Genel Sağlık Yaz aylarında çocukların en büyük kâbusu! 'Günde en az 1 porsiyon tüketilmeli'

Yaz aylarında çocukların en büyük kâbusu! 'Günde en az 1 porsiyon tüketilmeli'

25.07.2023 - 12:55 | Son Güncellenme:

Sağlıklı beslenmek özellikle de sıcak havalarda daha da büyük önem taşıyor. Çocuklarının sağlığına önem veren yetişkinlere yaz mevsiminde daha da büyük görevler düşüyor. Uzmanlar, yaz aylarında çocukların beslenme düzeninin nasıl olması gerektiğini tek tek sıraladı ve önemli uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında çocukların en büyük kâbusu Günde en az 1 porsiyon tüketilmeli

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte sağlıklı beslenmenin önemi tüm yaş grupları için daha da artıyor. Özellikle yaz mevsiminde sağlıklı gıdaları tercih etmek ve dikkatli bir beslenme planıyla dengeli beslenmek oldukça önemli. Bu noktada çocuklarının sağlığına önem veren yetişkinlere büyük görevler düşüyor. Peki yaz aylarında çocukların beslenme düzeni nasıl olmalı? Ebeveynler özellikle nelere dikkat etmeli? İşte yaz aylarında çocuklar için faydalı olabilecek beslenme önerileri.

Haberin Devamı

Yaz aylarında çocukların en büyük kâbusu Günde en az 1 porsiyon tüketilmeli

'YAZIN ÇOCUKLARDA ÇOK SIK GÖRÜLÜYOR'

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte vücut ısısı ve buna bağlı olarak da terleme artıyor. Böylelikle metabolizma daha fazla suya, şekere, tuza ihtiyaç duyuyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre Gökyar, yaz aylarında çocukların kış aylarına göre daha farklı bir beslenme düzenine geçmesi gerektiğini ve bu noktada ailelere sorumluluk düştüğünü hatırlattı. Yazın çocuklarda özellikle ishal probleminin sıklıkla görülebildiğini söyleyen Dr. Gökyar, "Yazın çocuklar açısından en büyük tehlikelerin başında ishal geliyor" dedi.

"Enfeksiyon ishalleri sık görülebiliyor, bu yüzden tedbir alınması şart" diyen Dr. İmre Gökyar, ishal nedeninin yalnızca besin zehirlenmeleri değil aynı zamanda çeşitli virüs ve bakteriler nedeniyle de gerçekleşebileceğini söyledi. "Özellikle süt ürünleri, dondurma ya da et-tabuk gibi gıdalarda zararlı virüs ve bakteriler çabuk üreyebildiği için ishale yol açma riski artıyor" diyen Dr. Gökyar, bu tip ürünlerin saklama koşulları ve tazeliğine mutlaka dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İŞTE ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Dr. İmre Gökyar, çocukları ishal tehlikesine karşı koruyacak temel önerileri şöyle sıraladı.

- Yaz aylarında açıkta satılan yiyecekler çok fazla tüketilmemeli.
- Sebze ve meyveler iyi yıkanmalı.
- Kremalı yiyecekler çok fazla bekletilmeden taze taze yenilmeli.
- Et, tavuk, balık ya da süt gibi besinler açıkta bırakılmamalı.
- Mikrop tehlikesine karşın eller sık sık yıkanmalı.

Haberin Devamı

Yaz aylarında çocukların en büyük kâbusu Günde en az 1 porsiyon tüketilmeli

'KAHVALTI EN ÖNEMLİ ÖĞÜN'

Dr. İmre Gökyar, çocuklarının sağlığına önem veren bilinçli ebeveynlerin dikkat etmesi gereken kuralları tek tek sıraladı. Diğer aylarda olduğu gibi yaz aylarında da kahvaltının en önemli öğün olduğunu hatırlatan Dr. Gökyar, "Çocukların kahvaltıda karbonhidrat, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan yumurta, süt ve süt ürünleri tercih edilmeli" diye konuştu.

Aşırı sıcaklarda kan şekerini düşürebilecek makarna, pilav ya da patates gibi yiyeceklerin çok sık tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Gökyar, "Bunlar yerine kepekli makarna, bulgur ya da granola gibi yiyecekler tercih edilebilir" dedi.

'2 BARDAK SU İÇİLMELİ'

"Çocukların yazın oyun oynarken ya da yüzerken kaybettikleri kaloriyi yerine koyabilmeleri ya da gereksiz abur cuburdan uzak tutulmaları ve üç ana, üç de ara öğün olarak beslenmeleri gerekir" diyen Dr. İmre Gökyar, sıcaklıklarla birlikte iştahın da azalacağını, bu yüzden küçük porsiyonlar hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Meyve suları yerine taze meyvenin kendisinin tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Gökyar, "Sıcak havalarda terleme ve su kaybı olacağı için kışa göre en az 500 ml daha fazla su tüketilmeli. Bu da yaklaşık 2 su bardağı su içilmesi anlamına geliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

'GÜNDE EN AZ 1 PORSİYON TÜKETİLMELİ'

Ara öğünlerde hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. İmre Gökyar, kızartmalardan uzak durulmasının sağlığımız açısından daha önemli olduğunu belirterek, "Hem zararları hem de yüksek kalori değerleri nedeniyle kızartmalar, ketçap ya da mayonez içeren yemekler tercih edilmemeli" diye konuştu.

"Çocukların gelişimi için D vitamini içeren ürünler tercih edilmeli" diyen Dr. Gökyar, "Günde en az 1 porsiyon süt veya süt ürünleri tüketilmesi sağlanmalı" dedi.

DONDURMAYA DİKKAT!

Yaz aylarında çocukların favorilerinden olan dondurma aslında çocukların sağlıklı beslenmesi için çok da doğru bir tercih değil. Şekerli gıdaların kısıtlanması gerektiğini söyleyen Dr. İmre Gökyar, "Yazın karpuz ya da kavun gibi doğal şeker içerse de şeker oranı yüksek gıdaların yanı sıra dondurma gibi çocukların dayanamadığı tatlı içeren yiyecekler az tüketilmeli" dedi.

Sağlıklı bir uyku için uyku öncesi ortalama 2 saat önce beslenmenin kesilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Gökyar, "Ufak atıştırmalar yenilecekse şeker oranı düşük, çabuk hazmedilebilecek meyveler tercih edilmeli" uyarısında bulundu.

Yazarlar