Performans Değerlendirme Görüşmelerine Hazırlık

Yılsonu yaklaşıyor hedeflerinizi gözden geçirdiniz mi? Bir sene boyunca iş hayatınızda neleri başardınız neler yarım kaldı. Durum değerlendirme ve son hamleleri yapma vakti geldi. Bireysel olarak yılsonu kapanış çalışmalarına başlamalısınız. İK tarafında da bütçe, yeni yıl eğitim takvimi ve tabii performans sistemine ait çalışmalarda da başladı. Performans görüşmeleri özellikle tüm çalışanları etkileyen yılsonu değerlendirme süreci ayrı bir önemi hak ediyor. Son dönemece girmeye başladığımız bu dönemde bu görüşmelere çalışanların mutlaka hazırlanmaya başlaması ve hatta hedeflerine bakıp tamamlayabileceklerinin üzerine odaklanması faydalı olur.

Haberin Devamı

İster hedef, ister yetkinlik bazlı performans sistemi olsun; aslında yıl boyuna yayılması gereken bir değerlendirme sürecinden bahsediyoruz. Performans görüşmelerinin genelde 1 tane yapılması ise bu görüşmeleri daha da önemli hale getiriyor, özellikle çalışan açısından. Bazı şirketlerde bu sayı artabiliyor, performans sistemi olmayan şirketlerde ise bu görüşmeler geri bildirim görüşmeleri olarak da yapılabiliyor. Sayı ve adı ne olursa olsun dikkat edilmesi ve özenle hazırlanması gereken görüşmeler.

Son bir atak yaparak bireysel hedeflerinizi gözden geçirmeniz ve kalan şu zamanlarda yapmanız gerekenleri gerçekleştirmek üzere çaba harcamanızda fayda var. Son dakika golünüzü atın.

Neler yapabilirsiniz…

Hedeflerinizi Gözden Geçirin, Kontrol Sizde Olsun…

İş hayatınız için hedefiniz yılsonu hedefine ulaşmak olmalı. Ancak ara küçük hedefler koymak ve bu hedeflere ulaştıkça motivasyonunuzu artıracak kendinize ufak ödüller vermek daha hızlı ve emin adımlarla yol almanızı sağlar. Bunların hiçbirini yapamadınız mı? Hemen bir durum değerlendirmesi yapıp hedeflerinize ulaşmak üzere neler yapabilirsiniz gözden geçirin. Sizi sonuca yaklaştıracak eylemlerinizi planlayarak tarihlendirin ve hemen harekete geçin. Gerçekçi adımlar planlamanız, zaman ve emek kaybınızı azaltacaktır.

Bundan sonra hedeflerinizi hep kontrol altına alıp, hem yöneticinizle hem de kendiniz bu hedefleri değerlendirin. Özellikle performansınız için yöneticinizden önce kendiniz periyodik olarak bu değerlendirmeyi yapmalısınız. Kariyerinizde ilerlemeniz için gelişim alanlarınızı belirleyin ve mutlaka kendinize vereceğiniz ödevlerinizi yapın. Kariyer hayatınız devam ediyor, UNUTMAYIN.

Haberin Devamı

Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez” İstediğiniz yaşam standartlarına ulaşmak için hedefiniz kontrolünüz altında olsun.

Kendinizi çok iyi tanıyın, özümseyin, bireysel farkındalığınızı artırın ve objektif olun…

Performans görüşmelerine hazırlanırken önce kendinizi çok iyi tanıyın. Objektif olmak ve mazeretler üretmeden konumunuzu kariyer hedefinize olan konumunuza göre değerlendirin. Bu değerlendirmeyi SWOT analizinizle yapabilirsiniz.

· Güçlü yanlarınız neler? / 5-6 tane bulun ve örnek olaylarla destekleyin.

· Gelişmesi gereken yanlarınız neler? / 2-3 tane belirleyin ve bunları nasıl geliştirmeniz gerektiğine odaklanın

· Hedefinize ulaşmanız için fırsatlarınız neler? / 1-2 tane belirleyin ve bu fırsatları değerlendirmeye çalışın.

Haberin Devamı

· Hedefinize ulaşmanıza engeller / tehditler neler? 1-2 tane belirleyin. Neler sizi tehdit ediyor bireysel veya çevresel belirleyin, ortadan kaldırmaya çalışın.

· Her zaman güçlü yanlara odaklanmak faydalı olur tabii bu sırada kendinizi de geliştirmelisiniz. Swot analizinizi yapmak kariyerinizi planlarken de iş değiştirirken sağlıklı karar vermenize faydalı bir araçtır. Ayrıca güçlü yanlarınıza odaklanırken yöneticinize iş süreçlerine, ekip arkadaşlarınıza ve hatta müşterilerinize nasıl yansıttığınızı anlatın.

“Bana ne katıyorsun” sorusunun cevabını patronlar duymak ister. Güçlü yönlerinizle onunla Voltranı! nasıl oluşturacağınızı anlatmanız için fırsat. Sizi kaybetmek istemeyecek.

İş süreçlerinde ekstradan neler yaptınız? Projeler, yeni fikirler, kazandırdıklarınız. Görev tanımınızın dışında da yöneticinize yaptıklarınızı hatırlatın.

Görev tanımınızı bir gözden geçirmenizde fayda var. Farklı neler yaptınız ve görev tanımlarınızda olup da oldukça etkin olduğunuz konular neler? Bu yaptıklarınızın iş süreçlerine katkısını maddi ve manevi olarak belirleyin. Belki satış yapmıyorsunuz ama maliyetleri düşürecek her çalışma, iş süreçlerinde yaptığınız her pratik geliştirme yöneticinizin de performansını etkiler.

· Yaptığınız her işi listeleyin ama her işi. Hatta kendinizi takip etmek adına bir müddet yaptığınız işleri tek tek not alın.

· Bu işleri frekanslandırın günlük, haftalık veya aylık olarak. Örneğin; raporlamalar ayda bir, sistemsel kayıtlar haftalık gibi.

· Yaptığınız işlerde görev tanımınızın dışında olanları belirleyin. Örneğin diğer departmanlara yaptığınız işler, çözdüğünüz problemler gibi.

· Günlük iş süreçlerinde yaptığınız iyileştirmelerin, çözdüğünüz problemlerin vb. size ve birime kazandırdıklarını belirleyin. Belki maddi bir kazanç yokmuş gibi gözükebilir ancak sonuçların bir şekilde maneviyattan maddiyata dönüşü olacaktır. Eğer bütçede, maliyetlerde vb. kar ettirdiyseniz bunları mutlaka ve mutlaka hatırlatın. Vakit = Nakit ya dayeni satış kanalı = Ciroda artış gibi…

· Sizden beklenen hedefleri dökün masaya hangilerini yaptınız, hangisini yapamadınız ya da sonuca çok yaklaştınız. Objektif olun yöneticinizle görüşeceksiniz, hazırlıklı olun karşınıza çıkacaklara…

İşte size Ne Kadar Değerli Olduğunuzu Anlatmanız İçin Bir Fırsat!

Yeni dönem kariyer hedefinizi önce kendiniz belirleyin… Mutlaka hedefinizi detaylandırın, üzerinde çalışın, performans görüşmenizde belirtin.

Performans görüşmenizde geçmiş dönem hedefleriniz gibi gelecek dönem hedeflerinizden de bahsedebilirsiniz. Gelecek dönem için kendinize hedef koymanız yöneticiniz tarafında da desteklenecektir. Gelişim alanlarınızı bilmeniz; gelişiminiz için çalışacağınızı, farkındalığınızı, azminizi ve isteğinizi gösterir. Gerçekçi hedefler olsun ama dikkat edin.

· Yeni dönemde hedefinize göre gelişmesi gereken yanlarınızı belirleyin, zaten SWOT analizinizi yaptınız.

· Gelişim alanlarınız için alabileceğiniz eğitimleri, dikkat edeceğiniz her detayı belirleyin, takvimlendirin ve harekete geçin.

· Yöneticinizle sizi desteklemesi üzerine paylaşın, gelişen çalışanlarının olması işlerini kolaylaştırır.

· Hedefiniz terfiise bunu mutlaka performans görüşmesi formlarına da ekleyin, kayıt altına alınmasını sağlayın.

Kariyerinizi en etkin şekilde kendiniz yönetirsiniz, geminizin kaptanı siz olun.

Bugün kendiniz için ne yaptınız? Satışların artması, işlerin bitmesi, sistemlerin düzelmesi için sürekli çalışıp duruyorsunuz. Bugün ilk adımı atın ve yılsonu için kendi durum değerlendirmenizi yapın. Bu çalışmaları kariyerinizin gelişimi için de yapabilirsiniz. Düşünen değil hareket geçen yol alır…

Sevgi ve saygılarımla

KARİYERİNİZ PARLASIN

Soru ve talepleriniz için e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ESRA KEMER

Kariyer Gelişim Danışmanı, İnsan Kaynakları Profesyoneli