Sağlık Yalancı Epilepsi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yalancı Epilepsi Krizi Nasıl Anlaşılır?

Yalancı Epilepsi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yalancı Epilepsi Krizi Nasıl Anlaşılır?

31.03.2021 - 12:20 | Son Güncellenme:

Yalancı epilepsi belirtileri gerçek epilepsi belirtileri ile büyük oranda benzerlik gösterir. Bu nedenle gerçek epilepsi ile genellikle karıştırılır. Nöbet geçiren hastalarda vücutta ani kasılmalar ve sertleşmeler ortaya çıkar. Yalancı sara nöbeti, psikolojik sorunların fiziksel bir dışa vurumu şeklinde ortaya çıkar. Yalancı epilepsi nedir, belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Yalancı Epilepsi Nedir, Belirtileri Nelerdir Yalancı Epilepsi Krizi Nasıl Anlaşılır

 Yalancı epilepsi hastalığını tetikleyen en önemli faktörler, aile içi çatışmalar, cinsel ya da fiziksel istismara uğramak, panik atak, öfke kontolünde zorluk yaşamak, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, disosiyatif bozukluklar, madde kullanımı, hiperaktivite, sınırda kişilik bozukluğu gibi kişilik bozuklukları ve dikkat dağınıklığıdır.

Haberin Devamı

 Yalancı Epilepsi Belirtileri Nelerdir?

 Yalancı epilepsi, epilepsi hastalığı ile büyük oranda benzerlik gösterir. Bu nedenle epilepsi hastalığı ile çoğu zaman karıştırılır hatta yanlış tanı konulabilir. Nöbet geçiren hastaların vücudunda ani kasılmalar ya da sertleşmeler ortaya çıkar. Bunun yanında kollarda ve bacaklarda kontrol edilemeyen sallantılar meydana çıkar. Aynı zamanda hastada sabit bir noktaya odaklanmak, dikkat kaybı ve çevreye boş bakmak gibi belirtiler gözlemlenebilir.

 Yalancı Epilepsi Krizi Nasıl Anlaşılır?

 Yalancı epilepsi krizi, genellikle yanlış teşhis ediliyor. Bunun en büyük nedeni ise, sara nöbeti sırasında hastanın doktor gözlemi altında olmamasından kaynaklanıyor. Teşhis için önerilen Video-EEG monitorizasyonu yöntemi öneriliyor. Bunun için hasta özel bakım ünitesinde kalır ve videoya kaydedilerek bir EEG aracılığı ile izlenir. Bu görüntüleme yöntemi ile yapılan beyin taraması, nöbet sırasında beyin fonksiyonlarında bir anormallik olup olmadığının tespit edilmesini sağlar. EEG testi sonuçları normal çıkar ise, hasta büyük ihtimalle yalancı sara nöbeti geçiriyor olabilir. Doğru teşhis için hastanın durumu hakkında psikiyatristler ve nörologlarla da görüşülmesi gerekir.

Haberin Devamı

 Yalancı Sara Nöbeti Tedavisi

 Yalancı sara nöbetinin ortaya çıkış nedeni herkeste farklı olabilir. Bu nedenle herkes için geçerli olan herhangi bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Tedavinin ilk aşamasına geçilmeden önce kişide nöbetlerin asıl ortaya çıkma nedeninin belirlenmesi gerekir. Bu hastalığın en etkili tedavi yöntemleri arasında davranışsal terapi, aile danışmanlığı, bireysel danışmanlık, Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) yöntemleri de yer alır.

Yazarlar