Genel Sağlık Yüzde 43’ü hissediyor! Metalik tat hormonlarınız hakkına uyarı veriyor olabilir

Yüzde 43’ü hissediyor! Metalik tat hormonlarınız hakkına uyarı veriyor olabilir

15.08.2023 - 10:06 | Son Güncellenme:

Ağızda metalik tat menopoza giren kadınlar başta olmak üzere birçok kadının hissettiği bir durum. Dalgalanan hormon seviyeleri ve vücut dengesinin değişmesi en çok tat ve koku duyularını etkiliyor. Bu durumu yaşayanların ise en büyük yarımcısı 'çinko'!

Yüzde 43’ü hissediyor Metalik tat hormonlarınız hakkına uyarı veriyor olabilir

Menopoza giren kadınlar çeşitli semptomlar yaşarlar. Yaygın olarak bilinmeyen bir semptom, tadın bozulduğu ve ağızda metalik bir tada neden olan "disguzi" adı verilen bir tat bozukluğudur. Ağızdaki metalik tadın nedeni menopoz olduğunda, muhtemelen dalgalanan östrojen seviyelerinin sonucudur.

Haberin Devamı

NEDEN METALİK TAT ALIYORSUNUZ

Metalik tat almanızın 4 farklı sebebi olabilir. Kişiden kişiye değişen tat ve koku duyularındaki dalgalanmaların herkes için de başka sebepleri olabilir.

-Menopoz sırasındaki östrojen düşüşü, büyük olasılıkla ağzınızda metalik bir tat oluşmasının suçlusudur.

-Tükürük bezleri östrojen gibi hormonlara yanıt verir ve östrojen düşük olduğunda tükürük üretimini azaltır.

-Menopozdaki kadınlar, ağızda metalik bir tada neden olabilecek yanan ağız sendromu geliştirmeye yatkındır.

-Vitamin eksiklikleri, zayıf ağız sağlığı ve diğer hastalıklar da dahil olmak üzere metalik bir tat için başka nedenler olabilir.

TÜKÜRÜK AZALIRSA HORMON AZALIR

Menopoza giren kadınların yaklaşık %43'ü bir dereceye kadar ağızdan rahatsızlık duyacaktır. Bu oral semptomların en yaygın şikayeti kuruluk, yanma hissi, metalik bir tat ve değişen ağrı toleransıdır.

Haberin Devamı

Yiyeceklerin ve içeceklerin lezzeti, sadece yemek yemekten ve damak tadınıza dokunan bir şeyden daha fazlasıdır. Tat, koku ve trigeminal duyumlar lezzeti nasıl yorumladığımızı belirler, bu yüzden bu kısımlar doğru çalışmıyorsa tadı algılama şeklimiz değişir.

Tükürük, tadı deneyimlemenin önemli bir parçasıdır. Tükürük, yiyecekleri parçalamaya ve yiyeceklerin lezzetini işlenmek üzere tat tomurcuklarına göndermeye yardımcı olur ve ayrıca ağız yapılarını kaplayan zarı korur. Tükürük bezleri hormona bağımlıdır, yani ne kadar az hormon bulunursa o kadar az tükürük salgılanır.

AĞIZ SAĞLIĞI SORUNLARI

Menopoz sonrası kadınlar ağız sağlığı sorunlarına daha yatkındır. Menopozdaki kadınların yaklaşık %10 ila %40'ı diş eti sorunları yaşayacaktır. Ayrıca menopoz dönemindeki kadınlarda diş çürüklerinin görülme olasılığı daha yüksektir. Hem diş etlerindeki hem de boşluklardaki problemler ağızda metalik bir tada neden olabilir.

Sigara içmek, tütün çiğnemek ve alkol almak gibi kötü ağız alışkanlıklarına sahip kişiler de metalik bir tada daha yatkın olabilir.

Yüzde 43’ü hissediyor Metalik tat hormonlarınız hakkına uyarı veriyor olabilir

ÇİNKO PROBLEMİ ÇÖZEBİLİR

Çinko, tat tomurcuklarının korunmasında ve onarılmasında çok önemli bir rol oynar. Çinko, vücudun tat tomurcuklarının oluşturulmasına yardımcı olan ‘gustin’ adı verilen bir protein oluşturmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

-Çinko İçeren Meyveler. Muz. Böğürtlen. Çilek. Frenk Üzümü

-Çinko İçeren Sebzeler. Kuşkonmaz. Ispanak. Brokoli. Mantar.

-Çinko İçeren İçecekler. Kakao. Kekik Çayı Fesleğen Çayı

-Çinko İçeren Kuruyemişler. Brezilya Cevizi. Kaju. Badem. Fındık.

-Çinko İçeren Diğer Gıdalar. Yumurta. Kırmızı Et. Kabuklu Deniz Ürünleri.

Yazarlar