Sağlık Yanlış ürün kullanımına dikkat! ‘Çocuklarda diş kaybına neden olabilir’

Yanlış ürün kullanımına dikkat! ‘Çocuklarda diş kaybına neden olabilir’

26.07.2023 - 16:11 | Son Güncellenme:

Sosyal medyada tedavi edici olarak tanıtılan bazı ürünlerin özellikle hassas olan çocuk dişlerinde daha büyük hasarlar oluşturabileceğini söyleyen Dr. Nurgül Demir, çocukların diş sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Yanlış ürün kullanımına dikkat ‘Çocuklarda diş kaybına neden olabilir’

Ağız hijyeninin önemi, ağız bakımında ve diş sağlığının sağlanmasında tercih edilebilecek hijyen ürünleri, piyasadaki ürün yelpazesinin genişliği ve bu ürünlerin birbirlerinden farklı özellikleri gibi konularda sosyal medyanın olumlu etkilerini göz ardı etmemek gerekir. Ebeveyn kontrolünde sosyal medyanın etkili kullanımının, farklı ürün seçenekleri ile diş fırçalama alışkanlığının özendirilmesi gibi avantajları olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Nurgül Demir,  ancak burada önemli bir sınırlama olması gerektiğine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

“Diş hekimliğinde, özellikle bizim hitap ettiğimiz çocuk yaş grubundaki hastalarımız için, diş fırçalama tekniklerini, doğru yönlendirmelerle, renkli görsel veya videolar üzerinden takip ederek izleyerek pratiği geliştirmek, hem daha etkili bir öğrenme sağlıyor hem de eğlenerek edindikleri alışkanlıkları daha kalıcı yapıyor.”

Yanlış ürün kullanımına dikkat ‘Çocuklarda diş kaybına neden olabilir’

‘ERKEN TANI GECİKEBİLİYOR’

Sosyal medyada tedavi edici olarak tanıtılan bazı ürünlerin özellikle hassas olan çocuk dişlerinde daha büyük hasarlar oluşturabileceğine dikkat çeken Dr. Nurgül Demir, diş ağrısı, diş eti kanaması, diş etinde şişlik gibi herhangi bir şikâyetin giderilmesi için yapılabilecek ürün yönlendirmelerini engellemenin güçlüğüne de vurgu yaptı. Yanlış ürün kullanımının hastada küçük veya büyük şikayetlere neden olabileceğini belirten Dr. Nurgül Demir, “Ağız içinde oluşan yaralar ve diş eti kanamaları birçok ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Yanlış ürün kullanımı mevcut şikâyeti kötüleştirebileceği gibi, altta yatan asıl problemin tanısının geciktirilmesine de sebep olabilir” dedi. 

Haberin Devamı

‘YANLIŞ ÜRÜN KULLANIMI DİŞ KAYBINA YOL AÇABİLİYOR’

İçeriği bilinmeden kullanılan ürünlerin hassas ve alerjik bünyeli hastalarda şiddetli alerjik reaksiyonları tetikleme olasılığı oluşturduğunu ifade eden Uzm. Dr. Nurgül Demir, ağız içi şikayetleri geçirmek için kullanılan ürünlerin bölgesel alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği gibi, ciddi mukoza yanıklarına da neden olabileceğini belirtti. Doğru tedavinin gecikmesi sebebiyle ilerleyen aşamalarda diş eti ve bölgesel kemik kaybıyla birlikte, çürük veya diş enfeksiyonu olmaksızın diş çekiminin gerekebileceğini aktaran Uzm. Dr. Nurgül Demir, çocukların diş sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı:

 1- Küçük hastaların problemi başlangıç aşamasındayken tespit edilmeli, doğru tedavi ve yönlendirmeyle süreç uzamadan çözümlenmeli. Bu durum hem hastalarımızın ileri yaşlarına da taşınabilecek bir diş hekimi fobisi yaşamasını engeller, hem de oluşabilecek ciddi sorunları önler. 

3- Çocuk hastaya kendisini ifade edebileceği ve güvende hissedebileceği bir tedavi ortamı sunabiliyor.

Haberin Devamı

4- Sağlıkla ilgili herhangi bir konuda yönlendirici olması gereken tek merci hekiminiz olmalıdır. 

 

 

Yazarlar