Yaz mevsiminin kalori bombası hazır kahveler

Yaz mevsiminin kalori bombası hazır kahveler

Temmuz ayını yarıladık. Ve havalar ısınmaya devam ediyor. Sıcak havalarda rahatlamak için çözüm soğuk içeceklerde aranıyor. Genelde tercih edilen soğuk içecekler ise kremalı, şuruplu soğuk kahveler oluyor.

Hem Kalori Bombası Hem Sağlığınıza Zarar Veriyor.

Kendimizi daha iyi hissetmek için içtiğimiz bu kahveler kısa süreli enerji ve mutluluk vermenin yanı sıra uzun dönemde aslında sağlığımıza zarar veriyor. Kalorileri yüksek olan bu kahvelere hazırlanırken katkı maddeleri, maltodekstrin, glikoz şurubu, sodyum kazeinat, asit düzenleyici tuzlar, tam hidrojenize pamuk ve palm yağı gibi maddeler eklenebiliyor. Maltodekstrin, mısırdan elde edilen bir maddedir. Glikoz şurubu sindirime uğramaya ihtiyacı olmadan hücre içine girebilecek kadar küçüktür. Ve tüketildiği gibi kana karışan şeker denilebilir.

Haberin Devamı

Uzun dönemde glikoz şurubunun sık ve fazla kullanımı insulin direnci, hipoglisemiye neden olabilir. İnsülin direnci ise obeziteyi tetikleyen bir durumdur. Bu durum bir süre sonra kısır döngü haline gelir. Ve siz kendinizi ‘Ben aslında bir şey yemiyorum. Neden kilo veremiyorum.

Su içsem yarıyor.’ Derken bulabilirsiniz. Sodyum kazeinat ve asit düzenleyici tuzlar uzun dönemde tansiyonu yükseltici etki yapabilir. Tam hidrojenize pamuk ve palm yağının margarin olduğunu söyleyebiliriz. Bu iki maddenin kullanılabilmesi için ’emülgatör’ kullanılmaktadır. Yani aslında hazır kremalı, şuruplu kahvelerin kalori bombası olmasının yanında sağlığımıza oldukça zararlı etkileri de vardır.

Metabolik Sendrom Nedeni.

Kremalı, şuruplu kahveler yüksek yağ, şeker, glikoz şurubu ve kalori içerirler. Tüm bu içerikler ise insülin direncine neden olur. İnsülin direnci beraberinde bel çevresi yağlanmayı ve obeziteyi getirirken hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği riski de artar. Bu hastalıklar bir kısır döngü halinde birbirlerinin nedenidir. Ve bu durum ise metabolik sendrom olarak adlandırılır. Kremalı, şuruplu kahvelerin çok sık ve fazla miktarda içilmemesine dikkat edilmelidir. Özellikle soğuk kahveler tercih edilecekse kremasız ve şurupsuz olan kahveler tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

Kalori Bombası.

Kahve normalde sağlıklı bir içecektir. Hatta yapılan bir çalışmaya göre kahve, yaşlı bireylerin daha hızlı düşünmesini sağlamaktadır ve hatırlama yeteneğinin artmasına yardımcıdır. Kafein sayesinde kahve metbolizmanızı hızlandırır. Fakat çeşitli maddeler eklenmiş kahveler tam tersi etki yapmaktadır. Özellikle bu kahvelerde dikkatimizi çeken ise kalorileri oluyor. Normal sade kahve için sıfır kalori diyebiliyorken bu kahvelerin kalori değeri 400 kaloriyi bile bulabiliyor diyebiliriz.

Bazı kahvelerin kalori değerleri:

Karamel kremalı küçük boy frappuccino (yağlı süt) 294 kalori

Karamel kremalı büyük boy frappuccino (yağlı süt) 400 kalori

Kremalı white chocolate mocha küçük boy (yağlı süt) 307 kalori

Kremalı white chocolate mocha büyük boy (yağlı süt) 440 kalori

Kremalı buzlu caffe mocha küçük boy (yağlı süt) 237 kalori

Kremalı buzlu caffe mocha büyük boy (yağlı süt) 317 kalori

Haberin Devamı

Buzlu caffe latte küçük boy (yağlı süt) 115 kalori

Buzlu caffe latte büyük boy (yağlı süt) 149 kalori

DİYETİSYEN DENİZ ZÜNBÜLCAN