Editörün Seçtikleri Yasak olan sevilir: Elma

Yasak olan sevilir: Elma

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yasak olan sevilir: Elma

Yasak olan sevilir: Elma


       İnsanlık tarihi kadar eski bir meyve. Adem, yasak meyve elmayı ısırdı ve insanlık cennetten kovuldu. Anadolu kökenli olduğu düşünülen elma, kutsal kitaptan önce mitolojide de yerini almıştı.
       Cennetten kovulmamıza neden oldu ama Newton’un kafasına düşerek bilimde çığır açılmasını da sağladı. İranlılar’a göre elma, dünya üzerindeki yaşamın simgesi. Meyve, Guillaume Tell ve Pamuk Prenses gibi hikaye ve masallar sayesinde çocukların kalbinde de özel bir yer edindi. Vaktiyle elmanın etli kısmı açık yaralara uygulanırmış. İtalyanlar meyvenin cilde ayrı bir güzellik kattığını keşfetmiş...
       Yara kapatıcı, sakinleştirici, kabızlık giderici özelikleri olan elma, lifli bir besin maddesi olduğu için, her gün bir adet yenmesi tavsiye ediliyor.
       Kabuklarıyla birlikte yenmesi bağırsakların çalışmasını kolaylaştırmak açısından önemli. Elmanın kurutulmuş kabukları, idrar söktürücü etki yaratıyor. Bunun için, elma kabuklarını birkaç gün açık havada kurutmak gerekiyor. Daha sonra, kuruyan kabuklar mutfak robotunda pudra haline gelinceye kadar çekiliyor. Son olarak bir çay fincanı kaynar suya, bir çorba kaşığı elde edilen tozdan atıp, 15 dakika dinlendirmek ve süzdükten sonra içmek gerekiyor. Her yemekten sonra bir fincan bu çaydan içmek idrar yollarını temizliyor.
       Elmanın içerdiği şeker kolaylıkla sindirilebiliyor. Meyve organizmaya enerji sağlıyor. Diş ve dişeti sağlığı için birebir. Vücuttaki kötü kolesterol miktarının düşmesinde etkili. Bunun için günde üç elma yenmesi salık veriliyor. Elbette şeker hastalığı olanlar, doktorlarına danışmadan çok sayıda elma yememeli...
       Yüz gram elmada 80 kalori bulunuyor. Her elmanın yüzde 95’i sudan oluşuyor. Kabuklarıyla birlikte 3.5 gramı lif. A, B1, B2, C ve P vitaminleri yönünden zengin. Mineraller açısından da zengin olan meyve, magnezyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum içeriyor.

GÜNÜN YEMEĞİ

       Karnabahar salatası
       4 kişilik / Hazırlama süresi: 30 dk’
       Malzemeler: 1 küçük karnabahar, 5 yemek kaşığı yoğurt, 3 yemek kaşığı mayonez, 2 diş sarmısak, 1 yemek kaşığı limon suyu, 5 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz, tuz
       Hazırlanışı:
       Karnabaharı yıkayıp, bütün olarak az tuzlu ve limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün. Bir kapta, yoğurt, mayonez, dövülmüş sarmısak ve çekilmiş ceviz içini iyice karıştırın. Haşlanan karnabaharı parçalara ayırıp salata tabağına alın. Üzerine hazırladığınız sosu dökün. Maydanoz veya dereotuyla süsleyip servis yapın.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      
  • Zeytinyağlı barbunya
  • Hamsi kuşu
  • Karnabahar salatası
  • Mandalina

  • Yazarlar