Sağlık Yumurta ve eti geride bırakan besin: Tam bir protein deposu! Haftada en az üç gün tüketilmeli

Yumurta ve eti geride bırakan besin: Tam bir protein deposu! Haftada en az üç gün tüketilmeli

29.07.2023 - 16:50 | Son Güncellenme:

Yumurta ve etten daha çok protein içeren o besin. Haftada en az üç gün tüketilmesi öneriliyor.

Yumurta ve eti geride bırakan besin: Tam bir protein deposu Haftada en az üç gün tüketilmeli

Protein insan sağlığı açısında önemli besin maddesidir. Günlük protein ihtiyacı her insanın karşılaması gerekir. Proteinin tüketilmemesi sağlık açısından olumsuzluklara neden olabilir. Protein sadece et ve yumurtada bulunmaz. Deniz ürünleri, badem, fındık ve peynir gibi besinlerde protein açısından zengindir. Ancak pek çok kişinin tahmin dahi edemeyeceği yeşil mercimek yumurtadan bile daha çok protein içeriyor. İşte yeşil mercimeğin sağlığa faydaları…

Haberin Devamı

LİF VE MİNERALLER DE İÇERİR

Yeşil mercimek, protein bakımından zengin bir besindir. 100 gram yeşil mercimekte yaklaşık 19 gram protein bulunur. Bu, günlük protein ihtiyacının yaklaşık %38'ini karşılar. Yeşil mercimek, bitki bazlı bir protein kaynağıdır ve hayvansal proteine göre daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir. Yeşil mercimek, vegan ve vejetaryenler için iyi bir protein kaynağıdır.

Yumurta ve eti geride bırakan besin: Tam bir protein deposu Haftada en az üç gün tüketilmeli

Proteinin yanı sıra lif, vitamin ve mineraller de içerir. Lif bakımından zengin bir besin kaynağıdır ve günlük lif ihtiyacının yaklaşık %25'ini karşılar. Lif, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Yeşil mercimek, folat, demir, magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi vitamin ve mineraller içerir. Folat, hamile kadınlar için önemli bir vitamindir ve doğum kusurlarının önlenmesine yardımcı olur. Demir, kan hücrelerinin üretimi için, magnezyum kas ve sinir sisteminin sağlıklı çalışması, kalsiyum kemiklerin ve dişlerin sağlıklı çalışması ve potasyum kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan bir mineraldir.

Haberin Devamı

Yeşil mercimek, sağlıklı bir beslenme planının parçası olarak tüketilebilir. Çorba, salata, yemek ve soslarda tüketilen yeşil mercimek, vegan ve vejetaryenler için iyi bir protein kaynağıdır.

YEŞİL MERCİMEK FAYDALARI

Kalp sağlığını destekler: Yeşil mercimek, kalp sağlığını destekleyen lif ve protein bakımından zengindir. Lif, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp krizi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur. Protein, kalp kaslarını güçlendirmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

Kan şekeri seviyelerini düzenler: Yeşil mercimek, kan şekeri seviyelerini düzenleyen lif bakımından zengindir. Lif, kan şekeri seviyelerinin yükselmesini yavaşlatmaya ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur.

Kanser riskini azaltır: Yeşil mercimek, kanser riskini azaltan antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önleyerek kansere karşı koruma sağlar.

Diyare ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını giderir: Yeşil mercimek, lif bakımından zengindir. Lif, bağırsakları hareketlendirerek sindirim sistemini düzenler ve diyare ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

Kilo kaybını destekler: Yeşil mercimek, protein ve lif bakımından zengindir. Protein, tokluk hissini artırır ve kilo kaybını destekler. Lif, sindirimi yavaşlatarak kalori alımını azaltmaya yardımcı olur.

Enerji verir: Yeşil mercimek, protein ve lif bakımından zengindir. Protein, kasları güçlendirir ve enerji verir. Lif, kan şekeri seviyelerini düzenler ve enerji seviyelerini korur.

YEŞİL MERCİMEK SALATASI NASIL YAPILIR?

Yumurta ve eti geride bırakan besin: Tam bir protein deposu Haftada en az üç gün tüketilmeli

Malzemeler

- 1,5 bardak mercimek

- 4 dal yeşil soğan

- Yarım demet maydanoz

- Yarım demet dereotu

- 1 adet kırmızı biber

- 6-7 adet kornişon turşu

- 3 kaşık sıvıyağ

- 1 kutu mısır konservesi

- 1,5 limon suyu

- 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı;

Mercimekleri haşladıktan sonra doğradığınız dereotu, maydanoz, soğan, turşu ve bibere ekleyin.

Mısırları da karışıma ekledikten sonra limon, yağ ve tuzunu ilave edin ve karıştırın.

Haberin Devamı

Afiyet olsun!

Yazarlar