Sağlık Zihinsel ağırlıklarınızdan kurtulun! Formülü 5 maddede gizli

Zihinsel ağırlıklarınızdan kurtulun! Formülü 5 maddede gizli

01.08.2023 - 14:29 | Son Güncellenme:

Vücut sağlığımız ve görsel estetiğimiz için kilo almamaya çok dikkat eder ve kilo verdiğimizde kendimizi çok daha sağlıklı ve mutlu hissederiz. Ancak sağlıklı olmanın yolu sadece fiziksel fazlalıklarımızdan kurtulmaktan ibaret değil. Mentor Tuba Müftüoğlu zihinsel ağırlıklarımızdan kurtulmadığımız sürece gerçek dinginliği ve huzuru yakalamamızın mümkün olmadığını belirtiyor ve yüklerimizden kurtulmanın formülünü 5 maddede anlatıyor.

Zihinsel ağırlıklarınızdan kurtulun Formülü 5 maddede gizli

Günlük yaşamımızda kendimizi yapmak zorunda hissettiğimiz çok fazla şeyle karşı karşıya bıraktığımızı dile getiren Tuba Müftüoğlu, “Bazen mükemmeliyetçilikten bazen de kendimiz için daha iyi olacağını düşündüğümüzden sırtımıza çok fazla yük alıyoruz. Oysa yükler zamanla yorgunluk yaratıp bizi gergin, huzursuz ve mutsuz biri haline getirebiliyor. Hayat yolculuğumuzda sırt çantamızda gereksiz ağırlıkları taşıdığımız sürece yorulmaya mahkumuz. Yorgun düştüğümüzde ise hedeflediğimiz noktaya ulaşmamız zorlaşıyor. Hafiflemenin yolu ise zorunluluklardan, endişelerden, suçluluklardan ve pişmanlıklardan olabildiğince arınmaktan geçiyor” bilgisini paylaştı ve 5 formülle ilgili şunları söyledi:

Haberin Devamı

Kurtulacağımız yüklerin listesini yapabiliriz

‘Hayatta çok fazla şeyimiz olmazsa ilk rüzgarda savrulabileceğimiz yanılgısı hepimizde oluşabilir’ diyen Tuba Müftüoğlu, “Oysa hafif bir insan gereksiz ağırlıklar taşıyan bir insana göre daha sağlam ve dengelidir. Yüklerimizden kurtulmak için önce bize neyin yük olduğunu keşfetmemiz gerekir. Bunun için hayatımızda yer kaplayan ve zamanımızı alan her şeyin bir listesini yapabiliriz. Listeyi tamamladıktan sonra elimize bir kalem alıp bizi sıkan, üzen, yoran ve iç dünyamızda karmaşa yaratan şeylerin üzerini çizebiliriz. Başkaları için yapmak zorunda olduğumuz şeyleri de listeden çıkarmayı unutmamalıyız” dedi ve ekledi:

Yeni yükümlülüklere mesafe koyabiliriz

Haberin Devamı

Yüklerimizden kurtulmaya çalışırken yeni ağırlıkları sırtımıza almak gereksiz olacaktır. Bu yüzden bir hafta, bir ay veya bir yıl gibi kendi belirleyeceğimiz bir sürede yeni yükümlülükler üstlenmekten kaçınmalıyız. Her yeni görevi ve sorumluluğu üzerimize almadan önce iyice sorgulamalı ve ‘ağırlık’ süzgecinden geçirmeliyiz. Bize zamanla yük olacak ve ağırlık yapacak şeylerden özellikle uzak durmalıyız. Sadece emin olduğumuzda onu sırt çantamıza atmalıyız. Gerçekten istediğimiz veya gerçekten yapmak zorunda olduğumuz şeylere kucak açmalı diğerlerini elimizin tersiyle itmeliyiz.

Zihinsel ağırlıklarınızdan kurtulun Formülü 5 maddede gizli

İlişkilerimizi gözden geçirebiliriz

Yüklerimizi hafifletirken en hassas olacağımız noktalardan birinin ilişkilerimiz olduğuna dikkat çeken Müftüoğlu, “Bunu sadece duygusal ilişki değil arkadaşlık ve akrabalık ilişkisi gibi de düşünebiliriz. Unutmayalım ki bizi üzen, yoran, mutsuzluk getiren, kötü hissetmemize sebep olan her türlü ilişkiden kurtulmamız kendi elimizdedir. Zorunluluklardan kurtulmanın yolu zorunlu olmadığımızı bilmekten geçer. Bizi mutsuz eden her türlü ilişkiden kurtulup hafifledikten bir süre sonra geriye dönüp baktığımızda “neden bunu daha önce yapmamışım ki?” diyeceğimizden emin olabiliriz” yorumunda bulundu.

Şüphe, endişe ve suçluluklardan arınabiliriz

‘Vücudumuzu fiziksel olarak kilolar, zihnimizi ise şüphe, suçluluk ve endişeler ağırlaştırır. Yaptığımız hatalar veya yanlışların bizi esir almamasının tek yolu onlardan kurtulmaktır’ diyen Tuba Müftüoğlu, “Şüphe ve endişe ise zihnimizde bir girdap gibidir. Zamanla her şeyi içine çeker. Suçluluk geçmişin, şüphe ve endişe geleceğin zehridir. Oysa içinde bulunduğumuz an bizim tek gerçeğimizdir.  Zihnimizi suçluluk, şüphe ve endişelerden kurtardığımızda büyük bir hafifleme yaşayıp dinginlik ve huzura ulaşabileceğimizi bilmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Çekmecemiz ya da dolabımızdaki fazlalıkları atabiliriz

‘Zihnimizi hafifletmek için önce fiziki olarak bunun karşılığına anlam katabilecek bir faaliyet içine girebiliriz’ açıklamasında bulunan Tuba Müftüoğlu, “Örneğin çekmecemizi veya dolabımızdaki fazlalıkları atmaya vakit ayıralım. Kullanmadığımız ve işe yaramayan o kadar çok eşya, parça veya giysi bulacağız ki buna kendimiz bile şaşırabiliriz. Ayıklama yapmamız bize bu hayatta gerçekten neye ihtiyacımız olduğu duygusunun ön hazırlığını yaşatacaktır. Dolabımızda ve çekmecemizde gerçekte neye ihtiyacımız varsa onları tutup kalanını ayıklamamız zihnimiz için de bize yol gösterici olabilir” şeklinde konuştu.

Yazarlar