Yemek Yemek yerine zehir yemeyin! Yanlış ısıtıldığında ishal ve kusmaya neden olabiliyor

Yemek yerine zehir yemeyin! Yanlış ısıtıldığında ishal ve kusmaya neden olabiliyor

18.07.2023 - 17:08 | Son Güncellenme:

Pirinç pilavı Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak pirinç pilavının yanlış ısıtılması adeta zehir etkisi yaratıyor.

Yemek yerine zehir yemeyin Yanlış ısıtıldığında ishal ve kusmaya neden olabiliyor

Tereyağlı tane tane pirinç akşam sofralarının vazgeçilmezleri arasında. Tavuk, kırmızı et, nohut kuru fasulye gibi yemeklerin yanında tercih edilen pilav fazla yapıldığında ertesi günü kalıyor. Ancak pilavı tekrar ısıtıp yemeden önce dikkat edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

The Sun’da yer alan içeriğe göre, pilav, tavuk gibi, dikkatli olduğunuz ve iyice ısıttığınız sürece yeniden ısıtarak yenilebilir. Ancak bundan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

Bakteri üremesini önlemek için pirinci mümkün olduğunca çabuk soğutmak en iyisidir.

Doğada yaygın olarak bulunan bakterilerden olan Bacillus cereus adlı bakteri pişmemiş pirinçte bulunabilir. Bu durum pişirme sürecinde her zaman ölmediği için hastalığa hatta zehirlenmelere neden olabiliyor.

Yemek yerine zehir yemeyin Yanlış ısıtıldığında ishal ve kusmaya neden olabiliyor

'En kısa sürede soğutun'

Bakteri üremesini engellemek için pirinç pilavınızın mümkün olan en kısa sürede soğutulduğundan emin olun ve buzdolabında sadece pişirildikten sonra dört güne kadar saklayın.

Pirinci bir saatten fazla soğumaya bırakmayın, aksi takdirde yeniden ısıtırken muhtemelen gıda zehirlenmesi yaşayabilirsiniz. Oda sıcaklığında bırakılırsa, Bacillus cereus'un çoğalmasına ve toksin üretebilecek bakterilere dönüşmesine neden olur.

Haberin Devamı

Pirinç pilavı doğru şekilde nasıl ısıtılır?

Çoğu insan pirinç pilavını hızlı şekilde yeniden ısıtmak için mikrodalgaya yöneliyor. Ancak mikrodalgaya atılan pirinç pilavının içi bazen soğuk kalabiliyor. Bu durumda bakteriler yaşamaya devam ediyor. Bu sebeple pirinç pilavını ısıtmanın en doğru yolu tencerede karıştırmak.

Öncelikle bir bardak pirinç başına bir çorba kaşığı suyu pilav tencerenize ekleyin. Pirinç topaklarını ayırın ve kısık ateşte 3 ila 5 dakika arasında ısıtın. Pirinç pilavınızın eşit şekilde tamamen ısındığından emin olun.

DİPNOT: Yemekleri bir defadan fazla ısıtmamak gerekir. Bozulma ve bakteri üretme riski yüksek olan yiyecekler zehirlenmelere neden olabilir.

Yazarlar