Zeytinyağlı Bamya

Merhaba,

Bu sıcak yaz günlerinde yine ağırlık zeytinyağlılarda. Pek çok kişinin severek yediği bamyayı, pek çoğunun da sevmemesinin nedeni yanlış pişirme tekniklerinden dolayı olsa gerek.

Bu yüzden bamya pişirmek biraz sabır ve incelik istiyor. Dolayısıyla doğru yöntemle ayıklayarak bamyanın kendine has görüntüsünü sağlamış, salgısını da önlemiş oluruz.

Tezgahlarda bamyalar görünmeye başladığında Selimpaşa'nın o tazecik bamyası uzaktan size göz kırpar. Albenisiyle, tazeliğiyle kendisini fark ettirir.

Haberin Devamı

Yöresinden de karşılığını fazlasıyla alır. Nasıl mı? Adı bamya ile anılan beldemiz Selimpaşa'da Bamya Festivalleri düzenlenir ve en iyi ürün jüri tarafından seçilir.

Bu rekabet de elbette tüm bamya severlere yarar.:)

MALZEMELER:
Yarım kg. bamya
2 olgun domates
Limon
Zeytinyağ
Soğan
Tuz
Sarımsak
YAPILIŞI:
Bamyalar tepeleri bir bıçak yardımıyla döndürülerek tepeleri piramit şeklinde ayıklanır.
Hatta şimdi pazarlarda kolay soyulması için bamya soyma kalemtıraşı bile satılıyor.
Baş kısmını kolaycılığa kaçıp düz kesenler de var ama böyle olunca hem bamya formu bozuluyor, hem de lezzeti.

Düdüklü tencereye 1 büyük soğan yemeklik doğranır. Ardından 2 domates yine ufak ufak doğranır.Yarım çay bardağı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı tuz, 2 diş sarımsak, biraz limon ile birlikte ayıklanmış bamyalar yıkanır ve eklenir.
Aynı hizada su konup orta ateşte 15- 20 dakika pişirilir. Çabuk pişen bir sebze olduğundan siz normal tencerede de fazla karıştırmadan ve tahta kaşık kullanarak pişirebilirsiniz.
Pişerken limonunu az sıkın, ama soğuduktan sonra yenirken bolca limonu esirgemeyin.
Afiyet olsun.