözleri kısma ihtiyacı hissedilmesi, yakındaki nesneleri bulanık görme, normalden fazla göz kırpma, okuma ve yazma gibi odaklanma isteyen eylemler uzun süre yapıldığında baş ağrısı gibi şikayetlerin ortaya çıkması, gözlerde kızarma gibi belirtilerle fark edilir. 

 

 Yakını Görememe (hipertmetropi) Sebepleri

 Hipermetrop iki farklı türde değerlendirilir. Bunlar basit ve patolojik hipermetropi adı alır. 

 Basit hipermetropi: En önemli sebebi kalıtımdır. Ailede hipermetrop varsa yakını görememe kusurunun ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Bazı ırklarda hipermetropun daha fazla görüldüğüne dair araştırmalar vardır. Çevresel koşulların etkisi oldukça azdır. Patolojik hipermetropa göre çok daha fazla görülür.

Haberin Devamı

 Patolojik hipermetropi: Kişinin psikolojisi ve fiziksel bedeni üzerinde etki gösteren travmalarla ya da bazı gelişim bozuklukları nedeniyle ortaya çıkar. 

 Hipermetrop neden ilerler?

 Hipermetrop yaşa bağlı olarak ilerler. Genç yaşlarda gözlük kullanma ihtiyacı hissetmeyen kişiler özellikle 40 yaşından sonra gözlük kullanma ihtiyacı hisseder. Bazen çocuklukta gözlük kullanılır, gençlik yıllarında problem daha az hissedildiği için gözlük kullanımına gerek kalmaz. Ancak aynı kişi kırk yaşında yeniden yakını görmekte zorlanır.

 

 Yakını Görememe (hipertmetropi) Tedavisi

 Yakını görememe hastalığının tedavisi aşağıdaki yöntemler uygulanır.

 Gözlük: En yaygın yöntem gözlük kullanımıdır. Gözlüklerin bakımının kolay olması, ekonomik şekilde ulaşılabilmesi, pratik kullanım sağlaması nedeniyle hastalar tarafından en çok tercih edilen yöntem olduğu söylenebilir. 

 Kontakt lensler: Gözün içine takılan lensler spor ya da diğer hareketli durumlarda daha kullanışlıdır. Ancak yeterli hijyen sağlanamaması halinde göze zarar verme riski vardır. 

 Lazer tedavisi. Yakını görememe kusurunun tedavisi için daha kalıcı bir çözüm sunan lazer tedavisi bir operasyonla yapılır. Bu yöntem 18 yaşını doldurmuş ve en az bir sene göz numarasında ilerleme olmamış kişilere yapılabilir. 

Haberin Devamı

 Göz içi Lens İmplantasyonu: İrisin önüne ya da arkasına yerleştirilen merceklerle görüş sağlanır. Lazer tedavisi yapılamayan ve hipermetrop derecesi yüksek olan kişiler için uygundur. 

Yazarlar